Victor Ponta a demisionat. Ce urmează şi ce spune Constituţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Victor Ponta a demisionat. Demisia premierului a dus la căderea întregului Guvern. Preşedintele Klaus Iohannis urmează să desemneze un prim-ministru interimar care va rămâne în funcţie până la formarea unui nou Executiv.

Articolul 110 din Constituţie spune: „Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate sau dacă primul-ministru se află în una dintre situaţiile prevăzute la articolul 106“. Iar articolul 106 spune: „Funcţia de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului“. Aşadar, demisia lui Victor Ponta a dus la căderea întregului Guvern.

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează?

Decizia este acum în mâna preşedintelui Klaus Iohannis. Legea de funcţionare a Guvernului (90/2001) spune: „În cazul în care premierul demisionează, Presedintele Romaniei va desemna un alt membru al Guvernului ca prim-ministru interimar, pentru a indeplini atributiile primului-ministru, pana la formarea noului Guvern“.

Aşadar, preşedintele Klaus Iohannis va desemna un premier interimar, apoi se va consulta cu partidele parlamentare şi va desemna un nou premier care trebuie să formeze Guvernul. Nou Guvern va primi apoi votul Parlamentului.  "Sunt posibile mai multe soluţii, este posibil un guvern tehnocrat, e posibil şi organizarea alegerilor anticipate prin respingerea a două propuneri de premier, după părerea mea ar fi o soluţie bună pentru că ar reseta, ar da posibilitatea unui nou început. Există şi posibilitatea asumării guvernării de către PNL“, a spus vicepreşedintele PNL, Ludovic Orban.
 
Liderii PSD nu vor să discute sau să negocieze cu UNPR formule sau posibile majorităţi pentru formarea unui nou Guvern, după demisia prim-ministrului Victor Ponta, decizia fiind susţinută şi promovată de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, au declarat, pentru Mediafax, surse social-democrate 

Mai multe ştiri despre demisia Guvernului 

Noul Guvern, în formare. Mircea Duşa, propus de PSD premier interimar. PNL cere alegeri anticipate

Victor Ponta a demisionat. Ce trebuie să facă acum Klaus Iohannis

Victor Ponta a demisionat. PNL cere alegeri anticipate. Blaga: acesta este mandatul cu care vom merge la Cotroceni

Reacţii la demisia lui Victor Ponta. Traian Băsescu: „Este un mare cadou pentru România“

De ce a demisionat Victor Ponta: „Sper ca depunerea mandatului meu să satisfacă aşteptările celor care au protestat“

Victor Ponta a demisionat. Mesajul românilor din SUA: Nu mai tăceti, nu mai plecaţi capul, nu mai închideţi ochii!

Victor Ponta a demisionat. Ce urmează şi ce spune Constituţia

Demisia premierului Victor Ponta a făcut înconjurul lumii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite