PROIECT Documente ale Administraţiei Penitenciarelor din perioada comunistă, declasificate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În perioada 1954 - 1964 a crescut numărul închisorilor din România
În perioada 1954 - 1964 a crescut numărul închisorilor din România

Mai multe documente din arhiva Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP), intrate în vigoare în perioada 1957-1962, vor fi declasificate, în condiţiile în care dezvăluirea acestora nu mai poate pune în pericol siguranţa naţională. Asta potrivit unui proiect supus dezbaterii publice de Ministerul Justiţiei.

Potrivit notei de fundamentare, în urma mai multor solicitări venite din partea instanţelor şi parchetelor legate de plângeri ale unor foşti deţinuţi politici, la nivelul Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-a făcut o analiză şi s-a stabilit că unele documente clasificate, care datează din perioada 1957-1962, pot fi declasificate total sau parţial, potrivit Mediafax.

Concret, este vorba despre Ordinul Ministrului Afacerilor Interne al Republicii Populare Române numărul 108 din 12 octombrie 1957, Instrucţiunile numărul 320 din 20 decembrie 1961 privind aplicarea normelor de hrană pentru minori, Instrucţiunile numărul 200 din 25 aprilie 1961 privind aplicarea normelor de echipament şi gospodărie pentru minori şi deţinuţi, Regulamentul privitor la organizarea pazei interioare şi exterioare a locurilor de deţinere şi Regulamentul privitor la aplicarea regimului în locurile de deţinere.

Iniţiatorii proiectului consideră că, prin declasificarea acestor documente „se va asigura accesul unei categorii mai largi de cetăţeni la documentele de arhivă, cât şi restabilirea adevărului istoric cu privire la o perioadă caracterizată prin totalitarism, asigurându-se, totodată, îndeplinirea actului de justiţie prin oferirea tuturor informaţiilor disponibile, dacă este cazul”.

În 1954, penitenciarele au trecut din subordinea Ministerului Justiţiei la Ministerul de Interne. De atunci şi până în 1964, numărul închisorilor din România a crescut semnificativ.

În acelaşi timp, structurile centrale s-au reorganizat şi au căpătat inclusiv un anumit grad de autonomie astfel încât, în perioada emiterii documentelor propuse pentru declasificare, exista Direcţia Penitenciare, Lagăre şi Colonii de Muncă - formaţiunea 0951 Bucureşti, care a funcţionat până la data de 1 august 1967.

Ulterior, până în 1990, Direcţia Penitenciare, Lagăre şi Colonii de Muncă a funcţionat sub indicativul UM 0400 Bucureşti.

După 1990, Direcţia Penitenciare, Lagăre şi Colonii de Muncă s-a transformat în Direcţia Generală a Penitenciarelor şi, ulterior, în Administraţia Naţională a Penitenciarelor, care funcţionează în subordinea Ministerului Justiţiei.

PROIECT Documente ale Administraţiei Penitenciarelor din perioada comunistă, declasificate

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite