Fostul viceprimar din Slatina, martor la Curtea Supremă: Darius Vâlcov ne-a spus că Vasile Blaga i-a impus să dăm contractele unei anumite firme

Fostul viceprimar din Slatina, martor la Curtea Supremă: Darius Vâlcov ne-a spus că Vasile Blaga i-a impus să dăm contractele unei anumite firme

Darius Vâlcov FOTO Inquam Photos/Octav Ganea

Minel Prina, fost viceprimar al municipiului Slatina şi mâna dreaptă a edilului Darius Vâlcov, a susţinut, luni, la instanţa supremă, în dosarul în care este acuzat de complicitate la trafic de influenţă, că, după o întâlnire la Bucureşti, Vâlcov le-a spus că fostul preşedinte al PDL Vasile Blaga i-ar fi cerut să încredinţeze unei anumite firme mai multe lucrări publice ale primăriei.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE La începutul procesului de la instanţa supremă, Darius Vâlcov, autorul programului de guvernare al PSD şi cel care a făcut evaluarea miniştrilor Cabinetului Grindeanu, a cerut, prin avocat, să părăsească sale de şedinţa deoarece se simte rău, solicitarea fiindu-i admisă de către judecători, potrivit News.ro.
 
A urmat la audieri Minel Prina, fostul viceprimar din Slatina, care a arătat că îşi recunoaşte faptele şi că vrea să aducă o serie de precizări. El a susţinut că, după ce primăria a semnat un contract de reabilitare a străzilor cu firma Tehnologica Radion condusă de Theodor Berna, la şase luni de la începerea lucrărilor, acestea au început să stagneze. “I-am adus la cunoştinţă aceste probleme domnului Vâlcov. Am cerut o întâlnire cu patronul Tehnologica, pe care nu-l ştiam atunci. Reprezentantul Tehnologică Radion mi-a spus că îi pare rău, că a făcut o promisiune şi că nu se poate ţine de ea, dar fără asigurarea mijloacelor tehnice şi umane de către şefi el nu poate să ducă la bun sfârşit acest contract. Am încercat să sensibilizez conducerea Tehnologică şi am cerut colegilor să verifice lucrările. Colegii au dat amenzi, dar acestea erau foarte mici, o picătură într-un ocean”, a arătat Prina.
 
El a continuat şi a relatat că în luna mai 2011 Darius Vâlcov i-a dat numărul de telefon al lui Theodor Berna şi i-a cerut să ia legătură cu patronul Tehnologica Radion, care a fost invitat la Slatina pentru discuţii. “L-am sunat să văd la ce oră ajunge la primărie. I-am relatat problemele. Berna a promis că va rezolva problema. (…) Mi-a zis la plecare că urmează să se întâlnească şi cu primarul Vâlcov, dar nu ştiu dacă s-au întâlnit. După trei săptămâni, am primit un telefon de la Berna, care mi-a cerut să ne vedem. L-am primit în birou după două zile şi înainte de discuţie mi-a înaintat un bilet pe care scria că are o promisiune financiară pentru Darius Vâlcov şi nu poate să-l mai ajute cash şi mă întreba dacă putem să-i dăm o societate prin care să se achite de această promisiune. Am rămas suprins. Atunci am auzit de comisionul de 20 la sută din valoarea lucrărilor. După această întâlnire, m-am văzut cu Andrei Ramba (om de afaceri care deţinea mai multe firme - n.r.) şi i am cerut să ţină el legătură cu Berna. O să regret câte zile voi avea. Nu am primit nicio sumă de bani de la Berna pentru Vâlcov. Lângă primărie nu există un restaurant, aşa cum susţine Berna, în care ne-am fi întâlnit”, a mai arătat fostul viceprimar, care susţinut că nu cunoaşte circuitul financiar al banilor de la Berna către firmele lui Ramba.
 
Fostul viceprimar a admis că s-a întâlnit cu Andrei Ramba şi i-a cerut să deruleze prin intermediul firmelor sale o serie de tranzacţii financiare pentru a "acoperi" comisionul de 20% către Darius Vâlcov. “Recunosc că i-am cerut lui Ramba să se întalnească cu Berna pentru o serie de tranzacţii, ca Vâlcov să obţină comisionul de 20 la sută, faptă pe care o voi regretă tot timpul. Suma în legătură cu comisionul de 20 la sută am avut reprezentarea că este mită”, a continuat inculpatul trimis în judecată.
 
Declaraţia lui Prina a continuat cu relatarea unui episod în care Vâlcov le-a povestit celor prezenţi că firma Tehnoologica Radion i-a fost impusă de la Bucureti pentru efectuarea lucrărilor. “În 2009, a venit Vâlcov de la Bucureşti şi la o întâlnire cu patru sau cinci persoane ne-a spus că i s-a impus de către fostul şef al PDL Vasile Blaga să facă lucrările din oraş cu o anumită firmă. Atunci, Vâlcov ne-a spus că a exclus propunerea, nefiind de acord cu ea. În 2015, mi-am dat demisia din toate funcţiile din cadrul Primăriei Slatina, lucru pe care ar fi trebuit să-l fac din 2009. Sunt foarte fericit şi împăcat cu mine că am făcut acest pas", a adăugat fostul viceprimar al Slatinei.
 
Următorul termen de judecată al procesului a fost stabilit pentru 4 septembrie, dată la care va fi audiat fostul ministru al Finanţelor Darius Vâlcov. În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. El este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe.

Ştirea iniţială

 
Magistraţii Curţii Supreme judecă luni un nou termen în dosarul lui Darius Vâlcov. Acesta e acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator şi ministru de Finanţe. Banii pe care i-a primit acesta au fost investiţi în peste 100 de tablouri precum şi în lingouri de aur, susţin procurorii.
 
Fostul ministru Darius Vâlcov a venit luni dimineaţă la ICCJ, unde se judecă un nou termen în procesul în care este acuzat de trafic de influenţă, spălare de bani şi operaţiuni financiare sau acte de comerţ incompatibile cu funcţiile ocupate, după ce ar fi cerut de la o firmă de construcţii 20% din valoarea unor contracte publice. Vâlcov, autor al raportului de evaluare a activităţii guvernamentale care a dus la retragerea sprijinului politic Cabinetului Grinceanu, nu a făcut niciun fel de declaraţii la sosirea la Instanţa supremă.
 
În acest dosar, în care a fost trimis în judecată în mai 2015, Darius Vâlcov a stat în arest la domiciliu din 26 martie 2015 şi până în 2 aprilie 2015, când a fost arestat preventiv. În 23 iunie 2015, Darius Vâlcov a fost eliberat din arest. Alături de Vâlcov sunt judecaţi Lucian Petruţ Susala (fost şofer al lui Darius Vâlcov), Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, Petre Bogdan Timofte şi Constantin Tomescu.
 
Procurorii DNA susţin că, în cursul anului 2009, Theodor Berna, administratorul companiei Tehnologică Radion, l-a contactat pe Darius Vâlcov, la acea dată primar al municipiului Slatina, căruia i-a propus, că în schimbul oferirii sprijinului în influenţarea factorilor de decizie din cadrul autorităţii contractante (SC Compania de Apă Olt SĂ), în vederea câştigării unor licitaţii de lucrări pentru obiective situate în Slatina, Scorniceşti, Piatră Olt şi Drăgăneşti, să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate, conform contractelor de execuţie a respectivelor lucrări.
 
Propunerea a fost făcută în contextul în care, în luna noiembrie 2008, fusese aprobat la nivel guvernamental proiectul 'Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt', al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SĂ, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.
 
În cadrul acestui proiect au fost încheiate trei contracte, respectiv „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Scorniceşti şi Potcoavă”, „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în municipiul Slatina' şi „Reabilitarea şi extinderea reţelei de apă şi canalizare în oraşele Drăgăneşti-Olt şi Piatră-Olt”.
 
Muzeul secret al lui Darius Vâlcov
 
Procurorii au reuşit să transforme Direcţia Naţională Anticorupţie într-un adevărat muzeu de artă după ce, în urma mai multor percheziţii, făcute la apropiaţi ai fostului ministru, au găsit 101 tablouri care i-ar aparţine şi pe care le-a dat pe la prieteni din momentul în care s-a declanşat ancheta pe numele său. 
 
Operele semnate de pictori celebri, precum Pablo Picasso, Andy Warhol, Corneliu Baba, Renoir, Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza, ar fi fost cumpărate de la două case de licitaţii cu banii obţinuţi din traficul de influenţă. Şi evaluatorii de artă spun că achiziţiile nu sunt de colecţionar, ci de investitor.
 
Micul „muzeu” al lui Darius Vâlcov a fost descoperit după ce Curtea Supremă i-a autorizat pe procurorii DNA să percheziţioneze mai multe locuinţe situate în Bucureşti, Slatina şi o localitate din judeţul Olt. Tablourile au fost găsite în dulapuri, pe sub paturi şi chiar în pereţii caselor percheziţionate.
 
Dacă procurorii nu i-ar fi stricat planurile, ex-ministrul Finanţelor şi-ar fi deschis propria galerie de artă în Capitală, spun anchetatorii. Darius Vâlcov luase deja un spaţiu şi începuse amenajarea.
 
Este vorba de o clădire situată pe strada Stokholm, la nr. 16. De altfel,  aici anchetatorii au găsit 29 de tablouri, precum şi diverse obiecte decorative.
 
Sunt pânze semnate de Nicolae Vermont, Nicolae Dărăscu, Mircea Mihail Ciobanu, Rudolf  Negely, Ştefan Câlţia, Adam Bălţatu, Aurel Băieşu, Dumitru Gheaţă, Iosif  Iser, Nicolae Tonitza, Ştefan Luchian, Samuel Mutzner, George Cartagi, Corneliu Baba, Francisc Chioariu, Constantin Piliuţă, Constantin Păuleţ, Andy Warhol, Mihai Sârbulescu etc.
 
Numai în 2013, Darius Vâlcov ar fi investit peste un milion de lei (peste 220.000 de euro) în achiziţia de tablouri.

 

citeste totul despre: