Violatorul jurnalistei a comis o faptă la indigo în 2005. Acesta a fost eliberat în iulie 2013 pentru „bună purtare”
0Bărbatul care a violat-o pe jurnalista de 23 de ani în zona Lacului Floreasca din Capitală a comis o faptă la indigo în 2005, când a acostat o studentă într-o staţie de autobuz, a ameninţat-o cu moartea şi a violat-o pe un teren viran. În 2007, bărbatul a fost condamnat definitiv la 11 ani de închisoare, pentru lipsire de libertate în mod ilegal, viol şi tâlhărie, fiind eliberat în iulie 2013, cu trei ani înainte de termen, pentru „bună purtare”.
Potrivit motivării deciziei instanţei supreme, pe 25 noiembrie 2005, în jurul orei 21.00, Ninel Mogoşeanu a acostat o studentă în apropierea unei staţii de transport în comun şi a ameninţat-o că dacă va anunţa vreo persoană o va lovi. „Deşi pe traseu cei doi s-au întâlnit cu două persoane, fata nu a reuşit să le ceară ajutorul întrucât era ţinută de inculpat. În continuare, inculpatul a dus-o pe un teren viran, a ameninţat-o cu moartea şi astfel a constrâns-o să întreţină un raport sexual”, se mai arată în motivarea instanţei supreme.
Potrivit documentului citat, Ninel Mogoşeanu a ameninţat-o din nou, i-a luat un telefon mobil, 30.000 de lei, două abonamente RATB şi a obligat-o să meargă cu el acasă.
„Când cei doi au ajuns, inculpatul a prezentat-o pe fată mamei lui, sorei şi concubinului acesteia, el susţinând că este prietena lui”, se arată în motivarea instanţei supreme.
Iubitul tinerei violate în 2005 a anunţat poliţiştii
Studenta l-ar fi rugat pe Mogoşeanu să-i restituie telefonul mobil pentru a-şi anunţa părinţii că întârzie, iar apoi profitând de neatenţia bărbatului şi-a anunţat prietenul că a fost sechestrată şi violată şi i-a descris locul în care se afla. Iubitul tinerei a fost şi cel care a anunţat poliţiştii.
Pentru faptele sale, Ninel Mogoşeanu a fost condamnat iniţial de Tribunalul Bucureşti, în iunie 2005, la 15 ani de închisoare. El a declarat apel, care a fost admis de Curtea de Apel Bucureşti, la 27 octombrie 2006, această instanţă condamnându-l pe bărbat la 11 ani de închisoare.
Ulterior, Mogoşeanu a atacat cu recurs decizia la instanţa supremă. „Inculpatul, în ultimul cuvânt, (...) a susţinut că, din cauza stării de beţie în care s-a aflat, nu a fost conştient că săvârşeşte fapte penale, odată ce, în realitate, el nu a dorit decât să înceapă o relaţie de prietenie cu partea vătămată”, se arată în motivarea instanţei supreme.
Mogoşeanu, condamnat şi pentru furt calificat
Pe 20 martie 2007, ICCJ a respins recursul lui Mogoşeanu ca nefondat şi a menţinut decizia Curţii de Apel Bucureşti. Instanţa a reţinut şi faptul că bărbatul era recidivist, acesta fiind condamnat anterior şi pentru furt calificat, vătămare corporală în concurs real cu violare de domiciliu şi tâlhărie.
În 2013, Mogoşeanu a cerut eliberarea condiţionată, solicitarea fiind admisă de Judecătoria Găeşti la 27 iunie. Mogoşeanu a fost eliberat din Penitenciarul Găeşti pe 2 iulie, deşi ar fi trebuit să fie pus în libertate de drept în 25 noiembrie 2016, respectiv după ce ar fi executat integral pedeapsa de 11 ani de închisoare. În schimb, bărbatul a cerut eliberarea condiţionată după ce a executat două treimi de pedeapsă, instanţa constatând că a îndeplinit toate condiţiile.
„Din caracterizarea depusă la dosar rezultă că petentul a avut un comportament corespunzător faţă de personal şi faţă de colegii săi, a fost recompensat de 29 de ori, a fost şi sancţionat disciplinar de două ori, dar sancţiunile au fost ridicate. (...) Petentul a participat la foarte multe programe educaţionale şi la un program social destinat persoanelor cu antecedente în toxicomanie, dovedind astfel interes pentru corectarea conduitei sale”, se arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Găeşti prin care s-a dispus punerea în libertate a lui Ninel Mogoşeanu.
Mogoşeanu, caracterizat de judecători drept „o persoană comunicativă”
Instanţa a reţinut că bărbatul a executat 3.086 de zile din pedeapsă, dintre care 344 de zile câştigate pe baza muncii prestate. „Din evaluarea psihologică întocmită cu privire la petent, reiese că acesta a fost preocupat de dezvoltarea abilităţilor pro sociale, fiind caracterizat drept o persoană comunicativă. În opinia instanţei, acest element, care îl caracterizează pe condamnat în mod favorabil reprezintă dovezi temeinice de îndreptare", se mai arată în motivarea sentinţei Judecătoriei Găeşti.
Ninel Mogoşeanu, suspectat că în 10 septembrie a violat o jurnalistă, în zona Lacului Floreasca din Capitală, a fost arestat pentru 29 de zile, marţi, de Judecătoria Sectorului 1. Decizia nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la Tribunalul Bucureşti.
În 10 septembrie, jurnalista de la un post de radio bucureştean, în vârstă de 23 de ani, a făcut plângere la Poliţie, reclamând că a fost violată în zona Lacului Floreasca, de un bărbat care a ameninţat-o cu un cuţit în plină stradă. În tot acest timp, cetăţenii au trecut nepăsători pe stradă, întorcând capul şi fiind lipsiţi de orice reacţie.
Mogoşeanu a fost prins luni seară, după ce a încercat să o violeze o altă femeie, secretara unei universităţi din Bucureşti. Bărbatul a fost ridicat de poliţiştii Secţiei 5 din apropierea locuinţei sale.
Citeşte şi:
Tânăra a fost marţi luată cu forţa din intersecţia bulevardelor Ştefan cel Mare şi Dorobanţi şi tărâtă, sub privirile nepăsătoare ale trecătorilor până aproape de Guvern unde a fost agresată sexual. Poliţiştii au identificat miercuri seară un bărbat cu semnalmente asemănătoare suspectului de viol. Acesta a fost dus la Secţia 4 Poliţie pentru cercetări, însă analizele de laborator au arătat nu este el cel care a agresat-o pe jurnalistă.
Jurnalistă violată în toiul zilei, în centrul Capitalei sub ameninţarea cuţitului
O jurnalistă a fost violată sub ameninţarea cuţitului marţi după-amiază, în jurul orelor 16.00, la intersecţia dintre străzile Dorobanţi şi Ştefan cel Mare. Aceasta a fost târâtă aproape trei kilometri sub ochii trecătorilor care nu au avut nicio reacţie, comportament explicat de sociologi printr-o „lipsă de civism caracteristică României”. Ulterior, femeia a depus o plângere la Poliţie.
FOTO VIDEO Cum te poţi apăra de atacul cu un cuţit şi de un viol
Ai trei opţiuni când eşti atacat: să lupţi, să fugi sau să îngheţi. Ultima variantă este cea mai gravă – ţi se ridică pulsul la 180, te răceşti complet, ai un nod în stomac, un nod în gât – şi asta se întâmplă cel mai des. Toţi îngheţăm, dar sunt situaţii când ai timp să-ţi revii şi să reacţionezi, cum este cazul unui viol, spun specialiştii în tehnici de autoapărare Krav Maga.
Povestea jurnalistei violate marţi, în plină zi, într-o zonă intens circulată din Bucureşti a cutremurat o ţară întreagă, iar acum se încearcă găsirea unor explicaţii şi a vinovatului. Ce a şocat cel mai mult a fost indiferenţa oamenilor, care priveau într-un mod firesc în cealaltă direcţie.
Psihologul Mihai Copăceanu: Un viol la 10 ore în România
Ieri, marţi, în jurul amiezii, o tânără jurnalistă este violată în centrul Bucureştiului la doi paşi de Guvernul României. Radio Europa Fm şi Radio 21 - unde este angajată tânăra - vin în ajutor post-factum pentru prinderea autorului. Dar trecătorii, cetăţenii români, cum de au fost nepăsători la strigătele tinerei ?!?