Preşedintele Serbiei Boris Tadic provoacă din nou comunitatea românilor din Valea Timocului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Boris Tadic ignoră în continuare drepturilor comunităţii româneşti din Valea Timocului
Boris Tadic ignoră în continuare drepturilor comunităţii româneşti din Valea Timocului

Boris Tadic, preşedintele Serbiei, continuă să susţină că românii din Valea Timocului nu au motive să fie nemulţumiţi. "Membrii acestei comunităţi se bucură de toate drepturile şi libertatăţile unei minorităţi naţionale în Serbia!", se arată în acordul semnat de Tadici ,săptămâna aceasta, cu membrii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe.

CITEŞTE ŞI:

Falşi vlahi folosiţi împotriva românilor

Românii din Serbia, obligaţi să scrie într-o limbă inexistentă: "vlaha" cu litere chirilice

Gestul României de a nu se opune aderării Serbiei la Uniunea Europeană, după ce Belgradul a semnat un protocol în care a promis că va respecta drepturile minorităţii româneşti, nu a fost apreciat de preşesintele sârb Boris Tadic.

La scurt timp după ce s-a întors "victorios" de la Bruxelles, Tadic a revenit la vechile sale declaraţii provocatoare la adresa românilor din Valea Timocului.

În cursul acestei săptămâni, Tadic a convocat la discuţii membrii conducerii Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe (CNMV), entitate de stat controlată de partidele aflate la guvernare.

În ciuda faptului că minorităţii româneşti de pe Valea Timocului i s-a refuzat sistematic accesul la învăţământ şi la religie în limba maternă, preşedintele Serbiei a semnat cu liderii Consiliului un acord comun, în care se specifică faptul că „că membrii acestei comunităţi se bucură de toate drepturile şi libertăţile unei minorităţi naţionale în Serbia, garantate de Constituţie".

Asta după ce Serbia a obţinut acordul de asociere cu UE, în urma semnării tratatului bilateral cu România, privind promisiunea fermă de a respecta drepturile comunităţii româneşti.

La şedinţă au participat, printre alţii, preşedintele CNMV Radiša Dragojević şi vicepreşedinţii Miletic Mihajlovic şi Dragi Damjanovic, toţi membri ai Partidului Socialist, din coaliţia de guvernare.

Recunoştinţă faţă de preşedintele Tadic

Semnarea acordului nu a fost singurul moment penibil al întâlnirii dintre Boris Tadic şi conducerea Consiliului Naţional al Minorităţii Vlahe. Reprezentanţi ai unei minorităţi pe care nu o reprezintă (cei mai mulţi dintre ei nu sunt de etnie română sau vlahă după teoria sârbească a originii populaţiei din Valea Timocului), liderii Consiliului nu au scăpat prilejul de a-şi complimenta conducătorul.

Potrivit postului de radio B92, aceştia "şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu dobândirea statutului de candidat pentru aderarea la UE şi de recunoştinţă faţă de preşedintele Tadic care a avut o poziţie fermă faţă de respectarea libertăţilor şi a drepturilor minorităţilor naţionale, în conformitate cu Constituţia Serbiei şi a instrumentelor internaţionale în domeniul protecţiei minorităţilor naţionale".

Ziariştii sârbi mai notează că Boris Tadic şi conducerea Consiliului au concluzionat că "este necesar să se promoveze şi să se încurajeze în continuare dezvoltarea economică a Serbiei de Răsărit".

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite