Traian Băsescu, vizat de peste 20 de plângeri penale depuse la Parchetul General
0Fostul preşedinte al României Traian Băsescu este vizat de cel puţin 20 de plângeri penale depuse la Parchetul General. Majoritatea sesizărilor sunt din perioada în care acesta a fost primarul general al Capitalei.
Potrivit unor surse judiciare, din verificările făcute până acum de procurori, pe numele lui Traian Băsescu au fost depuse peste 20 de plângeri penale, majoritate în perioada în care Traian Băsescu a fost primarul Capitalei.
Oamenii legii continuă verificările pentru a vedea dacă pe numele fostul preşedinte mai există şi alte plângeri.
Conform procedurilor, Traian Băsescu ar putea fi chemat la audieri.
Aceste verificări vin în contextul în care procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat pe 8 ianuarie că cerut o situaţie privind dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu, de la Parchetul General, de la Direcţia Naţională a României şi de la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).
„Ieri (8 ianuarie – n.r.), am dispus să se întocmească o astfel de situaţie şi am solicitat Secţiei de urmărire penală, Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată să ne comunice o situaţie a tuturor dosarelor”, a spus Tiberiu Niţu, întrebat despre dosarele pe care le-ar avea fostul preşedinte Traian Băsescu şi în care ar putea fi reluată urmărirea penală, în condiţiile în care imunitatea de care acesta a beneficiat a încetat în 22 decembrie, când şi-a încheiat mandatul.
La sfârşitul anului trecut, dosarul în care senatorul Gabriela Firea îl acuză pe fostul preşedinte Traian Băsescu de şantaj a fost redeschis de procurorii Parchetului General, întrucât fostul şef al statului nu mai beneficiază de imunitate.
Surse din Parchetul General declarau că cercetările sunt efectuate cu privire la faptele de care este acuzat fostul preşedinte, anchetatorii urmând să stabilească dacă urmărirea penală se va extinde şi cu privire la persoană.
Parchetul General anunţa, pe 18 aprilie 2014, că a dispus urmărirea penală pentru şantaj, în urma plângerii formulate de Gabriela Firea împotriva lui Traian Băsescu, la care a fost conexată şi sesizarea parlamentarilor, însă punerea în mişcare a acţiunii penale a fost suspendată, întrucât preşedintele are imunitate.
Băsescu despre Firea: Este „o şantajistă de profesie”
Scandalul Băsescu - Firea a început după ce fostul preşedinte, referindu-se la senatorul PSD, a spus că şi acum poate spune că aceasta este „o bună jurnalistă, dar este catastrofală ca jurist”. Fostul şef al statului a mai spus că senatorul PSD Gabriela Firea este „o şantajistă de profesie”.
Traian Băsescu a declarat că atât el, cât şi fiica sa Ioana Băsescu stau la dispoziţia Parchetului privind terenul din comuna Nana şi că senatorul PSD Gabriela Firea „mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa ce se întâmplă pe moşia soţului”.
„Mai bine ar sta în banca ei şi s-ar ocupa de ce se întâmplă pe moşia soţului ei, unde e primar, că s-ar putea să nu îl mai găsească într-o zi acasă, dacă nu este atentă. Înţeleg că în parohia lui se întâmplă destule lucruri rele”, a spus Băsescu.
Ulterior, senatorul PSD a depus, pe 16 aprilie 2014, la Parchetul General, o plângere pe numele lui Traian Băsescu, pentru ameninţare şi şantaj. În plus, 176 de parlamentari, în frunte cu Victor Ponta, Valeriu Zgonea, Liviu Dragnea şi Ilie Sârbu, au semnat un denunţ de şantaj împotriva lui Traian Băsescu, depus pe 17 aprilie tot la Parchetul General.
Dosarul „Flota” ar putea fi redeschis
În noiembrie 2014, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, declara, că o posibilă redeschidere a dosarului „Flota” „va fi avută în vedere”, precizând că vor fi numeroase persoane care vor face „fel şi fel de solicitări". Şeful Procurorului General a adăuga că aceste analize vor fi făcute în baza probelor şi pe baza dispoziţiilor Codului de procedură penală.
Dosarul „Flota” a avut ca obiect stabilirea modului în care flota românească a pierdut o serie de nave maritime-mineraliere de mare capacitate, prin infracţiuni săvârşite de cei care ar fi iniţiat şi derulat fraudulos asocierea CNM Petromin SA Constanţa cu grupul de firme private Torvald Klaveness Oslo din Norvegia, în perioada aprilie 1991 - august 2000.
Traian Băsescu a fost implicat în dosar ca ministru al Transporturilor. O expertiză publicată în timpul primului mandat de preşedinte al lui Băsescu a arătat că nu s-a înregistrat niciun prejudiciu pentru partea română, fapt folosit de şeful statului în declaraţii publice pentru a-i sancţiona pe cei care l-au învinovăţit, de-a lungul timpului, de vânzarea Flotei.
Preşedintele Traian Băsescu spunea, în iunie 2012, că, din câte ştie, nu are niciun dosar penal, dosarele „Casa din Mihăileanu” şi „Flota” fiind închise, el apreciind că atacurile pe această temă reprezintă minciuni ale „puşcăriabililor”.
Băsescu: „Dosarul Flota a fost închis".
„Povestea cu Flota o ştiţi. Au fost 111 sau 109 inculpaţi. A existat un procuror al Departamentului Naţional Anticorupţie, Amăriei, care a refuzat să semneze rechizitoriul. Dosarul este închis, oamenii sunt nevinovaţi", a spus Băsescu.
Premierul Victor Ponta declara, în noiembrie 2013, că preşedintele Traian Băsescu nu va mai fi nimic după 2014, poate doar „vreun inculpat” dacă va fi cazul, deoarece îi va expira imunitatea care l-a „salvat" până acum de un dosar în cazul casei din Mihăileanu şi al Flotei şi de care poate ar avea nevoie şi pentru terenul din Călăraşi.
El a precizat însă că nu se referă la nimic concret, că vorbeşte în principiu, la genul "dacă ar fi cazul", şi că aceasta este treaba justiţiei, nu a lui.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Procurorul general: Am solicitat o situaţie privind dosarele lui Băsescu, de la Parchetul General, DNA şi DIICOT
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că a solicitat o situaţie privind dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT. Imunitatea fostului preşedinte a încetat pe 22 decembrie 2014.
Mai multe ştiri pe aceeaşi temă:
Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat joi că a solicitat o situaţie privind dosarele fostului preşedinte Traian Băsescu, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, DNA şi DIICOT. Imunitatea fostului preşedinte a încetat pe 22 decembrie 2014.