VIDEO Proteste în mai multe oraşe din ţară. Aproximativ 2.500 de oameni au scandat în Piaţa Victoriei împotriva modificării legilor justiţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe manifestaţii au avut loc, duminică seară, în oraşe din ţară şi din străinătate, iniţiatorii precizând că protestele vizează ultimele decizii ale Executivului, privind „Politizarea justiţiei”, „Pilonul II de pensii” şi „Supraacciza la carburanţi”.

REPORTAJ Protest în Piaţa Victorie „De 70 de ani, noi nu mai scăpăm de nenorociţii ăştia. Aş intra cu un kalashnikov peste ei.” 

UPDATE 22.45 Protestul din faţa sediului guvernului s-a încheiat, în Piaţa Victoria mai sunt doar câteva zeci de persoane.

UPDATE 22.10 Protestatarii au început să plece, după ce au scandat timp de două ore împotriva ultimelor decizii ale Executivului.

UPDATE 22.00 Au rămas aproximativ 1.000 de protestatari în Piaţa Unirii. Aceştia intonează din nou imnul României.

UPDATE 21.30 Oamenii adunaţi în Piaţa Victoriei cântă Imnul Golanilor. Numărul protestatarilor a început să scadă. „Nu scăpaţi!“, „Aici vom fi zi de zi!“, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă!“ - strigă cei din Piaţă.

UPDATE 21.10 Protestatarii scandează: „România fără PSD“. O parte dintre aceştia au pornit spre sediul PSD.

UPDATE 21.00 „La puşcărie, cu Dragnea la puşcărie!“ - se scandează în Piaţă. Protestatarii intonează imnul României şi au aprins lanternele telefoanelor. Circulaţia pe Şoseaua Kiseleff a fost închisă.

image

UPDATE 20.50 Protestatarilor li s-au alăturat şi Gabriel Liiceanu şi fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu. Se scandează: „Pilonul 2 nu e pentru voi!“.

UPDATE 20.45 În Piaţa Victoriei sunt aproximativ 2.000 de persoane. Protestatarii au ocupat strada, circulaţia dinspre Muzeul Antipa fiind blocată. 

UPDATE 20.30 Numărul protestatarilor este în continuă creştere, la această oră în Piaţa Victoriei scandând împotriva modificărilor legilor justiţiei aproximativ 800 de persoane. În mijlocul protestatarilor a ajuns şi Tudor Chirilă. Protestatarii huiduie Guvernul, iar unii dintre ei strigă: „Nu daţi înapoi, venim peste voi” şi „Tudorel, nu uita, aşteptăm demisia”.

image

FOTO Florin Pastramă Facebook

UPDATE 20.25 Dinspre gurile de metrou se adună din ce în ce mai mulţi oameni. Protestatarii scandează acum: „Justiţie, nu corupţie“ şi „Demisia“. Unul dintre mesajele de pe pancarte este: „Ghinion, ne-am reunit. Rezistăm“.

UPDATE 20.20 Protestele au început în Piaţa Victoriei, unde se scandează: „PSD, ciuma roşie, „Hoţilor“ şi „DNA să vină să va ia“. Sunt în jur de 30 de persoane şi mai vin protestatari. Au ajuns şi jandarmii, iar prin zonă au trecut deja două echipaje de Poliţie.

Proteste în ţară:

Proteste la Braşov şi Făgăraş faţă de modificările propuse în justiţie: „Tudorel Toader, groparul Justiţiei“

VIDEO Protest la Iaşi. Oamenii au scandat: „PSD-ciuma roşie!“ şi „Legile voastre, nişte dezastre!“

Peste 100 de oameni au protestat duminică seara în centrul Timişoarei. Un copil venit cu mama lui a leşinat

UPDATE VIDEO 300 de persoane protestează la Cluj: „Tudorel, Tudorel, du-te după Viorel”


Pe reţelele de socializare au fost create mai multe evenimente în mai multe oraşe din ţară. La Bucureşti, sunt cel puţin două evenimente. Unul se intitulează ”Justiţie independentă, nu stat subordonat” şi este programat să înceapă la ora 20.00, în Piaţa Victoriei.

”PSD ia din nou cu asalt Justiţia. Preşedintele ar putea fi exclus – conform proiectului ministrului Justiţiei – din mecanismul de propunere a procurorilor-şefi ai Parchetului General, DNA şi DIICOT. «Reforma» Justiţiei, în viziunea PSD, înseamnă numirea acestora exclusiv de către Guvernul PSD. Ceea ce a rămas independent din presa sau instituţii reacţionează din nou, fiecare cu propriile instrumente. Acelaşi lucru ar trebui să facem şi noi în stradă. În stradă, pentru că asta e principala noastră pârghie şi pentru că asta a avut efect cu alte ocazii. Suntem probabil cu toţii obosiţi de atâtea semnale de alarmă, dar e momentul să reacţionăm cât putem de ferm. Altfel, putem doar să ne uităm cum ne transformăm resemnaţi într-un regim autoritar, aşa cum putem doar privi spre Ungaria sau Polonia”, scriu organizatorii în descrierea evenimentului. De asemenea, organizatorii evenimentului propun românilor ca la ora 21:00 să aprindă o lumină - lanterna telefonului.

"Sunt persoane care nu pot ajunge în locaţiile evenimentelor din ţară şi afară. Sunt persoane care nu consideră necesară ieşirea în stradă, dar susţin lupta împotriva corupţiei. Duminică, la ora 21, aprinde LED-ul telefonului , aprinde lanterna, oriunde, scoate-l pe geam, pe balcon, în staţie, la mare, la munte, oriunde!", spun organizatorii protestelor.

Un alt eveniment, tot din Capitală, se numeşte ”Românii apără Justiţia de penali” şi este programat să aibă loc tot în Piaţa Victoriei.

Evenimente similare sunt anunţate în Timişoara, Cluj-Napoca, Braşov, Făgăraş, Iaşi, Bacău, Galaţi, Constanţa, Craiova, dar şi la Milano, Munchen şi Zurich.

Modificările semnificative la cele trei legi ale justiţiei anunţate, miercuri, de ministrul Tudorel Toader au determinat ieşirea în stradă a aproximativ două sute de persoane în Capitală în această săptămână. Modificările vizează majorarea vechimii pentru promovarea magistraţilor, dar şi procedura de numire a şefilor instanţelor şi Parchetelor.

Aceste propuneri au provocat critici atât din partea preşedintelui Klaus Iohannis, cât şi din partea CSM, DIICOT şi a Parchetului General, care au reclamat că nu au văcut proiectele de lege, acestea nefiind făcute publice pe site-ul ministerului.

Astfel, procurorul general, adjunctul acestuia şi şefii DNA şi DIICOT vor fi numiţi de Secţia pentru procurori a CSM, la propunerea ministrului Justitiei, şi nu a preşedintelui, cum este acum, iar mandatul acestora va fi de 4 ani, şi nu de 3 ani, ca în prezent.

Şeful instanţei supreme va fi numit în continuare la propunerea preşedintelui. 

Totodată, modificările vizează că soluţiile adoptate de procurori pot fi infirmate motivat de către procurorul ierarhic superior, când sunt apreciate ca fiind nelegale sau netemeinice. În actuala lege, procurorul superior poate infirma o soluţie a unui subordonat doar pentru motive de nelegalitate.  

O altă modificare semnificativă este că Inspectia judiciară a CSM va trece la Ministerul Justiţiei.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite