UPDATE Primele concluzii în cazul prăbuşirii elicopterului SMURD. Ajutoare de urgenţă pentru familiile medicului şi asistentului medical

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noi date în cazul elicopterului SMURD prăbuşit în Republica Moldova. Potrivit digi24.ro, la manşa aparatului de zbor s-ar fi aflat pilotul mai tânăr Voicu Şocae. Aşa susţin anchetatorii, care se pare că vor avea acces la o serie de imagini înregistrate de o cameră video amplasată la bord. Miercuri, Guvernul a decis să acorde ajutor financiar de urgenţă familiilor medicului şi asistentului medical implicaţi în tragedie.

UPDATE Guvernul a decis, în şedinţa de miercuri, acordarea de ajutoare de urgenţă în valoare de câte 85.000 de lei pentru familia medicului Mihaela Dumea, respectiv pentru cea a asistentului medical Gabriel Sandu, care au murit pe 2 iunie, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD, în Republica Moldova.

Suma totală de 170.000 de lei se asigură din bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pe anul 2016, iar plata se va efectua de către Agenţia pentru plăţi şi inspecţie socială a judeţului Iaşi.

„Menţionăm că familiile pilotului şi copilotului de pe elicopterul prăbuşit au fost sprijinite de Ministerul Afacerilor de Interne”, se arată într-un comunicat al Executivului.

Parametrii de zbor, înregistraţi de o cameră de la bord

Procurorii susţin că elicopterul avea o cameră la bord, aşa cum au toate aparatele de zbor SMURD din România, astfel că anchetatorii sunt convinşi că au fost înregistraţi toţi parametrii de zbor. „Registratorul de bord - o aşa numită cutie neagră a elicopterelor, probele de la faţa locului şi imaginile de la bordul elicopterului SMURD îi conduc pe anchetatori spre o posibilă eroare de pilotaj”, relatează digi24.ro.

De altfel, procurorii au finalizat cercetarea la faţa locului, iar la anchetă au participat inclusiv experţi ai companiei Eurocopter din Germania, după cum arată un comunicat de presă dat publicităţii de Parchetul General.

Epava elicopterului a fost ridicată şi transportată la Chişinău într-un hangar aparţinând Departamentului pentru Situaţii Excepţionale din Republica Moldova, urmând a fi predată autorităţilor române împreună cu celelalte obiecte ridicate cu ocazia cercetărilor după finalizarea procedurii de preluare a cercetării de către autorităţile române.

Toţi cei patru membri ai echipajului au murit

De asemenea, în cauză s-a dispus efectuarea de către Institutul Naţional de Criminalistică al Poliţiei Române a unei expertize genetice judiciare cu privire la probele biologice ridicate cu ocazia cercetării la faţa locului. În urma accidentului aviatic produs pe 2 iunie, cei patru membrii ai echipajului au decedat: medicul Mihaela Dumea, asistentului medical Gabriel Sandu, comandorul Doru Gavril şi copilotul Voicu Şocae.

Elicopterul era de tip EC 135 şi a fost achiziţionat de Ministerul Sănătăţii în 2014 pentru 5 milioane de euro. El se afla la SMURD Iaşi din 2014, ultima inspecţie periodică fiind în 2016.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite