Opiniile separate sau concurente ale judecătorilor CCR, publicate doar dacă respectă un set de reguli şi dacă vrea preşedintele Curţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Opiniile separate sau concurente ale judecătorilor Curţii Constituţionale (CCR), referitor la dosarele judecate de instanţa constituţională, vor fi publicate în Monitorul Oficial (MO) doar dacă respectă un set de reguli privind redactarea, potrivit unei hotărâri a CCR publicate vineri în MO.

Confom hotărârii, un judecător al CCR care redactează o opinie separată sau concurentă trebuie să transmită documentul preşedintelui Curţii care îi poate cere să o refacă dacă crede că nu sunt respectate regulile stabilite. Mai mult, dacă judecătorul refuză, preşedintele CCR poate dispune ca opinia separată în cauză „să nu se publice în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curţii şi nici să se ataşeze la dosarul cauzei“.

Hotărârea CCR a apărut în contextul în care judecătoarea Livia Stanciu a avut o opinie separată în dosarul excepţiei de neconstituţionalitate ridicate de fosta soţie a lui Liviu Dragnea referitor la abuzul în serviciu.

Documentul fusese iniţial publicat pe pagina de internet a CCR, odată cu motivarea deciziei, dar ulterior a fost şters. Stanciu a criticat decizia CCR în cazul Bombonicăi Prodana, susţinând, între altele, că instituţia îşi depăşeşte atribuţiile pentru că nu poate impune obligaţii legiuitorului.

CCR decisese ca legiuitorul trebuie să impună un prag valoric referitor la prejudiciul adus prin abuz în serviciu, deşi repingea excepţia ridicată de Bombonica Prodana, fosta soţie a liderului PSD Liviu Dragnea.

O opinie separată a apărut şi în cazul declarării ca fiind constituţionale a Legii 90, unde preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, alături de alţi doi judecători, Marian Enache şi Maya Teodoriu, consideră că interdicţia impusă persoanelor condamnate penal de a ocupa funcţia de membri ai Guvernului este neconstituţională deoarece, susţin cei trei judecători, un condamnat penal este discriminat dacă i se interzice posibilitatea de a face parte din guvern.

Hotărărea Curţii Constituţionale referitoare la modul de redactare a opiniilor separate sau concurente a fost luată joi, într-o şedinţă a plenului CCR, potrivit informaţiilor publicate în MO, informează hotnews.ro.

Potrivit legii nr. 47/1992 privind organizarea şi functionarea Curţii Constituţionale, „judecătorul care a votat împotrivă poate formula opinie separată. Cu privire la motivarea deciziei se poate formula opinie concurentă. Opinia separată şi, după caz, cea concurentă se publica în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, împreuna cu decizia“. CCR a precizat că a adoptat hotărârea privind regulile de redactare şi publicare a opiniilor separate sau concurente  „având în vedere o serie de opinii separate sau concurente întocmite la deciziile Curţii Constituţionale, cu referire specială la opiniile concurente formulate la deciziile nr. 304/2017 şi nr. 392/2017, care aduc în discuţie afectarea, chiar de către unii judecători ai Curţii Constituţionale, a caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii Constituţionale". 

 Curtea arată în hotărâre că "opinia separată sau concurentă operează cu repere doctrinare şi jurisprudenţiale, obiectivizate în concepte şi noţiuni ştiinţifice" şi stabileşte că "aprecierile cu caracter sentenţios, ostentativ, provocator sau cu tentă politică, precum şi cele care duc la o asemenea finalitate sunt interzise". 

  

 "Opinia separată sau concurentă nu poate transgresa dincolo de punctul de vedere al judecătorului pentru a se transforma într-o critică punctuală la adresa deciziei Curţii Constituţionale, neputându-se constitui într-un examen partinic sau într-o critică făţişă la adresa acesteia", se mai susţine în document. De asemenea, "prin formulările sale directe sau indirecte, nu poate aduce atingere caracterului general obligatoriu al deciziilor Curţii". 

  

CCR a hotărât astfel că „opinia separată sau concurentă se predă preşedintelui Curţii Constituţionale odată cu decizia la care a fost redactată. După discutarea deciziei, preşedintele CCR, în măsura în care constată că există abateri de la regulile stabilite, solicită judecătorului respectiv, prin rezoluţie, refacerea acesteia“. 

  

 În cazul în care judecătorul nu se conformează, preşedintele Curţii, prin rezoluţie, „dispune ca opinia separată sau concurenţă, după caz, să nu se publice în Monitorul Oficial sau pe pagina de internet a Curţii şi nici să nu se ataşeze la dosarul cauzei“, mai scrie în hotărârea CCR.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite