REPORTAJ Mişcarea Populară, de la protest la campanie electorală

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Camuflat cu stângăcie în spatele unui protest faţă de accizarea combustibililor, mitingul organizat, sâmbătă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP) n-a fost altceva decât o reclamă electorală difuzată pe străzile Bucureştiului, la oră de maximă audienţă.

Ce poate fi mai eficient înainte de începerea unei campanii electorale decât să-ţi fluturi steagurile inscripţionate cu sigla partidului pe sub nasul miilor de trecători ieşiţi la plimbare pe bulevardele Capitalei într-o superbă zi de primăvară? Culmea e că nu e deloc greu să o faci. Găseşti un pretext pentru care vrei să protestezi, faci rost de o autorizaţie, blochezi circulaţia pe cele mai importante bulevarde din Bucureşti şi îţi chemi oamenii la defilare.

Mitingul de sâmbătă a fost, totodată, şi un test pentru filialele din ţară ale proaspăt înfiinţatului partid. S-a făcut mobilizare în teritoriu şi s-au umplut peste 50 de autocare din care au debarcat în Piaţa George Enescu câteva mii de oameni. Tineri cu ochelari de soare la ochi, actualizându-şi paginile de pe Facebook, pensionari împovăraţi cu sacoşe, cetăţeni de toate categoriile purtând pancarte impecabil inscripţionate şi steaguri albe, cu însemnele partidului. Le-au ridicat în aer la început, salutând discursurile liderilor urcaţi pe scenă, după care au început să le mute dintr-o mână în alta, blestemând clipa în care au acceptat să le primească în sarcină.

Veniţi de departe, tocmai din nordul Moldovei, câţiva bărbaţi abia mai cărau, când s-a plecat spre Piaţa Victoriei, o pancartă mare, pe care scria: “Partidul Mişcarea Populară Filiala Suceava”. Alţii, mai dintr-o bucată, au aruncat beţele şi au plecat cu fâşiile de carton la subsoară.

image

Coloana s-a întins pe Bulevardul Magheru, cu Elena Udrea şi Eugen Tomac aşezaţi drept în frunte. Pe lângă ei, câţiva oameni de încredere făceau atmosferă urlând în portavoci şi suflând în vuvuzele, însă în spate, spre capătul coloanei, oamenii  mergeau liniştiţi, fără să le pese.  

Pe la Piaţa Romană, nişte tineri care purtau o pancartă cu “Organizaţia Sector 5” l-au trimis pe unul de-al lor să se urce într-un balcon şi să le facă poză de sus. “Fă de-acolo, Pinochio! Ia, uite, al dracu, unde s-a urcat!”. Şi într-o hăhăială generală au trecut de la un “Jos Ponta!” apatic, la un “Jos Pinochio” cât se poate de entuziast.

image

S-a ajuns în Piaţa Victoriei, unde liderii partidului s-au aşezat cu faţa spre clădirea Guvernului şi au început să strige lozinci. Între ei, se remarca Elena Udrea, care striga “Demisia!” şi zâmbea la camere, ridicând degetul mare în sus. Îl mai menţionăm şi pe Marian Preda, care striga tare de tot. 

În timpul acesta, cei din coloană continuau să curgă dinspre Piaţa Romană, numai că în loc să se oprească în spaţiul îngrădit de jandarmi, ei treceau înainte către autobuzele parcate pe Bulevardul Kiseleff, dornici să plece mai repede către casă. După un sfert de oră, au mai rămas în faţa Palatul Victoria numai Elena Udrea, o mână de ziarişti şi câteva zeci de femei care voiau să-şi facă poze cu “populara”. Una dintre aceste doamne o trăgea de mânecă pe reporteriţa de la B1 TV, anunţând-o că îi poartă o neţărmurită admiraţie prezentatoarei Mădălina Puşcalău.

Dinspre Kiseleff venea un miros puternic de motorină arsă şi încă neaccizată. Şoferii ambalau motoarele autocarelor gata de plecare şi îi claxonau nervoşi pe ultimii întârziaţi, care lăsaseră ruşinea la o parte şi se pregăteau pentru drum uşurându-se pe spaţiul verde de lângă Muzeul Ţăranului Român.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite