Ziua în care se schimbă Lumea?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Astăzi, mai mult ca sigur, întreaga omenire va fi cu ochii aţintiţi pe ceea ce se întâmplă în Statele Unite. Acolo unde îşi începe mandatul al 45 lea preşedinte al celei mai mari puteri a Lumii.

Spectacolul în sine al inaugurării are, fără doar şi poate, şi semnificaţia, şi frumuseţea, şi maiestuozitatea lui, însă, mai mult ca altădată, nu însuşirile lui de mare show politic sunt preponderente. Sunt proeminente opiniile unora dintre cei mai calificaţi analişti potrivit cărora schimbarea de ştafetă de la preşedinţia Statelor Unite poate pune în funcţiune tăvălugul care, într-un minim de timp, va impune o reconfigurare a fizionomiei politice a întregii planete. Analiştii Bâncii Crédit Suisse merg până acolo încât socotesc că politicile noii Administraţii americane ar putea marca însuşi sfârşitul globalizării.

Lunile ce au trecut de la victoria în alegerile prezidenţiale a candidatului republican, dl. Donald Trump, au adus cu sine precizări importante legate de personalitatea noului preşedinte. Cel despre care, până în urmă cu câtăva vreme, nu se prea ştia nimic, nimic în afară de cifrele referitoare la fabuloasa lui avere. Şi astăzi doar aproximată, fiindcă, în dispreţul legii, preşedintele ales al Statelor Unite a refuzat să îşi completeze declaraţia fiscală. Fapt ce poate spune multe despre cum îi va fi mandatul şi cum va reformula dl. Trump, în epoca post-modernă, celebra zicere Statul sunt eu!

Au fost comentate îndelung, întoarse pe faţă şi pe dos, numeroasele, câteodată chiar intens coloratele ori autoritarele ieşiri publice ale preşedintelui ales. A provocat fireşti mirări ostilitatea lui deloc mascată la adresa întregii prese. A stârnit stupoare dorinţa gălăgioasă a d-lui Trump de a răspunde prompt, direct şi defel diplomatic ori cu mănuşi oricărei persoane publice ce a îndrăznit să formuleze o critică, oricât de mică, la adresa lui. A se rememora, spre edificare, recentele atacuri la adresa unor actori precum Meryl Streep sau Alec Baldwin.

Toate aceste abateri de la cutuma stilisticii apariţiei publice a unui viitor preşedinte al Statelor Unite, aflate însă într-o perfectă relaţie de continuitate cu modul în care dl. Trump şi-a construit campania electorală, au însemnat un solid indiciu că dl. Trump nu a glumit nici o clipă, nu s-a jucat cu vorbele şi că e decis să îşi respecte la literă programul electoral câştigător.

E adevărat, de astăzi încolo SUA nu şi vor schimba poziţia pe harta lumii. Însă e mai mult ca sigur că vor interveni importante schimbări geopolitice. Oare e pregătită diplomaţia românească pentru o asemenea schimbare de perspectivă?

Cuvântările din ultimele zile ale celui ce astăzi îşi va prelua funcţia ca şi numirile făcute în ierarhia Administraţiei Prezidenţiale sunt tot atâtea semne că abandonarea conceptului corectitudinii politice, ieşirea din mlaştina corupţiei, înlocuirea a ceea ce se cheamă Obamacare, reducerea birocraţiei, reformarea sistemului fiscal, promisa contruire a zidului cu Mexicul, reducerea deficitului fiscal, creşterea numărului locurilor de muncă, repornirea energiei americane, conceptul America First cu mari consecinţe asupra politicii externe, un anume izolaţionism, reconsiderarea politicii faţă de Rusia şi de Statul Israel reprezintă, pe mai departe, priorităţi ale noii Administraţii. Rămâne de văzut cum îl vor privi americanii pe Donald Trump atunci când seva afla în exerciţiul funcţiunii. Căci, semn rău, noul preşedinte îşi începe mandatul cu o scădere a încrederii publice prin raportare la cifrele înregistrate în campanie.

Ca ţară membră NATO ce a mizat şi mizează în continuare mult pe scutul antireachetă, ca entitate plasată la frontiera unei alianţe militare aflată, până azi, în opoziţie cu Rusia lui Putin, dar şi la frontiera UE, Uniune faţă de care dl. Trump va avea, indiscutabil, noi poziţionări, ca semnatară a unui parteneriat strategic cu singura mare putere a Lumii, România este obligată să urmărească cu maximă atenţie schimbările majore de orientare de la Washington. Numai că revine iarăşi obsedanta întrebare legată de gradul de calificare a diplomaţiei româneşti în faţa acestor provocări.

Să nu ne amăgim! Faptul că premierul Sorin Grindeanu şi şeful lui politic, Liviu Dragnea, lasă totul baltă în ţară şi fac o călătorie de plăcere spre a căsca gura, a bea Cola şi a mânca floricele de porumb (pe banii cui?) la ceremonia de inaugurare din capitala Statelor Unite nu înseamnă defel că România chiar este pregătită să facă faţă aşa cum se cuvine zilei care s-ar putea să schimbe lumea. Şi nici zilelor care urmează!

Avem la Palatul Victoria un guvern lăudăros, prost şi infantil. Care îşi mai permite şi să ne ia de proşti atunci când dl. Dragnea şi dl. Grindeanu se laudă pe facebook că au luat cina cu preşedintele american.

Da, au făcut-o, numai că pentru respectiva favoare fiecare a trebuit să plătească o sumă consistentă. Preţul de a te poza cu maimuţica sau preţul pentru a te maimuţări în dispreţul întregii Românii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite