Ce rămâne după Kalaşnikov? Arma care a ucis mai mult decât bomba atomică şi care a stârnit reacţii radicale pe Internet
0Mihail Kalaşnikov a murit în această săptămână, iar cea mai mare invenţie a sa rămâne arma de luptă care îi poartă numele. Primul model a fost AK-47. Kalashnikov a lăsat moştenire o armă mai distructivă decât bomba atomică, iar reacţiile pe Internet au fost pe măsură.
Mihail Kalaşnikov a lansat celebra armă la scurt timp după cel de-Al Doilea Război Mondial. În 1946 a prezentat designul lui Mikhtim, un prototip care a stat la baza AK-47 (numele vine de la: Avtomat Kalaşnikova model 1947). În 1949, mitraliera devenea standardul Armatei Roşii şi a fost invenţia cea mai cunoscută a rusului. Până în 2009 în lume au fost produse oficial 100 de milioane de arme AK-47, dar designul a fost adaptat şi în mai multe ţări din blocul comunist, datorită simplitatăţii sale.
Al Jazeera nota, în 2007, că această armă ucide anual circa 250 de mii de oameni, iar în total AK-47 a ucis mai mulţi oameni decât oricare alta creată de om. Totodată a inspirat şi câteva filme, cum ar fi „Traficantul de arme“ în care Nicolas Cage joacă rolul principal şi în acel film este rostită o replică celebră pentru războaiele de gherilă şi civile: „Armele nu ucid oameni. Oamenii ucid oameni“, iar AK-47 a fost folosită de foarte mulţi pentru a ucide foarte mulţi.
Am inventat arma pentru protecţia patriei. Nu am niciun regret şi nu port nicio responsabilitate pentru cum au ajuns politicienii s-o folosească. Mikhail Kalaşnikov
Mai jos sunt câteva reacţii de pe 94 de ani când a decedat, nu s-a îmbogăţit de pe urma acestei invenţii, iar o remarcă celebră de-ale sale este că, în fapt, el ar fi creat ceva util pentru fermieri. „Sunt mândru de invenţia mea, dar sunt trist că e folosită de terorişti. Daţi vina pe naziştii din Germania că am ajuns producător de arme. Aş fi preferat să inventez o maşinărie care să ajute fermierii“, a declarat Kalaşnikov.
Într-adevăr, invenţia lui Mikhail Kalaşnikov a fost folosită pentru a ucide foarte mulţi oameni, iar influenţa acesteia se vede cel mai bine în ţări deloc stabile sau în simbolurile grupărilor extremiste. AK-47, şi modelele care i-au urmat, au ajuns simboluri pentru luptă de orice fel, de la lupta pentru libertate la lupta pentru cucerire. În fapt, asta dorea şi Kalaşnikov, o armă care să fie superioară celor ale nemţilor din Al Doilea Război Mondial. I-a ieşit una simplă, rezistentă şi eficientă.
Preţul armelor Kalaşnikov este variat, în funcţie de zonă şi de provenienţă. În 2006, Izhmash, producătorul rus al armei, avea doar 10% din producţia mondială de AK-47. Totuşi, este foarte probabil că nicio ţară care are armată sau interes de a alimenta cu provizii una dintre taberele aflate în vreun război, n-a stat departe de AK-uri. Spre exemplu, SUA cumpărau în anii '80 arme Kalaşnikov din China şi le ofereau mujahedinilor care luptau contra URSS.
În 2007, Al Jazeera a publicat un interviu, disponibil pe YouTube în două părţi, cu creatorul armei. Sunt incluse şi imagini din fabrică, unde fiecare model e testat pentru a-i fi verificată rezistenţa la apă, nisip sau pentru oricare altă situaţie în care s-ar regăsi pe un câmp de luptă. Mai jos este interviul cu Kalaşnikov.