Start la înscrierea în clasa pregătitoare. De astăzi copiii care sunt deja la şcoală intră în "Săptămâna Altfel"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Părinţii
au la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi înscrie copiii în clasa
pregătitoare  Foto:
adevărul
Părinţii au la dispoziţie 20 de zile pentru a-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare  Foto: adevărul

Marţi se dă startul înscrierii în clasa I şi clasa pregătitoare. Părinţii care nu au apucat să viziteze şcolile şi grădiniţele unde se organizează clasa zero, mai pot face acest lucru în cursul acestei săptămâni. Inspectoratele şcolare au publicat listele cu calendarul zilelor porţilor deschise care pot fi consultate online pe site-urile acestor instituţii.

De altfel, Inspectoratul Şcolar Bucureşti (ISMB) deschide, astăzi, linia specială Tel Verde la care vor fi furnizate informaţii pentru înscrierea în clasa pregătitoare în unităţile de învăţământ din Capitală.

„Luni, deschidem un Tel Verde 0800816021 la care vor fi furnizate informaţii care vizează strict înscrierea. De asemenea, pe site-ul ISMB sunt toate informaţiile legate de înscriere şi numărul de locuri aferente fiecărei unităţi de învăţământ“, a declarat, inspectorul şcolar general Constantin Trăistaru.

Potrivit lui Trăistaru, în anul şcolar 2013-2014 vor fi, la clasa pregătitoare, aproape 13.000 de locuri, dintre care 1.000 pentru învăţământul privat. „În anul şcolar 2012-2013, am avut 181 de unităţi cu clase pregătitoare. Acum, vom avea 185“, a mai precizat şeful ISMB.

Prima etapă are 20 de zile

Copiii de şase ani pot fi înscrişi la clasa pregătitoare, anul acesta, în două etape, începând de mâine, 2 aprilie. 

Părinţii pot opta pentru grădiniţă sau şcoală, dar şi pentru o unitate de învăţământ în afara circumscripţiei, prioritate aici având însă cei care locuiesc în proximitatea şcolii, potrivit metodologiei de înscriere la pregătitoare.

Prima etapă a înscrierilor în clasa pregătitoare se va face în perioada 2 - 22 aprilie, iar  a doua etapă este programată pentru 8-17 mai 2013.

 Ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, estimează ca 95% dintre copii să fie repartizaţi după prima etapă. 

„Procedurile sunt simplificate iar opţiunile părinţilor maximizate. Se va folosi platforma online de înscriere, dacă părinţii doresc acest lucru“, a declarat Ministrul Educaţiei.

Cererile-tip pot fi completate şi validate direct la unitatea de învăţământ la care părintele doreşte înscrierea copilului, însă pot fi completate şi online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educaţiei, accesând căsuţa de pe prima pagină, intitulată Înscriere în învăţământul primar.

Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie. În cazul completării online, părintele va trebui să meargă la unitatea de învăţământ la care doreşte înscrierea copilului, pentru validarea cererii. 

Actele necesare la înscriere sunt: cerere-tip de înscriere; copii după actul de identitate al părintelui/tutorelui legal; certificatul de naştere al copilului; documentul care atestă dezvoltarea psihosomatică corespunzătoare pentru parcurgerea clasei pregătitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care să ateste îndeplinirea criteriilor generale şi/sau specifice (acolo unde este cazul).

 

Ziua porţilor deschise

Încă de sâmbătă, porţile şcolilor şi ale grădiniţelor din ţară sunt deschise pentru părinţii care vor să-şi înscrie copiii în clasa pregătitoare. Astfel, pot vedea la faţa locului cum arată mediul în care vor învăţa micuţii lor şi pot sta de vorbă şi cu învăţătorii.  Majoritatea şcolilor au organizat deja „Ziua porţilor deschise“ sâmbătă, 30 martie, însă mai sunt câteva şcoli care pot fi vizitate şi în timpul săptămânii 

viitoare.

 

O săptămână de şcoală altfel înainte de vacanţă

„Săptămâna altfel“, redenumită anul acesta programul: “Să ştii mai multe, să fii mai bun”, are loc săptămâna aceasta, chiar înainte de vacanţa de primăvară a elevilor. În al doilea an al acestui program şcolile s-au organizat mai bine şi din timp. 

Şcolile au organizat diverse activităţi: vizite la muzee, excursii, unele chiar şi în străinătate, teatru în şcoală, dezbateri şi multe altele. Elevii de la la Colegiul Spiru Haret din Tulcea, spre exemplu, vor merge chiar  într-o excursie în Rusia. 

„Elevii vor avea diverse activităţi: vizite la muzee, excursii, unele chiar şi în străinătate, teatru în şcoală şi dezbateri. De exemplu, cei de la Colegiul Spiru Haret din Tulcea, vor merge într-o excursie în Rusia“, au explicat oficiali din Ministerul Educaţiei.

La Şcoala 165 din Capitală, săptămâna altfel debutează cu o acţiune ecologică de colectare de hârtii, vor mai fi vizite la Muzeul Satului pentru copiii mai mari şi ateliere de ceramică pentru cei mici, care vor picta vase la şcoală. De asemenea, profesorii de sport au iniţiat o întrecere de baschet cu toate clasele, la cererea elevilor. “Am organizat totul pe ani de studii şi am încercat să găsim activităţi care să îmbine utilul cu plăcutul. Ne-am consultat atât cu părinţii, cât şi cu elevii“, a explicat pentru „Adevărul“ învăţătoarea Corina Bâlbâie de la Şcoala 165.

Şcoala 119 organizează concursuri de gătit

La o altă şcoală din Bucureşti, numărul 119, se vor organiza concursuri de gătit, cercuri de limba engleză, sau reprezentaţii de talent ale copiilor unităţii de învăţământ. „Avem şi o colaborare cu o sală de fitness şi îi scoatem pe copii să facă mişcare în aer liber, iar la reprezentaţiile de talente avem copii care au făcut dans sportiv, care ştiu să cânte foarte bine, sau care pun în scenă mici scenete. Eu, personal, prefer astfel de ore, sunt mult mai interactive şi creative“, povesteşte Liliana Antonie, învăţătoare la Şcoala 119.

Inspectorul pe activităţi extraşcolare Elena Ştefan, de la Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti spune că, faţă de anul trecut, “Săptămâna altfel” s-a organizat mai bine. “Au fost mai multe idei ca anul trecut, multe propuneri venite din partea profesorilor, părinţilor şi elevilor. La sfârşitul săptămânii va fi şi un concurs al celor mai bune activităţi desfăşurate în şcoli”, a explicat inspectorul. ;

Calendarul sfârşitului de semestru

Imediat după ce se încheie săptămâna 1-5 aprilie, dedicată activităţilor extracurriculare şi extraşcolare, în cadrul programului „Şcoala altfel“, începe vacanţa de primăvară, care va ţine o săptămână, de pe 6 până pe 13 aprilie, când încep din nou cursurile.

Copiii vor mai avea şi o minivacanţă de Paşte între 1-6 mai, când li se va da liber bugetarilor. 

Semestrul al II-lea se va încheia în data de 21 iunie, iar tezele se vor susţine până la data de 25 mai.

Vacanţa de vară începe pe 22 iunie şi se va termina pe 8 septembrie.

Elevii care termină clasa a VIII-a vor încheia anul şcolar pe 14 iunie şi vor susţine examenul de Evalure Naţională la română şi matematică în perioada 17-19 iunie.

Pentru elevii din clasa a XII-a, anul şcolar se termină pe 31 mai, iar examenul de bacalaureat se va susţine în perioada 10 iunie-5 iulie, rezultatele finale urmând să fie afişate în 12 iulie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite