Proiectul privind limitarea competenţelor Completelor de cinci judecători de la Curtea Supremă, respins de Comisia Juridică
0Comisia Juridică dezbate în şedinţa de luni un proiect de lege prin care se doreşte limitarea competenţelor completelor de cinci judecători de la Curtea Supremă. Propunerea ar fi fost făcută de deputatul PSD Marius Manolache, finul premierului Victor Ponta. Potrivit proiectului, completul de cinci judecători al Curţii Supreme nu va mai putea sentinţe mai grele decât cele date de instanţa inferioară.
UPDATE Toţi deputaţii prezenţi au votat pentru respingerea proiectului de lege, inclusiv iniţiatorul Marius Manolache.
UPDATE Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Liviu Stancu: „Nu suntem de acord cu ceea ce a propus domnul Manolache. Poziţia noastră a fost exprimată deja. Nu suntem de acord cu modificările din art 24 si 75.”
UPDATE Livia Stanciu: “În ceea ce priveşte articolul 24, alineatul (1): Ca unic argument, prin modificările aduse consecinta este crearea unui vid de reglementare, vid acoperit prin Ordonanţa de Urgenţa 3/2014. Daca ar fi adoptate modificările dumneavoastră, acestea ar veni în coliziune cu textul articolului 31 din aceeaşi lege de organizare judiciară”.
Livia Stanciu, despre articolul 24, alineatul (2): Propunerea contravine reglementării generale a apelului. Se ajunge la o alta situaţie total nelegală. Conţine o soluţie discriminatorie pentru persoane aflate în situaţii identice, adica în situatie de apel. (…) Articolul 16, alineatul 1 din Constituţie arată că acest alineat încalcă Constituţia deoarece creează un priviligiu pentru persoanele judecate în primă instanţa de ICCJ, faţă de cei care sunt judecaţi de tribunale, Curţi de Apel".
UPDATE La începutul şedinţei, Manolache a salutat prezenţa celor din „instituţiile de forţă din România”: ICCJ, CSM şi alte instutuţii care ţin de sfera Justiţiei.
Deputatul PSD a cerut la început, dacă se poate, despărţirea acestui proiect de lege în 2. Manolache a susţinut că discuţiile referitoare la modificarea de la articolul 24 ar ţine de Senat, deoarece ţine de competenţa lor, fiind cameră decizională. Discuţia de azi ar trebui să fie doar despre modificările de la articolul 75, susţine acelaşi parlamentar.
Liberalul Gabriel Andronache a reacţionat prompt: „Nu cred ca putem desface proiectul in două. Aşa ceva nu se poate supune votului plenului. Trebuie discutat înteg. Eu sper sa nu fie un tertip aici”.
Update Liderii de partid au reacţionat la propunerea deputatului PSD, Marius Mihalache.
Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD: „Da, recunosc că am auzit chiar acum, la şedinţa coaliţiei. De fapt, de dimineaţă m-a întrebat cineva de acest subiect. Nu aveam habar. Nu susţin un asemenra proiect. Nu are din punctul meu de vedere nicio logică juridică. Pe de altă parte, ca şi principiu, orice modificare de legislaţie într un domeniu, trebuie făcută cu consultarea celor care activează în domeniul respectiv. Iar acest proiect de lege nu are nici susţinerea mea, nici susţinerea partidului pe care îl conduc, nici susţinerea coaliţiei.
Întrebat dacă Marius Manolache s-a consultat cu el, Liviu Dragnea a răspuns: „Cu mine nu. Sunt convins că nici cu grupul, în mod oficial, cu partidul, cu atât mai puţin. Regret foarte mult că a apărut o asemenea iniţiativă legislativă. Cu domnul Manolache nu ma vorbesc pentru că am mai vorbit...şi degeaba“.
Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu: „Pe ordinea de zi a Comisiei Juridice este un proiect controversat. De când este Ponta preşedinte PSD, parlamentarii lor sunt momiţi cu poveşti care nu se adeveresc. A fost povestea cu amnistia. I-au minţit că vor da această lege. Nu au dat-o. A urmat mirajul modificărilor Codurilor Penale. Sunt respinse mare parte dintre ele, deşi încăpăţânarea cu care depune proiecte este mare“.
Modificările propuse
Concret, în modificările pe care Manolache le doreşte în proiectul de lege, la art. 24 din Legea nr. 304/2004, iniţiatorul urmăreşte ca:
„(1) Completele de judecători care soluţionează apelurile şi cererile în cauzele judecate în primă instanţă de Secţia penală a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi judecă şi în alte date în componenţa lor prin lege, precum şi ca instanţă disciplinară.
(2) Apelul prevăzut la alin. (1) nu poate fi declarat decât în favoarea inculpatului. “
Practic, potrivt proiectului, Completul de 5 judecători nu va putea da condamnări mai mari decât cele date de prima instanţă. Totul, în condiţiile în care completul de cinci judecători al Înaltei Curţi este locul în care ajung, în ultimă instanţă, toate dosarele de corupţie ale demnitarilor.
De pildă, astăzi era primul termen în faţa acestei instanţe pentru apelul în care este judecat Liviu Dragnea, preşedintele interimar al PSD, condamnat în primă instanţă la un an închisoare cu suspendare în dosarul „Fraude la referendum”. Astfel, daca ar trece proiectul lui Manolache, Dragnea - daca ar fi găsit vinovat, nu ar putea primi o condamnare mai mare decât cea dată de prima instanţă.
Consiliul legislativ, aviz favorabil
La discuţii sunt invitaţi oficiali din cadrul Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii, Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Parchetului de pe lângă Curtea Supremă. Consiliul Legislativ a dat aviz favorabil proiectului de lege, iar Guvernul punct de vedere negativ
Alte prevederi
Proiectul de faţă se află pe în discuţii la Comisia Juridică. Acesta mai prevede că:„Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie are în structură următoarele secţii: Secţia de urmăire penală şi criminalistică, Secţia judiciară, Secţia parchetelor militare, Secţia de investigare a infracţiunilor săvârşite de procurori şi judecători, altele decât cele date în competenţa DNA şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de rimă Organizată şi Terorism“, se arată în proiectul lui Manolache.
În expunerea de motive a acestui proiect de lege, Manolache încearcă să explice printr-un exemplu practic situaţia de faţă: „Astfel, să presupunem că într-o situaţie concretă, soluţia pronunţată de către completul de 3 judecători este una de achitare. Parchetul declară recurs, iar acesta este admis cu majoritate de completul de 5 judecători, făcându-se două opinii separate în sensul respingerii recursului. Într-o asemena situaţie, se constată că dobândeşte autoritate de lucru judecat o hotărâre de condamnare dată de 3 judecători din 8, judecatori de acelaşi rang şi care funcţionează în cadrul instanţei supreme, adică în cadrul celei mai înalte jurisdicţii în stat“, se arată în expubnerea de motive.
Cine este Marius Manolache
Marius Manolache, iniţiatorul legii, este deputat aflat la primul mandat, de profesie avocat,specializat pe Drept internaţional. În 2007, a obţinut şi o diplomă de Master în criminalistică. În perioada 1994-2000 a lucrat în Ministerul de Interne ca ofiţer de cercetare penală, iar din 2000 până în 2012 a profesat ca avocat, având propriul său cabinet. Din 2010 este vicepreşedintele PSD Ilfov. Manolache este finul lui Victor Ponta şi este urmărit penal în dosarul „Realitatea Media“. El a povestit, într-o intervenţie televizată din 2013, că a lucrat împreună cu Ponta în perioada în care acesta nu era preşedintele PSD şi a arătat că Ponta este naşul lui.
Manolache este unul dintre cei zece iniţiatori şi ai celui mai controversat proiect de modificare a Codului Penal, care face practic imposibilă arestarea preventivă şi pune piedici în calea anchetelor.
Ancheta de la DNA
Deputatul PSD Marius Manolache, cumnata lui Elan Schwartzenberg, Oana Mihaela, omul de afaceri Liviu Luca şi administratorul special al Realitatea Media Florin Bercea, alături de alte societăţi comerciale, au fost puşi sub învinuire, În octombrie 2013, în dosarul preluării acţiunilor televiziunii, instrumentat de DNA.
Marius Manolache este deputat PSD şi este acuzat în acest dosar că, în calitate de avocat angajat de administratorul societăţii Strategies Research Investments, ar fi semnat un contract de vânzare - cumpărare acţiuni, contract ce conţine menţiuni nereale cu privire la data încheierii, şi care ulterior a fost utilizat de alte persoane pentru a justifica modul de dobândire de către această societate a acţiunilor Realitatea Media.