Scandal monstru în sânul Inspecţiei Judiciare: acuzaţii de „misiune comandată“ la DNA. Controale şi la Parchetul General

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Procuroarea Elena Rădescu a sesizat CSM în legătură cu controlul făcut la DNA
Procuroarea Elena Rădescu a sesizat CSM în legătură cu controlul făcut la DNA

Acuzaţii grave la Inspecţia Judiciară. Coordonatoarea echipei de control care a verificat activitatea DNA şi-a acuzat şefii că şi-au depăşit atribuţiile şi că i-au cerut să facă lucruri în afara legii. Acum Inspecţia Judiciară a trimis un control şi la Parchetul General.

Inspecţia Judiciară a luat la puricat, începând de luni, activitatea Parchetului General. „Inspecţia Judiciară a început un control de fond la Parchetul General. Controlul a fost cerut de Ministerul Justiţiei“, a precizat  Bogdan Alexandru, purtător de cuvânt al Inspecţiei Judiciare.

Bogdan Alexandru a mai menţionat că acest control va dura o lună. Conform lui Bogdan Alexandru, echipa de inspectori este formată din opt procurori.

Momentul este unul delicat, pentru că Inspecţia Judiciară trece printr-un imens scandal după ce un procuror care a fost trimis în control la DNA şi-a acuzat şefii că şi-au depăşit atribuţiile şi că i-au cerut să facă lucruri în afara legii.

Reamintim că pe 19 iunie, ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a trimis la Inspecţia Judiciară o cerere prin care solicita efectuarea unor controale atât la DNA, cât şi la Parchetul General. Cererea era motivată de faptul că la cele două instituţii nu au mai fost efectuate controale de foarte mult timp.

La începutul lunii iulie, inspectorul şef al Inspecţiei Judiciare, Lucian Netejoru, a semnat ordinele pentru efectuarea controalelor privind eficienţa managerială la Parchetul General şi la DNA - Structura central, concluziile rapoartelor de control urmând să fie înaintate Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii. 

Acuzaţii de măsluire a controlului la DNA

De curând, Inspecţia Judiciară a finalizat controlul la Direcţia Naţională Anticorupţie, inspectorii având termen până pe 6 octombrie să predea raportul Secţiei pentru procurori.

Asupra acestui control planează însă serioase suspiciuni de trucare. Cea care a făcut acuzaţiile este chiar coordonatoarea echipei de control, formată din cinci procurori-inspectori, Elena Rădescu. 

Într-o notă de 12 pagini trimisă Consiliului Superior al Magistraturii, procuroarea
a arătat că şefii Inspecţiei Judiciare au intervenit în efectuarea controlului managerial la DNA „prin dispoziţii date în afară cadrului legal, coroborat cu prelungirea nejustificată a perioadei de control, de natură a perturba activitatea DNA“, potrivit ziare.com. 

Concret, Elena Rădescu a susţinut că directoarea Direcţiei de Inspecţie Judiciară pentru procurori i-a cerut să verifice „dosarele în materialitatea lor“, deşi, spune procuroarea, verificarea nu poate viza decât ritmicitatea efectuării actelor de urmărire penală şi controalele efectuate de procurorii ierarhic superior.

Totodată, Rădescu susţine că i s-ar fi cerut să verifice şi activitatea procurorilor care nu mai lucrează în DNA, chiar dacă legal verificările trebuie să se limiteze la dosarele aflate în lucru. În plus, inspectoarea susţine că şefii i-ar fi transmis, prin intermediul unei colege, mai multe recomandări privind efectuarea controlului. Una dintre recomandări era „să nu mai vorbească cu şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, decât în prezenţa tuturor membrilor echipei de inspecţie“.

Ce a căutat Inspecţia Judiciară la DNA

Inspecţia Judiciară a publicat, luni, ordinul privind controlul făcut la DNA. Potrivit documentului, controlul a vizat „eficienţa managerială şi modul de îndeplinire a atribuţiilor, ce decurg din legi şi regulamente, de către conducerea Structurii centrale a DNA, precum şi respectarea normelor procedurale şi regulamentare de către procurori şi personalul auxiliar de specialitate din cadrul parchetului vizat“.

Mai exact, magistraţii din echipa de control au verificat „organizarea şi coordonarea a comportamentului şi a comunicării, a asumării responsabilităţilor şi a aptitudinilor manageriale, respectiv: planificarea activităţilor (planificarea audienţelor, a participării în şedinţele de judecată, a servciciului de permanenţă, etc.), organizarea şi coordonarea activităţii, gestionarea resurselor umane şi materiale (schema de persoanal şi gradul de ocupare, repartizarea procurorilor pe sectoare de activitate, primirea, înregistrarea, circuitul lucrărilor şi repartizarea lor echilibrată)
La capitolul activităţi de urmărire penală, "controlul a vizat verificarea şi examinarea cauzelor aflate în lucru la procuror, analiza principalilor indicatori statistici“.

Totodată, controlul a urmărit verificarea modului în care au fost examinate soluţiile pronunţate de instanţe şi exercitate căile de atac, termenele de redactare a motivărilor căilor de atac, soluţionarea plângerilor şi a petiţiilor a fost unul dintre punctele controlului.

Un alt obiectiv a fost organizarea pregătirii şi perfecţionarea procurorilor şi a personalului auxiliar, verificarea comunicării şi a comportamentului în legătură cu procurorii, alte instituţii, personalul auxiliar, judecători, justiţiabili şi mass-media.
Inspectorii au cercetat şi verificarea respectării dispoziţiilor legii privind organizarea judiciară şi incidenţa dispoziţiilor privind prescripţia răspunderii penală, calitatea actelor procesuale şi procedurale şi comunicarea acestora.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite