Tudorel Toader, despre modificările OUG 7/2019: Mâine voi prezenta primului ministru proiectul ordonanţei, apoi îl voi trimite la CSM pentru consultare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Justiţiei a declarat joi că proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificările OUG 7/2019 „este elaborat în sensul celor discutate de doamna premier” cu CSM, cu Asociaţiile Magistraţilor, Procurorilor, cu Uniunea Judecătorilor, cu Înspecţia Judiciară, respectiv cu Secţia Specială de investigare a infracţiunilor din justiţie şi că problema oportunităţii se discută la nivelul coaliţiei aflate la guvernare.

În contextul protestelor magistraţilor din toată ţara,  Tudorel Toader a făcut următoarele precizări joi la Antena 3 în legătură cu proiectul ordonanţei de urgenţă privind modificarea OUG 7/2019:

„În primul rând am convingerea faptului ca magistraţii cunosc legea, cunosc formele prin care îşi pot exprima opiniile mai mult sau mai puţin divergente. La Ministerul Justiţiei a fost elaborat proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea ordonanţei de urgenţă numărul 7 din 2019. Proiectul este elaborat in sensul celor discutate de către doamna premier cu preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, cu  Asociatia Magistratilor din România, cu Uniunea Naţională a Judecătorilor din România, Asociatia Procurorilor, Inspecţia Judiciară si Sectia Specială. La ce se refea modificările din proiect: abrogarea articolului 54, articol care în principal prevede faptul că judecătorii alături de procurori pot deveni procurori de rang înalt şi faptul că avizul consultativ pentru procurorii de rang înalt nu-l mai dă secţia de procurori, ci plenul CSM-ului. Se aborga articolul 54, se revine la prevederea anterioară că doar procurorii pot reveni procurori de rang înalt , că avizul consultativ îl va da în continuare secţia de procurori din cadrul CSM-ului.

În al doilea rând, se rezolvă problema diferenţelor salariale şi pierderilor salariale pentru IT-iştii din domeniul sistemului judiciar. Adică ce au pierdut prin legea salarizării pe de o parte şi faptul că sunt încă diferenţe salariale deşi desfăsoară aceeaşi activitate dre specialitate in slujba sistemului judiciar. 

În al treilea rând se elimină 2 necorelări legislative referitoare la competenţele inspecţiei judiciare, adică textul din legea rămasă în vigoare face referire la cei care nu mai au dreptul de declanşare a procedurii disciplinare.

Mâine voi prezenta doamnei prim-ministru proiectul ordonanţei de urgenţă, pe care apoi îl voi trimite la CSM pentru consultare şi emitere a avizului consultativ. În rest, problemele de oportunitate a legiferării într-un domeniu sau altul se discută la nivelul alianţei de guvernare.” 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite