Criză din Justiţie. Toader: S-a decis abrogarea articolului 54 din ordonanţă, care permitea unui judecător să devină procuror şef
0
Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, spune că vrea instituirea unui mecanism de dialog pentru a rezolva problemele din justiţie. Între altele, Toader spune că va uniformiza nivelul de salarizare al IT-iştilor care lucrează în acest sistem. Totodată, ministrul a anunţat că s-a decis abrogarea articolului 54 din ordonanţa care modifică legile justiţiei, care le permitea judecătorilor să devină procurori şefi.
Concret, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat la finalul declaraţiei de presă, ce a urmat întâlnirii de două ore la care au luat parte premierul Viorica Dăncilă şi magistraţi, că s-a renunţat în integralitate la articolul 54 din controversata ordonanţă de urgenţă care modifică legile justiţiei.
Practic, articolul menţionat le dădea voie judecătorilor să devină procurori şefi.
„Am avut acest precedent în istoria România, legile permit schimb de carieră. Dată fiind preocuparea exprimată în principal de procurori, nedumeriţi la perspectiva de a le fi şef un judecător, am convenit să abrogam complet articolul 54”, a punctat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.
Oficialul a precizat că abrogarea se va face printr-o altă OUG, iar proiectul va fi trimis vineri la CSM, urmând să intre în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare.
De asemenea, Tudorel Toader a spus că va institui un mecanism de dialog astfel încât Consiliul Superior al Magistraturii şi Guvernul să încheie un memorandum în aşa fel încât fiecare proiect de act normativ să fie transmis CSM cu cinci zile înainte.
Totodată, Toader a punctat că va uniformiza nivelul de salarizare al IT-iştilor din sistemul de justiţie, salariile fiind diferite în momentul de faţă, ceea ce a dus la multe nemulţumiri, a mai arătat oficialul.
În ceea ce priveşte vechimea pe care ar trebui să o aibă un procuror pentru a deveni procuror general, Toader a precizat că ordonanţa de urgenţă care modifică legile justiţiei nu trebuia să prevadă în mod explicit anii de experienţă pe care trebuie să îi aibă un procuror care accede la această funcţie, asta pentru că există deja o normă generală prevăzută de legislaţie, conform căreia sunt necesari 10 ani pentru a deveni procuror la Parchetul General.