2015: sfârşit de carieră pentru nume grele din politica românească. Top 10

2015: sfârşit de carieră
pentru nume grele din politica românească. Top 10

În 2015, Victor Ponta a pierdut Guvernul şi partidul

Victor Ponta, Gabriel Oprea, Sorin Oprescu şi Elena Udrea, adică un fost premier, un fost vicepremier, un fost primar general al Capitalei şi un fost ministru care a râvnit chiar la funcţia de şef al statului, sunt cei mai importanţi politiceni răsturnaţi, brusc, în 2015.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru mulţi oameni politici, anul 2015 înseamnă sfârşitul. Unii dintre ei păreau de neatins, dar i-a ajuns din urmă trecutul penal. Alţii păreau înţepeniţi în funcţii, dar au fost zguduiţi de revolta oamenilor scârbiţi de corupţie. Unii cred că se vor ridica şi vor fi şi mai puternici, alţii îşi dau seamă că nu mai e loc de întors. „Adevărul“ face, la final de an, o scurtă trecere în revistă a politicienilor care au încheiat anul 2015 în genunchi.

1. Victor Ponta. Fostul premier a trecut peste anchetele procurorilor DNA, peste mai multe moţiuni de cenzură, dar n-a rezistat străzii. Oamenii i-au cerut demisia după tragedia de la Colectiv, cazul care a demonstrat că sistemul corupt ucide. Victor Ponta speră să-şi rezolve problemele cu Justiţia şi să facă din nou politică la vârf, însă în primăvară începe procesul dosarului „Turceni-Rovinari“, în care este acuzat de spălare de bani şi fals în înscrisuri. Suspiciunile penale l-ar putea lăsa pe Victor Ponta chiar şi în afara Parlamentului, dacă PSD va respecta criteriile de integritate pentru alegerile din 2016.

2. Gabriel Oprea. A condus Guvernul cât timp Victor Ponta a fost plecat la operaţie, în Turcia. Cu voturile partidului său, au fost numiţi şefii serviciilor secrete. Era cheia majorităţii parlamentare. La fel ca Ponta, a fost măturat de stradă, după ce poliţistul Bogdan Gigină a murit în timp ce-i deschidea coloana oficială. Gabriel Oprea a refuzat să explice dacă se afla în misiune sau se folosea de poltişti pentru a-şi rezolva rapid treburi personale. Singura şansă de a ajunge în Parlament şi în 2016 este o alianţă cu PSD. Surse politice spun însă că Liviu Dragnea nu se va alia cu UNPR, aşa că sunt mari şanse ca generalul Gabriel Oprea să dispară politic după 2016.

3. Elena Udrea. A fost ministru, preşedinte de partid şi candidat la Preşedinţie. Însă, în 2015, dosarul „Gala Bute“ a trimis-o după gratii, în arest preventiv. Iar când n-a fost în arest preventiv, Elena Udrea a fost în control judiciar, deci a mers săptămânal la secţia de poliţie. Cu toate astea, Udrea n-a demisionat din Parlament, bucurându-se în continuare de imunitatea parlamentară, care a scăpat-o de o nouă repriză de arest preventiv.

4. Sorin Oprescu. Şi-a pierdut fotoliul de edil al Capitalei după ce a fost arestat preventiv pentru luare de mită. Îşi pregătea candidatura pentru un nou mandat de primar, însă procurorii l-au scos definitiv din jocul politic.

5. Darius Vâlcov. Din fotoliul de ministru de Finanţe a ajuns direct după gratii, fiind acuzat că primea mita în cimitir. De asemenea, Vâlcov şi-a ascuns în pereţi o adevărată colecţie de artă: tablouri de Picasso, Renoir şi Petraşcu.

6. Radu Mazăre. A condus Constanţa timp de 15 ani. În primăvară, a demisonat direct din „beciul domnesc“, după cum a descris arestul poliţiei Capitalei. Este acuzat că a primit mită nouă milioane de euro pentru a oferi contracte cu dedicaţie. Nu va mai candida pentru un nou mandat de primar.

7. Cristian Popescu Piedone. A demisionat cu greu, după lungi proteste, în urma tragediei de la Colectiv, club aflat în sectorul pe care îl administra. A anunţat că nu va mai candida pentru Primărie. 

8. Gheorghe Nichita. Se află şi în acest moment în arest preventiv, într-un dosar de corupţie în care este acuzat că primea 10% din contractele oferite omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu. Nichita mai este trimis în judecată într-un alt dosar, în care este acuzat de abuz în serviciu: a pus întreaga Poliţie locală să-i spioneze amanta.

9. Andrei Chiliman. Primarul suspendat al Sectorului 1 a scăpat de arest preventiv în dosarul în care este acuzat de luare de mită, însă nu va mai candida pentru un nou mandat de primar. 

10. Marian Vanghelie. Face parte din lotul primarilor de Sectoare acuzaţi de corupţie. Vanghelie este de luni buni arestat la domiciliu şi va privi de pe margine alegerile locale de anul viitor. 
 

citeste totul despre: