Raed Arafat despre drama lectorului de la UBB Cluj: „Dacă pacientul nu răspunde se ia legătura cu pompierii şi cu poliţia!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Doctorul Raed Arafat a făcut precizări cu privire la cazul profesoarei de 41 de ani din Cluj-Napoca, care a fost găsită moartă în casă la câteva zile după ce sunase la numărul unic de urgenţe 112. Acesta a explicat că dacă persoana care sună la 112 este chiar cea care are nevoie de asistenţă trebuie luată în calcul varianta de a solicita ajutorul pompierilor şi a poliţiei, în cazul în care apelantul nu răspunde la uşă.

Secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne a declarat, pentru „Adevărul”, că serviciile de urgenţe vor primi marţi o circulară care să specifice cum trebuie acţionat în astfel de situaţii. Medicul a precizat că nu vor fi modificări ale legislaţiei în vigoare. Declaraţiile au fost făcute în contextul în care o profesoară din Cluj, de 41 de ani, a fost găsită decedată în casă după ce a apelat 112 iar apoi nu a putut deschide uşa pentru a primi medicul trimis în ajutor. Mai exact, echipajul care a ajuns la adresa dascălului a încercat să intre în apartament, însă nu a putut. 

Astfel, medicul a sunat înapoi pe numărul de pe care fusese dat apelul la 112, insă nu a răspuns nimeni. Ulterior, ambulanţierii au aşteptat în zonă aproximativ 15 minute, după care, considerând că a fost vorba ori de un apel fals, ori de un pacient care a ieşit din casă, au plecat.

„În mod normal, când apelantul este acelaşi cu pacientul şi când nu deschide uşa sau nu răspunde la uşă trebuie să faci anumite verificări, încerci să contactezi pe cineva din familie sau vecinii. Se poate apela la pompieri şi la poliţie pentru a sparge uşa. Este posibil să se scurgă timp preţios, într-adevăr, dar sunt şi multe apeluri false, motiv pentru care unele echipaje iau în calcul varianta că cel ce a făcut apelul nu vrea să răspundă la uşă”, a explicat, pentru Adevărul, doctorul Raed Arafat. 

Medicul a completat că trebuie să existe o coordonare foarte bună între cel care face apelul, dispecerat şi echipa din teren. 

„În momentul în care se dă apelul iar apelantul este acelaşi cu pacientul, care spune că se simte rău, trebuie menţinută legătura telefonică pe cât posibil, să i se transmită să lase uşa descuiată, pentru a permite echipajului să pătrundă la bolnav. Dacă uşa e încuiată, se ia legătura cu membrii familiei şi dacă acest lucru nu e posibil, atunci luăm în calcul varianta de a intra în casă cu ajutorul pompierilor şi a poliţiei. Pompierii pot să urce inclusiv pe geam cu scara, să vadă ce s-a întâmplat”, a completat Arafat. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite