VIDEO Prima emisiune „Adevărul Live” din Piaţa Festivalului. Violonistul Alexandru Tomescu: „Facem chirurgie pe scenă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Violonistul Alexandru Tomescu a fost prezent la prima emisiune transmisă din Piaţa Festivalului FOTO: David Muntean
Violonistul Alexandru Tomescu a fost prezent la prima emisiune transmisă din Piaţa Festivalului FOTO: David Muntean

Timp de două săptămâni, în perioada 14 - 28 spetembrie, iubitorii de artă vor avea parte de momente muzicale, spectacole de teatru, proiecţii cinematografice şi alte evenimente culturale în Piaţa „George Enescu“, numită acum Piaţa Festivalului.

Pe toată această perioadă, studioul „Adevărul Live“ se va afla în Piaţa Festivalului, de unde se vor realiza o serie de transmisii zilnice ai căror invitaţi vor fi personalităţi din lumea muzicii, artişti, dar şi oameni cu poveşti interesante prezenţi la festival.

Transmisiile din inima festivalului vor debuta astăzi de la ora 17.00. Gazda emisiunilor, jurnalistul Cezar Paul-Bădescu, îl are ca invitat pe violonistul Alexandru Tomescu, a cărui măiestrie i-a fost recompensată prin privilegiul de a cânta pe o vioară Stradivarius care datează din anul 1702. 

   

Violonistul Alexandru Tomescu, câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale la festivalurile de muzică clasică, a debutat în anul 1985 şi de atunci a susţinut peste 200 de concerte şi recitaluri.

În această după-amiază ne va vorbi despre ce înseamnă Festivalul  „George Enescu“, despre cariera sa, dar şi despre lansarea de pe 18 septembrie a celui mai nou produs discografic al său, „Stradivarius Obsessions“, care îşi propune să dezvăluie publicului un spectacol de muzică şi teatru non-verbal ce are ca temă procesul de creaţie al unei opere de artă.

Pentru proiectul său „Stradivarius Obsessions“, Alexandru Tomescu i-a avut alături pe actorii Ana Pepine şi Paul Cimpoieru şi a avut la bază edificiul muzical al Sonatelor lui Eugène Ysaÿe. Violonistul ne-a dezvăluit de ce a ales să interpreteze Sonatele lui Eugène Ysaÿe, dar şi care este motivul pentru care cel din urmă nu este atât de cunoscut de publicul larg.

Eugène Ysaÿe, o muzică romantică, cotropitoare

Emisiunile live din Piaţa Festivalului debutează astăzi cu violonistul Alexandru Tomescu

„L-am ales pe Eugène Ysaÿe pentru că a scris o muzică pasională, romantică, foarte cotropitoare. Nu este cunoscut pentru că destul de rar violoniştii abordează lucrările lui, asta pentru că sunt foarte dificile. A fost o onoare şi un privilegiu pentru mine să interpretez Sonatele lui.“

 Înainte de '89 era o viaţă destul de restrictivă pentru un artist. Am ratat multe concerte în afara ţării pentru că nu primeam viza la timp   Alexandru Tomescu, violonist

În ceea ce priveşte copilăria, violonistul spune că a fost surpins să afle că mulţi oameni credeau că a fost nefericit, lucru care nu este adevărat, dar recunoaşte că a avut greutăţi în momentul în care s-a apucat să cânte la vioară: „Multă lume şi-a imaginat că am avut o copilărie grea ca a lui Paganini, pe care îl bătea tatăl. Nu, dar înainte de '89 era o viaţă destul de restrictivă pentru un artist. Am ratat multe concerte în afara ţării pentru că nu primeam viza la timp“.

image

      

Violonistul spune că odată cu trecerea timpului a realizat că simpla pregătire nu este suficientă şi că violoniştii au nevoie şi de o pregătire fizică, de o condiţie care să le permită să nu obosească, iar dincolo de toate acestea consideră că pregătirea emoţională este la fel de importantă. 

Alexandru Tomescu este de părere că lipsa de focus şi necontrolarea emoţiilor pot reduce dramatic rezultatul, el comparând cântatul la vioară cu chirurgia. „Vioara este mai delicată, îţi cere o precizie, o mână de chirurg. Într-un fel noi facem chirurgie pe scenă. Simţi că ai sufletele a mii de oameni în mâini şi dacă îţi tremură mâna dreaptă îi laşi pe oameni cu sufletele în aer“.

Mai mult decât orice alt instrument, vioara are o personalitate a ei, nu mai este un simplu instrument, ci este o voce clară.

Totodată, artistul a dezvăluit că a fost o adevărată provocare să ia în primire vioara Stradivarius, care a aparţinut maestrului Ion Voicu, iar după moartea acestuia nu a mai fost folosită. „În 2007 vioara venea după o pauză de două decenii. Mai mult decât orice alt instrument, vioara are o personalitate a ei, nu mai este un simplu instrument, ci este o voce clară. Cânt de şase ani şi am dezvoltat o relaţie bună, sudată şi cred că se apropie de potenţialul ei maxim“.

Showbiz



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite