Sfaturi pentru funcţionarea optimă a maşinii în perioadele de ger puternic
0Zăpada nu este singura care poate produce neplăceri şoferilor, ci şi temperaturile scăzute. Conducătorii auto trebuie să folosească un carburant special pentru condiţii de ger, cu o temperatură limită de filtrabilitate cât mai joasă.
Pornirea şi funcţionarea motorului sunt mai dificile în anotimpul rece decât în restul anului, mai ales în cazul maşinilor alimentate cu motorină. Spre exemplu, în cazul motorinei obişnuite, parafina din acest tip carburant formează cristale când temperatura scade sub -7°C, ceea ce blochează alimentarea motorului, potrivit unui comunicat emis de MOL România.
Inginerii auto îi sfătuieşte pe conducătorii maşinilor cu motoare diesel să alimenteze cu un carburant special pentru condiţii de ger, cu o temperatură limită de filtrabilitate cât mai joasă. „Temperatura Limită de Filtrabilitate la rece a carburanţilor pentru motoarele diesel este cea mai mică temperatură la care carburantul poate curge liber în instalaţia respectivă”, potrivit documentului citat.
Înainte de a acţiona demarorul, şoferii trebuie să aştepte stingerea martorului „bujii incandescente” din bord. Dacă temperatura este extrem de redusă, se poate repeta punerea contactului pentru încălzirea suficientă a aerului din motor.
„Evitaţi activarea simultană a consumatorilor electrici la pornirea motorului - instalaţia audio, degivrarea, aeroterma, sistemul de lumini, ştergătoarele, etc - pentru a proteja acumulatorul, care nu poate funcţiona la capacitate maximă în condiţii de ger. Nu păstraţi consumatorii activaţi, cu motorul oprit, decât dacă este strict necesar”, mai spun inginerii auto.
De asemenea, aceştia precizează că, înainte de a porni de pe loc, şoferii trebuie să aştepte câteva minute (2 – 3 minute) pentru ca lichidul de răcire, uleiul din motor şi din cutia de viteze să se încălzească şi să ajungă la o temperatură mai apropiată de cea optimă de funcţionare.
După punerea în mişcare, pentru a proteja şi mări durata de viaţă a motorului şi transmisiei, precum şi pentru evitarea patinajelor, este indicat ca motorul să nu fie turat excesiv şi nici să nu schimbe viteze la o turaţie redusă (la majoritatea motoarelor diesel, sub 2.000 de rotaţii pe minut).
Sfaturi pentru dezaburirea rapidă a geamurilor
Înainte de a porni la drum, şoferii trebuie să seteze sistemul de ventilaţie pentru dezaburirea rapidă a geamurilor:
- Aeroterma trebuie setată la treapta maximă
- Temperatura reglată la nivelul maxim de căldură
- Pentru automobilele cu sisteme manuale, trebuie pornit compresorul aerului condiţionat
- Trebuie dezactivată recircularea aerului
- Este util să fie deschis câţiva centimetri geamul şoferului
Experţii recomandă şi alte măsuri şi reguli de care şoferii trebuie să ţină cont pentru a evita problemele de pornire a motoarelor în timpul iernii:
- Pe cât posibil, faceţi plinul, deoarece o cantitate mai mare de carburant în rezervor se răceşte mai lent. În plus, dacă menţineţi rezervorul plin nu rămâne loc pentru aer care poate condensa - picăturile de apă se scurg în motorină, îi deteriorează calitatea şi pot îngheţa apoi în filtrul de carburant.
- Este recomandat să porniţi periodic motorul. În timpul funcţionării motorului, carburantul din rezervor se amestecă cu cel recirculat din motorul cald, prin aşa numita conductă de retur.
- Este necesară verificarea, curăţarea periodică sau înlocuirea filtrului de carburant.
- Verificaţi la un service autorizat dacă filtrele cu care este dotat autovehiculul respectă recomandările producătorului pentru România.
- Pentru a uşura pornirea, este necesar să aveţi acumulatorul în stare perfectă.
- În limita posibilităţiilor, parcaţi vehiculele în spaţii închise, ferite de îngheţ, sau măcar adăpostite de vânt şi viscol.
- Calitatea şi starea uleiului de motor pot afecta pornirea la rece a vehiculelor.
- Starea tehnică precară a motorului (raportul de compresie inadecvat) poate îngreuna, de asemenea pornirea la rece.
De asemenea, şoferii care aleg să pornească la drum în condiţii de ger şi viscol trebuie să aibă asupra lor o trusă care să conţină lanţuri antiderapante adecvate, sac de nisip, sare, lopată pentru zăpadă, perie de zăpadă, racletă pentru gheaţă, prosoape de hârtie, o pătură călduroasă, haine de schimb, mâncare şi apă pentru situaţii de urgenţă.
Recomandările poliţiştilor pentru şoferi
Poliţia Rutieră le recomandă şoferilor să-şi cureţe parbrizul, geamurile laterale şi luneta maşinii pentru o vizibilitate mai bună. De asemenea, aceştia trebuie să aibă în perfectă stare de funcţionare sistemul de climatizare şi ştergatoarele de parbriz.
De asemenea, aceştia trebuie să adapteze viteza la condiţiile meteo şi de trafic, să circule cu viteză redusă, păstrând o distanţă corespunzătoare în mers, între autovehicule, şi să nu bruscheze comenzile maşinii, să nu blocheze traseele de deplasare a mijloacelor de transport public, în special calea de rulare a tramvaielor.
Aceştia sunt sfătuiţi să nu depăşească autovehiculele oprite, în coloană, la semafor şi să nu patrundă în intersecţie, dacă, din cauza aglomeraţiei nu o pot traversa.
Mai mult, când partea carosabilă este acoperită cu zapadă, conducătorii auto au obligaţia să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 de kilometri pe oră în localităţi sau 50 de kilometri pe oră în afara acestora.
Şoferii trebuie să se intereseze de starea drumurilor de pe traseul pe care urmează să-l parcurgă şi să-şi pregătească autovehiculul pentru călătorie (plinul de combustibil, lopată, sac cu nisip, etc.).
Anvelopele de iarnă, obligatorii
Poliţiştii atrag atenţia asupra faptului că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, iar autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone, trebuie echipate cu dispozitive antiderapante.
„Nerespectarea acestor obligaţii se sancţionează cu amendă cuprinsă între 9 şi 20 de puncte, valoarea unui punct amendă fiind de 105 lei. În afară de sancţionarea cu amendă, va fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulaţie”, spun poliţiştii.
Anvelopele de iarnă nu se aseamănă cu cele de vară, deoarece au un profil lamelar special, pentru a asigura o aderenţă sporită, pentru toate tipurile de drum, în condiţii de iarnă (îndeosebi, drumurile acoperite cu apă, mâzgă, noroi, zăpadă sau gheaţă).
Cauciucul benzii de rulare al anvelopelor de iarnă rămâne moale şi flexibil, chiar şi la temperaturi scăzute, având astfel o aderenţă mai bună şi distanţe de frânare, mai scurte, pe suprafeţe alunecoase, înzăpezite sau îngheţate.
Elementele profilelor anvelopelor de iarnă sunt optimizate pentru a dispersa mai bine, mâzga şi apa. Acest tip de anvelope au şanţuri speciale şi caneluri tridimensionale, adaptate carosabilelor umede, din timpul iernii.
Anvelope de iarnă acceptate de legislaţia românească şi europeană sunt cele inscripţionate pe lateral, cu unul dintre simbolurile „M+S”, „M.S.”, „MS” sau „M&S”. Iniţialele M şi S vin de la cuvintele mud (noroi) şi snow (zăpadă).
Anvelopele „all seasons” pot fi acceptate dacă au marcajul specific anvelopelor de iarnă („M+S”, „M.S.”, „MS”, „M/S” sau „M&S”).