Tribunalul Bucureşti va sesiza DNA privind o persoană care transmitea declaraţia unui inculpat denunţătorilor care aşteptau să fie audiaţi
0Judecătoarea lui Sorin Oprescu a anunţat, miercuri, că va sesiza DNA referitor la o persoană despre care avocatul fostului primar al Capitalei a arătat că transmite informaţii, în timp real, legate de audierea unuia dintre inculpaţi, în afara sălii de judecată, denunţătorilor care aşteptau să fie audiaţi, fapt interzis de lege.
Tribunalul Bucureşti planificase pentru miercuri audierea a doi inculpaţi şi a altor trei denunţători din dosarul lui Sorin Oprescu, în cadrul şedinţei publice din acest dosar.
Primul inculpat audiat a fost omul de afaceri Claudiu Bengalici, care a vorbit în faţa instanţei despre cum aducea tranşe de bani de la Iaşi la Bucureşti lui Bogdan Popa.
La reluarea şedinţei, avocatul lui Sorin Oprescu, Viorel Mocanu, a sesizat instanţa cu privire la o persoană care se afla în sala de judecată şi care transmitea mesaje de pe telefonul mobil.
Avocatul i-a spus judecătorului de caz că persoana în cauză este angajata societăţii E-achiziţii, deţinută de doi dintre martorii denunţători din dosar, respectiv soţii Teodor şi Georgiana Gogonea.
Avocatul a precizat că angajata celor doi le transmite acestora, încă de la începutul şedintei de judecată, ceea ce se petrece şi se declară în sala de judecată, implicit şi declaraţia inculpatului Bengalici.
Persoana a fost chemată de către judecătoarea Iosefina Pârvu la bară şi i s-a cerut să-şi decline identitatea şi să confirme sau să infirme cele spuse de avocat.
În faţa judecătoarei, tânăra de aproximativ 30 de ani a recunoscut că este angajata lui Gogonea, că a venit la solicitarea sa şi a soţiei sale şi că într-adevăr a transmis, în timp real, mesaje despre ceea ce se întâmplă în sala de şedinţă.
Tânăra a spus că nu a realizat că nu are voie să transmită astfel de date, pe motiv că denunţătorii au fost cei ce au rugat-o să facă acest lucru.
”Doamna procuror, vedeţi că DNA are o mare problemă cu denunţătorii în acest moment” , a spus judecătoarea Iosefina Pârvu, după ce femeia a confirmat spusele lui Mocanu.
Judecătoarea a constatat, prin urmare, o infracţiune la audienţă şi a spus că urmează să sesizeze DNA cu privire la această situaţie.
Potrivit lui Mocanu, infracţiunea pentru care ar putea fi cercetată tânăra este fie obstrucţionarea actului de justiţie, fie divulgarea de date nedestinate publicităţii.
Tânăra a dat judecătoarei numărul de telefon la care a expediat mesajele, respectiv pe cel al Georgianei Gogonea, soţia lui Teodor Gogonea, şi ea martor denunţător în acest caz.
Cei trei martori denunţători s-au aflat în faţa sălii de judecată în prima fază a audierilor, iar la momentul derulării incidentului aceştia erau plecaţi din incinta instanţei după ce s-a stabilit ca ei să fie audiaţi la un alt termen de judecată.
Toţi cei trei martori, soţii Gogonea şi Alin Petroi, sunt aceeaşi martori-denunţători şi în dosarul primarului din Jilava, Adrian Mladin, spun surse judiciare pentru News.ro
Judecătoarea Iosefina Pârvu de la Tribunalul Bucureşti a decis, iniţial, pe 12 iulie, la cererea avocaţilor, să secretizeze audierea celor care l-au denunţat pe fostul primar al Capitalei Sorin Oprescu, pe motiv că relatările mass-media din sala de judecată obstrucţionează actul de justiţie.
La termenul din 12 iulie, instanţa urma să continue audierea lui Bogdan Popa, principalul denunţător al fostului primar Sorin Oprescu. Încă de la început, avocatul fostului primar, Viorel Mocanu, a cerut instanţei să declare secretă şedinţa de judecată şi şi-a motivat cererea prin aceea că la termenul precedent jurnaliştii ar fi redat întreaga relatare a denunţătorului, iar celălalt denunţător, Romeo Albu, a putut astfel afla ce s-a întâmplat în sala de judecată.
Mocanu a insistat în faţa instanţei şi a arătat că tocmai din acest motiv a cerut strămutarea procesului la o altă instanţă din ţară. "Ştiu că televiziunile nu au benzină să se deplaseze în alte locuri din ţară şi nimeni nu trimite un reporter la uşa instanţei să relateze de la faţa locului, cum se desfăşoară procesul domnului Oprescu”, a spus Mocanu.
După ce au fost invocate o serie de articole din legi, privind libertatea de exprimare şi regulamente interne ale instanţelor, judecătoarea Iosefina Pârvu a decis să secretizeze şedinţa de judecată pe durata audierii inculpaţilor denunţători, în ciuda opoziţiei procurorului DNA, care a cerut că şedinţa să se desfăşoare cu participarea publicului.
La rândul lor, avocata lui Cristian Stanca, zis "Grenadă", şi apărăroarea inculpatului Ion Niţă au cerut secretizarea şedinţei de judecată, invocând obstrucţionarea actului de justiţie. După o scurtă deliberare, instanţa a decis că procesul să se desfăşoare cu uşile închise.
La termenul din 11 iulie, Bogdan Popa, fost şef al Administraţiei Cimitirelor, a povestit în faţa magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti că a primit de la patronii unor firme 400.000 de euro pentru a le oferi contracte publice şi că i-a dus fostului primar general Sorin Oprescu aproximativ un million de euro “pe câmp”, adică la locuinţa edilului din comună ilfoveană Ciolpani.
Dosarul în care sunt judecaţi Sorin Oprescu, foşti angajaţi ai Primăriei Capitalei şi oameni de afaceri a fost trimis de procurorii DNA la Tribunalul Bucureşti în 20 noiembrie 2015, iar după ce a trecut prin procedura de Camera preliminară, a ajuns la judecarea în fond, în 8 iunie fiind primul termen.
Potrivit DNA, Bogdan Popa este acuzat că a constituit grupul infracţional organizat, la care au aderat ulterior şi ceilalţi inculpaţi, care avea ca scop săvârşirea de infracţiuni de corupţie, mai precis dare şi luare de mită, din sume provenite din bugetul municipiului Bucureşti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-ar fi condus Sorin Oprescu.
Oprescu este acuzat că a primit 25.000 de euro la locuinţa să din Ciolpani, de la Bogdan Popa.
“La data de 5 septembrie 2015, inculpatul Oprescu Sorin Mircea în calitate de primar al Municipiului Bucureşti, în baza unei înţelegeri prealabile cu inculpaţii Popa Bogdan Cornel şi Stanca Cristian, a primit de la primul suma de 25.000 euro din totalul de 60.000 euro pretinşi în mod necuvenit de cei doi de la administratorii unei societăţi comerciale (denunţători în cauză), în legătură cu un contract de execuţii lucrări în cadrul Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Porţile Bucureştiului. Prin această conduită, primarul Municipiului Bucureşti nu a făcut altceva decât să «valideze» activitatea infracţională desfăşurată de inculpaţii Stanca Cristian şi Popa Bogdan Cornel, dar şi menţinerea acestuia din urmă în funcţia de director al Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane, cu luarea în considerare a posibilităţii numirii sale ca director la ALPAB, deşi ştia că acesta comite infracţiuni de corupţie”, au scris procurorii în rechizitoriu.