Protestele şi legitimitatea pierdută a coaliţiei
0Există o legitimitate dată de vot, de buna funcţionare a instituţiilor într-un stat de drept. Există o legitimitate care izvorăşte din încrederea oamenilor, care se bazează pe onestitatea cu care un om politic se raportează la o decizie. Promisiunile mincinoase, atacul la principiile fundamentale ale unui stat democratic - cum este independenţa justiţiei, anulează această legitimitate.
Lipsa încrederii nu poate fi compensată de nicio funcţie. În momentul în care au început să se atingă de legile justiţiei, liderii coaliţiei de guvernare PSD-ALDE au pierdut această legitimitate. Au pierdut încrederea a sute de mii de români, dintr-un motiv simplu: au interese directe în modul în care justiţia îşi face treaba, sunt vizaţi direct în dosare aflate în diferite etape în justiţie.
Şi ei, şi colegii lor de partid, s-au făcut că nu văd acest enorm conflict de interese. Cum să ai încredere în lupi să facă legile la stână? De aceea, indiferent ce tactică ar adopta în dezbaterile şi votarea modificărilor propuse la legile justiţiei, liderii actuali ai majorităţii parlamentare nu mai pot avea încrederea noastră. Cu siguranţă, încrederea mea au pierdut-o de mult.
Pachetul de modificare a legilor justiţiei trebuie retras complet din Parlament. Orice modificare ar trebui dezbătută cu experţi din sistemul judiciar, cu experţi independenţi şi apoi consultată Comisia de la Veneţia. Fără o abordare deschisă, participativă, prin care să se demonstreze că orice eventuale modificări sunt facute numai în interesul ameliorării actului de justiţie şi nu pentru a servi interese personale ale unor politicieni aflaţi temporar la putere, orice astfel de iniţiativă nu poate stârni decât suspiciune.
Şi încă ceva: anul viitor, România împlineşte 100 de ani. După război, după comunism, după dictaturi, după revoluţie, după o tranziţie ce pare nesfârşită, avem datoria să ridicam fruntea, să privim în jur şi să spunem răspicat încotro vrem să mergem. România la 100 de ani nu are nevoie de festivisme şi demagogie, ci de angajamentul fiecăruia dintre noi faţă de mersul ţării. De acţiunea noastră, a celor care dorim o Românie curată, fără minciună, fără hoţie, o Românie prosperă, a bunului-simţ şi a muncii cinstite.
Din toate aceste motive, duminică seară voi fi în stradă, împreună cu voi.