„The Spectator“, despre refuzul Germaniei de a accepta România în Schengen: Unde se vor duce ţiganii?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ţigani expulzaţi din Franţa pe aeroportul "Henri Coanda" din Otopeni FOTO Mediafax
Ţigani expulzaţi din Franţa pe aeroportul "Henri Coanda" din Otopeni FOTO Mediafax

„Îţi poţi imagina ceva mai rău decât un slav care se consideră latin?“ - a fost întrebat cândva un jurnalist britanic de un maghiar care făcea referire la români. Există o anumită tensiune în România între români şi maghiarii care simt că au fost obligaţi să rămână într-o ţară haotică şi inutilă şi, chiar mai rău, obligaţi să înveţe o limbă stupidă, scrie editorialistul Rod Liddle în publicaţia britanică „The Spectator“.

Ungurii s-au adunat în pustietatea superbă a Transilvaniei, ducând dorul vechiului imperiu şi scuipând metaforic spre stăpânii lor politici. Însă această duşmănie se dizolvă în totalitate atunci când un al treilea grup rasial este adus în ecuaţie, ţiganii“, scrie Liddle. 

Astfel îşi începe editorialistul pledoaria cu privire la integrarea românilor în spaţiul Schengen. Tensiunile interetnice şi problema ţiganilor primează în discursul său. El încearcă să scuze etnicii maghiari pentru că sunt invadaţi de „stăpânirea“ română, şi să arate că „valul migrator“ nu este reprezentat de români, ci de ţigani.

„Când vine vorba de o ierarhie a duşmăniei, toţi par să fie de acord că ţiganii îşi au locul pe treapta cea mai de jos. Ei, nu românii sau ungurii, sunt cei care vor veni să ne viziteze în luna ianuarie a anului viitor, atunci când porţile Marii Britanii vor fi larg deschise“, completează editorialistul.  

Românii au interzis în Germania

El spune că britanicii au fost îndemnaţi de români să creadă că temerilor lor privind „valul migrator“ ce se va revărsa peste Marea Britanie au fost supraevaluate, şi că cetăţenii români ar prefera să călătorească în locuri cu care au legături istorice, precum Germania. 

Dar acest lucru nu se va întâmpla, pentru că germanii nu vor permite. În acestă săptămână, Hans-Peter Friedrich, noul ministru de Interne al Germaniei, a declarat că ţara lui îşi va exercita dreptul de veto în ceea ce priveşte încercarea românilor şi a bulgarilor de a adera la spaţiul Schengen.

Cei care vin doar pentru a primi ajutor social şi pentru a abuza de liberatea de mişcare trebuie să fie împiedicaţi să facă acest lucru“, declara Hans-Peter la preluarea mandatului. 

Bunăvoinţa britanicilor de a integra românii

Intenţia britanicilor de a ne „integra“  face ca această ţară să fie privită drept unica salvatoare a românilor care doresc să călătorească liber în spaţiul european. Nu numai că românii vor fi acceptaţi în Regat, dar vor fi şi susţinuţi indiferent de rasă sau de culoare.

În cazul acesta, unde se vor duce ţiganii? În Spania, unde rata şomajului a atins pragul de 25%? Nu cred asta. Cred că se vor îndrepta direct spre Marea Britanie, pentru a profita de ceea ce în termeni practici se numeşte cea mai primitoare dintre ţări, departe de tendinţele integraţioniste şi federaliste ale germanilor şi olandezilor. Astfel, aşa cum prim-ministrul britanic şi-a asigurat în repetate rânduri omologul român, noi vom oferi, vrând-nevrând, beneficii oricărei persoane al cărei nume se termină în litera «u», fără teamă sau favoruri. Aproape nimeni altcineva nu va face acest lucru în cadrul acestui proiect integraţionist, în afară de noi. 

Nu dau vina pe germani şi pe olandezi pentru abordarea lor extremistă sau post-liberală, dar pare a intra în contradicţie cu filosofia Uniunii Europene, nu-i aşa?”, atrage atenţia Liddle. Când vorbim despre UE vorbim despre libera circulaţie a forţei de muncă în interiorul graniţelor sale şi de acorduri comerciale. 

Editorialistul accentuează şi mai mult problema integrării românilor şi a bulgarilor, comparându-i cu membrii comunităţii sub-sahariene africane, ceea ce îi face să devină privaţi de anumite beneficii ale libertăţii de mişcare. Dacă se vrea ca România şi Bulgaria să fie membre depline ale UE, atunci ar trebui să fie tratate în acelaşi mod precum alte ţări. „Dar se pare să nu mai există apetit din partea Berlinului sau Amsterdamului pentru această abordare expansivă. A existat odată, nu şi acum“. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite