Tudorel Toader vrea să stabilească prin OUG procedura de selecţie a candidatului României pentru Parchetul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevarul
FOTO Adevarul

Ministrul Justiţiei vrea să stabilească prin ordonanţă de urgenţă procedura de desemnare a procurorului european din partea României, transmite digi24.ro.

Potrivit sursei citate, fiecare ţară din cele 22 de state europene care participă la proiect va desemna un procuror care va activa în structura centrală a instituţiei, iar Tudorel Toader propune ca o comisie pe care el o prezidează să selecteze propunerea ţării noastre. 

În cazul României, pentru şefia structurii este favorită fosta şefă a DNA, Laura Codruţa Kovesi, candidaturile fiind independente. 

Din primele informaţii, comisia de selecţie va fi desemnată de ministrul Justiţiei, care o va şi conduce. Din componenţa comisiei vor mai face parte alţi patru membri: un reprezentant al Parchetului General, desemnat de procurorul general al României, un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, desemnat de plenul acestei structuri, şi de asemenea doi specialişti în cooperare internaţională în materie penală, care la rândul lor vor fi propuşi de ministrul justiţiei, Tudorel Toader.

Potrivit proiectului de Ordonanţă de Urgenţă, pentru care Tudorel Toader cere avizul CSM, ministrul justiţiei desemnează trei candidaţi în numele României în vederea numirii de către Consiliul Uniunii Europene în funcţia de procuror european. Candidaţii în numele României sunt selectaţi apoi în urma unui interviu în faţa comisiei de selecţie prezidate de ministrul justiţiei.

La comisia de selecţie îşi vor putea depune candidaturile procurorii sau judecătorii români care vor să ocupe o funcţie de procuror european şi să facă parte din Colegiul acestei noi structuri a Uniunii Europene. Va avea loc un interviu la Ministerul Justiţiei, şi, potrivit proiectului de OUG, vor fi înaintate trei propuneri din partea României.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite