UPDATE VIDEO Kovesi, câştigătoarea votului Comisiei LIBE. A strâns 26 de voturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Laura Codruţa Kovesi a strâns cele mai multe voturi la reuniunea Comisiei LIBE, în care membrii au votat candidatul pentru funcţia de procuror-şef al Parchetului European. Votul a fost secret. Marţi seară, Laura Codruţa Kovesi a reuşit să se claseze pe primul loc şi la votul din Comisia de control bugetar (CONT), la un vot distanţă de următorul candidat.

UPDATE După fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi a câştigat la votul din Comisia LIBE pentru postul de procuror-şef European, preşedintele PSD, Liviu Dragnea a fost întrebat în limba engleză de un jurnalist străin, cum comentează această victorie. Răspunsul a venit promt dar tot în limba engleză spunând că nu ştie să converseze în această limbă “I can't. I don't speak English (Nu pot, nu vorbesc limba engleză - n.r.)”, a răspuns Liviu Dragnea. „Come on! You already speak English (Pe bune? Deja vorbiţi în limba engleză! - n.r.)”, a replicat jurnalista.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi s-a întors în ţară. Laura Codruţa Kovesi a declarat la revenirea de la Bruxelles, că decizia privind procurorul şef european va fi una politică, urmare a unor negocieri şi că a mers ca profesionist să candideze, neavând susţinerea Guvernului român.

„Aştept hotărârea decidenţilor europeni. Pot să vă spun că m-am înscris în această procedură ca procuror profesionist. Nu am avut susţinerea Guvernului de la Bucureşti, nici nu o aştept. Sunt bucuroasă de votul de azi (miercuri - n.r.), dar trebuie să aşteptăm. Va fi o decizie politică, în urma negocierilor între PE şi Consiliul UE. Ce a depins de mine am făcut”, a afirmat Laura Codruţa Kovesi, miercuri, la întoarcerea în ţară, pe aeroportul Otopeni.

Ea a subliniat că este alături de colegii ei magistraţi care protestează zilele acestea.

UPDATE În comisia LIBE din Parlamentul European s-ar fi dus o bătălie subterană între PNL şi PSD legată de numirea lui Kovesi în fruntea Parchetul European, dezvăluie Newsweek România. Potrivit sursei citate, patru europarlamentari liberali i-au înlocuit pe colegii din alte ţări.

Eurodeputaţii PNL Siegfried Mureşan, Adina Vălean, Marian Jean Marinescu şi Cristi Buşoi au reuşit să vină la vot în comisia LIBE, scrie Newsweek România, în condiţiile în care liberalii români aveau un singur membru de drept, pe Traian Răzvan Ungureanu.

Surse de la Bruxelles, citate de Newsweek România, susţin că europarlamentarii liberali l-au convins pe omologul maghiar din Fidesz (formaţiunea lui Viktor Orban, care face parte din PPE) să nu vină la şedinţa la care se decidea soarta Laurei Codruţa Kovesi, în cursa pentru şefia Parchetului European. 

   

Mai mult, eurodeputaţii PSD au depus toate eforturile pentru a obţine înfrângerea fostei şefe a DNA, negociind cu colegii bulgari să vină la vot, în comisia LIBE, în locul lor, potrivit Newsweek România, care citează surse. Contra lui Laurei Codruţa Kovesi ar fi votat social-democraţii Gabriela Zoană, Emilian Pavel, Ciprian Tănăsescu şi Maria Grapini, mai precizează aceste surse. 

   

UPDATE Preşedintele Curţii Supreme, judecătoarea Cristina Tarcea, i-a urat succes fostei şefe a Direcţiei Naţionale Anticorupţie Laura Codruţa Kovesi.

"Întotdeauna m-am bucurat de succesul oricărui român. Din păcate, sunt atât de mulţi români absolut anonimi care îşi fac treaba şi sunt respectaţi şi bine cotaţi în exterior, dar nimeni nu vorbeşte în interior de ei. Aşa că nu pot decât să îi urez succes în continuare", a spus Tarcea, miercuri, după votul din Comisia LIBE.

UPDATE Europarlamentarul român Maria Grapini a comentat rezultatul votului din comisia LIBE dat celor trei candidaţi pentru şefia Parchetului European. Despre victoria lui Kovesi a spus că fiind vorba de patru voturi diferenţă, votul este nesemnificativ.

"Eu am fost în comisia de numărătoare a voturilor şi vă garantez că numărătoarea a fost corectă. (...) Va urma o negociere, eu cred că diferenţa este mult mai mare la votul din consiliu şi, până la urmă, consiliul va avea ultimul cuvânt de spus. Votul de aseară nu a contat deloc pentru că aceast este comisia de specialitate din parlament”, a comentat Grapini.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a declarat pentru G4Media.ro, că se bucură foarte mult de rezultatul votului din Comisia LIBE şi le-a mulţumit tuturor celor care au susţinut-o în cursa pentru ocuparea poziţiei de procuror-şef european.

Votul a fost secret, cu buletine. Din comisia de numărare a voturilor au făcut parte Monica Macovei şi Maria Grapini.

UPDATE Laura Codruţa Kovesi a primit cele mai multe voturi în comisia LIBE, şi anume, 26 de voturi. Jean-François Bohnert a primit 22 de voturi şi un vot Andres Ritter, candidatul german.

Totodată, a existat şi un vot alb, adică neatribuit unui candidat.

"Voi trimite o scrisoare preşedintelui Conferinţei preşedinţilor pentru a spune care este rezultatul votului. Pe baza mandatului conferinţei preşedinţilor voi intra în negocieri cu Consiliul pentru a ajunge la un acord pentru numirea noului procuror-şef european. Următoarea şedinţă pe 11 martie", a declarat, la finalul şedinţei, preşedintele Comisiei LIBE din Parlamentul European, Claude Moraes.

UPDATE Votul s-a finalizat. se aşteaptă rezultatele.

Votul de marţi din CONT

Laura Codruţa Kovesi a obţinut cele mai multe voturi, 12, din partea europarlamentarilor din Comisia pentru control bugetar (CONT), după audierea de marţi seară pentru şefia Parchetului European. Candidatul francez, François Bohnert, a primit 11 voturi, iar cel german, Andres Ritter, doar unul.

Votul de astăzi, din Comisia LIBE, este programat pentru ora 12.00, şi la fel ca procedura din CONT, alegerea va fi una secretă. Această modificare a fost criticată de mai mulţi europarlamentari, printre care şi Monica Macovei.

Dacă rezultatele celor două comisii vor fi diferite, preşedinţii celor două comisii (Claude Moraes - LIBE şi Ingeborg Grassle - CONT) vor negocia numele finale.

Conform Regulamentului privind instituirea Parchetului European, Parlamentul European şi Consiliul îl numesc de comun acord pe procurorul-şef european pentru un mandat de şapte ani, care nu poate fi reînnoit. Consiliul hotărăşte cu majoritate simplă.

Laura Codruţa Kovesi, audiată în Comisia LIBE a Parlamentului European pentru funcţia de procuror-şef european. Ce a decis Comisia CONT

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite