FOTO Reprezentanţii unei clinici private din Bucureşti, anchetaţi de procurori. Studente din provincie, racolate pentru 600 de euro, în traficul de ovule

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Procurorii DIICOT au destructurat activitatea un grup infracţional organizat - ce acţiona pe relaţia România- Israel - format din 11 persoane, cetăţeni români şi israelieni, implicaţi în traficul de ovule. În schimbul unor sume de bani, aceştia ar fi racolat tinere pe care le convingeau să doneze ovocite folosite într-o clinică privată din Bucureşti la procedurile de fertilizare in vitro. Anchetatorii au pus în aplicare 30 de mandate de aducere.

„Învinuiţii au racolat, prin diverse mijloace, persoane de sex feminin care, în schimbul sumei de 600 de Euro, şi-au dat acordul în vederea urmării procedurilor ce presupun extracţia de ovocite, materialul genetic obţinut fiind utilizat ulterior la realizarea de embriotransferuri, în beneficiul unor persoane aflate în dificultate de a procrea pe cale naturală şi care doreau să fie supuse, contra cost, tehnicilor de reproducere umană asistată”, au precizat procurorii.

Ovocite, pentru 600-800 de euro

Anchetatorii susţin că membrii gruprării ar fi racolat „tinere cu vârste cuprinse între 18 şi 30 ani, de regulă studente din provincie, cu situaţii materiale precare, pe care le-au determinat să doneze ovocite umane contra unor sume cuprinse între 600 şi 800 de euro, celule ce ulterior au fost vândute pentru sume între 3.000 şi 4.000 de euro, unor cupluri care apelau la serviciile de fertilizare in-vitro oferite de această clinică”.

Pe parcursul investigaţiilor, au apărut şi date conform cărora personalul clinicii a derulat şi activităţi de recoltare şi vânzare a celulelor ovocite în condiţii interzise de etica medicală, sursele de recoltare fiind frecvent aceleaşi pentru mai multe cupluri solicitante.

Gruparea infracţională acţiona pe relaţia România-Israel

Gruparea infracţională acţiona pe relaţia România-Israel, membrii acesteia fiind medici, asistenţi medicali, embriologi şi manageri de unităţi medicale, atât cetăţeni români, cât şi israelieni. Cele mai multe cupluri beneficiare sunt din Israel, deplasându-se periodic în România, în mod special pentru efectuarea inseminărilor artificiale. 

Dosarul „Sabyc“,  condamnări pentru trafic ilegal de ovule

Cazul de mai sus nu este însă unul singular. În  noiembrie 2012, şeful clinicii Sabyc, Harry Mironescu, fiul acestuia, Yair Miron, şi medicii israelieni Natan Lewit şi Genia Ziskind, alături de secretara clinicii, Cecilia Borza, au fost condamnaţi,  de Tribunalul Bucureşti la câte cinci ani de închisoare cu executare în dosarul în care sunt acuzaţi de trafic ilegal de ovule.

Cinci ani de închisoare  pentru Harry Mironescu, şeful clinicii

În acelaşi dosar, coordonatorul Agenţiei Naţionale pentru Transplant (ANT) Bucureşti, Rosana Turcu, şi fostul director al  Agenţiei Naţionale pentru Transplant (ANT), Victor Zota, au fost condamnaţi la şase, respectiv trei luni de închisoare cu suspendare.


Cei şapte au fost trimişi în judecată pe 24 februarie 2010 de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism  (DIICOT), fiind cercetaţi în 2009 pentru activitatea infracţională desfăşurată în cadrul clinicii SC „SABYC SRL“ din Bucureşti.

Potrivit procurorilor, patronii şi angajaţii Sabyc ar fi racolat din străinătate cuplurile care doreau să fie beneficiarele tehnicilor de reproducere asistată.

Astfel, erau racolate femei cu vârste cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, unii dintre acuzaţi  monitorizând procedura de stimulare ovariană şi de prelevare de ovocite.

Medicii prelevau ovulele unor  românce, pe care ulterior le implantau femeilor dornice să devină mame.

Acuzaţii în dosarul „Sabyc“

Fiul lui Harry Mironescu, Yair Miron, a fost trimis în judecată pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat, trafic de celule de origine umană şi de complicitate la introducerea în ţară de celule de origine umană în mod fraudulos.
   
Procurorii susţin că Yair Miron a ştiut că donatoarele de ovule primeau bani din partea clinicii şi că Sabyc nu era acreditată să desfăşoare activităţi de reproducere pe cale artificială, iar materia genetică era introdusă în ţară în mod fraudulos.

Secretara Cecilia Borza este acuzată că a racolat în mod direct ori prin persoane interpuse tinere cuprinse între 18 şi 30 de ani, care consimţeau să fie supuse unor proceduri medicale având drept scop stimularea ovariană, preocupându-se totodată de păstrarea discreţiei asupra activităţii reale desfăşurate.

Natan Lewit şi Genia Tiskind sunt acuzaţi că şi-au exercitat fără drept profesia de medic pe teritoriul României.

Procurorii au mai arătat că femeile israeliene care au apelat la serviciile lui Harry Mironescu, la clinica Sabyc, au declarat că au venit în România pentru că această procedura era ilegală în Israel şi că îi dădeau medicului 3.500 de euro pentru o intervenţie.

DIICOT a cerut dizolvarea SC Sabyc SRL

În 2012, procurorii DIICOT au solicitat instanţei dizolvarea SC Sabyc SRL, „având în vedere că din probatoriul administrat a rezultat fără dubiu că obiectul său de activitate a fost deturnat în scopul comiterii de infracţiuni, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracţiunea săvârşită este închisoare mai mare de trei ani“.

Sechestru pe averea patronilor

În cauză s-a dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra a trei autoturisme proprietatea inculpatului Harry Mironescu, respectiv autoturismele marca Mecedes Benz S 350, Lamborghini Gallardo şi Mercedes Benz S 500, precum şi asupra sumei de 113.600 de euro.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite