UPDATE Fostul senator PSD Cătălin Voicu a fost dus, de la Curtea Supremă, la spital după ce i s-a făcut rău. Audierea acestuia şi pledoariile finale la 22 aprilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Senatorul Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă FOTO Adevărul
Senatorul Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă FOTO Adevărul

Luni au avut loc la Curtea Supremă dezbaterile finale din dosarul în care senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat de trafic de influenţă. Senatorul i-a recuzat, din nou, pe judecătorii din complet. În timp ce magistraţii s-au retras pentru deliberări, lui Cătălin Voicu i s-a făcut rău şi a fost nevoie de intervenţia unui echipaj medical.Audierea lui Cătălin Voicu şi pledoariile finale î procesul de corupţie al acestuia, la 22 aprilie.

UPDATE 20.50  Fostul senator Cătălin Voicu - luat cu ambulanţa, luni, de la instanţa supremă, după ce i s-a făcut rău - va fi audiat de judecători la 22 aprilie, când vor avea loc şi pledoariile finale din procesul de corupţie în care mai sunt judecaţi Florin Costiniu, Costel Căşuneanu şi Marus Locic.

Termenul de 22 aprilie a fost stabilit deoarece instanţa nu l-a putut audia luni pe Voicu. Fostul senator, care ar avea, potrivit avocaţilor săi, diabet şi probleme cardiace, a primit îngrijiri medicale într-o pauză de la dezbaterile de luni şi a fost luat ulterior de ambulanţă.

UPDATE 17.15: Fostul senator Cătălin Voicu a fost urcat într-o ambulanţă privată, urmând să fie transportat la o unitate medicală, după ce i s-a făcut rău într-o pauză de la dezbaterile de luni ale procesului în care este judecat de Curtea Supremă pentru fapte de corupţie.

În jurul orei 16.20, magistraţii Înaltei Curţi au suspendat temporar dezbaterile, pentru a se pronunţa pe o serie de cereri. În timpul pauzei, la ieşirea din sala de judecată, lui Voicu i s-a făcut rău, astfel că a fost solicitată o ambulanţă privată.

Echipa medicală sosită la faţa locului i-a făcut fostului senator o electrocardiogramă, i-a administrat intravenos o soluţie şi i-a dat o pastilă.

În cele din urmă, Cătălin Voicu a fost urcat într-un scaun cu rotile şi dus la ambulanţă, urmând să fie transportat la o unitate sanitară.

Senatorul Voicu a mai acuzat stări de leşin şi-n alte ocazii când a fost chemat în faţa judecătorilor.

Potrivit avocaţilor, fostul senator este cunoscut ca având diabet şi probleme cardiace.

UPDATE 11.40: Cătălin Voicu s-a prezentat la Curtea Supremă şi a recuzat completul de judecători, pe motiv că s-au antepronunţat la termenul trecut. Acesta a mai cerut, din nou, şi  înlocuirea preşedintelui instanţei, judecătoarea Livia Stanciu. 

Judecătorii s-au retras pentru a dezbate cerera făcută de senator.

Senatorul PSD Cătălin Voicu este acuzat că ar fi primit sute de mii de euro de la diverşi oameni de afaceri pentru a interveni pe lângă judecători şi poliţişti spre a obţine decizii favorabile în dosarele în care aceştia erau implicaţi. 

Potrivit procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), „în anul 2009, inculpatul Cătălin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Căşuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promiţând că în schimb va interveni pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie investiţii cu soluţionarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacău şi C.N.A.D.N.R. şi-i va determina pe aceştia să adopte o soluţie favorabilă societăţii comerciale la care Costel Căşuneanu era asociat”.

Banii ar fi ajuns la judecătorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu să intervină pe lângă magistraţii Secţiei Contencios administrativ şi fiscal din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în sprijinul companiei lui Căşuneanu.

Anchetatorii mai spun că, în perioada august-octombrie 2009, „inculpatul Cătălin Voicu a pretins şi primit de la inculpatul Marius Locic suma de 119.000 RON promiţându-i că în schimb va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti şi-i va determina să nu dispună măsura preventivă a reţinerii împotriva inculpatului Marius Locic, ci să propună soluţia de neurmărire penală, într-un dosar în care Marius Locic era cercetat pentru înşelăciune de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti”. 

Marius Locic i-ar mai fi promis lui Voicu şi publicarea gratuită, în cotidianul „Interesul Public”, a unor articole cu conţinut electoral.

Pentru a-şi ascunde faptele, cei doi ar fi întocmit documente justificative (contract de asistenţă juridică, ordin de plată, factură fiscală) fictive. Mai mult, Marius Locic i-ar fi determinat pe trei dintre angajaţii Locic Imobiliare SRL să înregistreze în evidenţa contabilă a firmei documente comerciale, financiar contabile şi bancare cu conţinut nereal.

Urmărirea penală în dosar a început pe 10 decembrie 2009, iar jumătate de an mai târziu, pe 21 mai 2010, cei patru inculpaţi au fost trimişi în judecată.

Pe 1 iunie 2012,  Cătălin Voicu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă, din această pedeapsă urmând să se scadă cele 29 de zile petrecute în arestul preventiv. 

Omul de afaceri Costel Căşuneanu a fost condamnat la patru ani de închisoare cu suspendare pentru cumpărare de influenţă. Fostul judecător al Curţii Supreme Florin Costiniu a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă. Marius Locic a fost condamnat la patru ani de închisoare cu executare. Aceste sentinţe nu au fost definitive şi au fost atacate cu recurs. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite