Încredere. Chiar aşa?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Plec de la premisa că domnul Relu Fenechiu, condamnat la începutul verii de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la cinci ani de închisoare, este totuşi un om cinstit. Adică, sentinţa ICCJ este greşită, matrapazlîcul acela alintat de presă sub numele de Afacerea Transformatorul e o invenţie, iar acest lucru se va dovedi odată cu pronunţarea sentinţei de la recurs.

Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, doar trei din cei o sută de membri ai Delegaţiei Permanente Teritoriale a PNL Iaşi şi-au exprimat reţinerea faţă de continuarea mandatului său de preşedinte al acestei organizaţii. Doar trei liberali din o sută au votat împotriva domnului Fenechiu - iar votul a fost secret. Nu e cam puţin? Nu e vorba aici de PCR, nici de FSN, nici măcar de PSD, vorbim de Partidul Naţional Liberal, Filiala Iaşi. Să fi devenit acea filială sau, Doamne fereşte, însuşi PNL-ul în întregul lui, un fel de Frăţie Anti-Justiţie? Căci, de vreme ce nişte judecători de la Înalta Curte, buni sau răi cum or fi, s-au pronunţat cum s-au pronunţat, chiar dacă printr-o sentinţă care nu e definitivă, înseamnă că există totuşi o problemă. Să n-o fi văzut decît trei la sută din liberalii ieşeni?

Stam şi mă întrebam ca prostul ce ar putea justifica acest afront, această sfidare, cum să mi-o explic, şi nu găseam niciun răspuns, fiindcă toate răspunsurile care-mi veneau în cap cădeau dincolo de marginea logicii şi a bunului simţ. Cînd iată că am primit un nesperat ajutor de la însuşi domnul Crin Antonescu, preşedintele naţional al PNL. Îndată după conferinţa de presă susţinută de preşedintele Traian Băsescu, domnul Crin Antonescu a afirmat că:

 „eu, în partid, nu am niciun infractor. Infractor este cel care a fost definitiv stabilit astfel de către o instanţă. Cine a fost într-o astfel de situaţie a părăsit partidul”.

Şi are dreptate. Ca sofism, raţionamentul său este perfect. Infractor este numai acela dovedit ca atare printr-o sentinţă definitivă. Prin urmare, domnul Relu Fenechiu încă nu e propriu-zis infractor, ci eventual va fi. Mergînd mai departe cu logica, ce ne-am face fără ea, în PNL nu există infractori, ci doar au existat şi vor exista. Dar, deşi aproape rezolvată, şi încă într-un mod strălucit, problema rămîne. Căci membrii Filialei Iaşi nu au votat dacă Relu Fenechiu este sau nu infractor, nu le-a cerut nimeni aşa ceva. Lor li s-a cerut, aşa cum însuşi domnul Relu Fenechiu a declarat, doar un vot de încredere. Şi votul secret arată că nouăzeci şi şapte din o sută au încredere fără rezerve în domnul Relu Fenechiu, ceea ce înseamnă că nu au deloc încredere în Justiţie.

Îmi explic oarecum de ce. Domnul Crin Antonescu de data asta în calitate de preşedinte al Senatului, a mai afirmat că va cere o statistică oficială privind activitatea DNA, fiindcă după „statistica impresiei” domniei sale, niciun fruntaş din anturajul preşedintelui Traian Băsescu nu a fost vreodată pus în discuţie. Mă rog, dincolo de aspectul cam dubios al argumentului (în  termeni populari i se spune argumentul „ba pe-a mă-tii!”) nu ştiu dacă acea statistică, oricum ar arăta ea, va rezolva problema domnului Fenechiu. Totuşi, oameni buni, acest domn Fenechiu a primit o condamnare! Asupra lui planează măcar bănuiala că ar fi infractor. Nu aţi auzit niciodată de ceva ce se cheamă suspiciune? Este exact contrariul încrederii. Pînă cînd instanţa de cinci judecători a ICCJ va stabili dacă domnul Fenechiu este un infractor veritabil sau numai presupus, avînd în vedere că o instanţă s-a pronunţat deja, suspciunea şi încrederea ar putea fi cel mult egale.

Nouăzeci şi şapte la sută încredere într-un individ condamnat în primă instanţă mi se pare, aşa, „după statistica impresiei”, un procent excesiv. Mai rămîne să meargă toată organizaţia la braţ cu domnul Fenechiu, pentru a protesta în faţa ICCJ, aşa cum făceau, cu ceva timp în urmă, liderii PSD-ului, dacă vă mai amintiţi, protejîndu-şi infractorii în cele din urmă dovediţi. Probabil că nu vă mai amintiţi. La referendumul din vara trecută, 7,5 milioane au votat că nu-şi mai amintesc, iar la alegerile din toamnă, 70 la sută din electorat a confirmat acelaşi lucru. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite