Noi mitinguri, în Bucureşti şi în ţară, de susţinere a DNA: „Vrem depolitizarea CCR“. Aproximativ 6.000 de manifestanţi au mărşăluit în Capitală

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestaţii de susţinere a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au avut loc, duminică seară, în Capitală şi în alte oraşe din ţară, sub sloganul „Susţinem DNA, vrem depolitizarea instituţiilor“. În Bucureşti, aproximativ 6.000 de persoane au cerut demisia Guvernului Grindeanu şi au susţinut activitatea DNA.

UPDATE 23:14 Protestul din Piaţa Victoriei s-a încheiat cu intonarea imnului naţional de către cei aproximativ 200 de manifestanţi care au stat până la final.

UPDATE 22.55 Protestatarii s-au reîntors în Viaţa Victoriei şi scandează - „Vrem să muncim, nu să vă păzim.

Manifestanţii care au plecat în marş din Piaţa Victoriei în urmă cu peste trei ore au revenit în faţa Guvernului, după ce au trecut prin faţa sediului DNA. O parte dintre aceştia încep să plece acasă.

În prezent, în Piaţa Victoriei mai sunt aproximativ 1.000 de persoane care cântă imnul naţional şi scandează „Vrem să muncim, nu să vă păzim”. 

UPDATE 21.45 Cei aproximativ 6.000 de manifestanţi se îndreaptă spre sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), scandând „Codruţa, Codruţa, leag-o pe Olguţa”, „PSD, ciuma roşie”, „Ieşiţi din casă dacă vă pasă”. Aceştia îşi vor continua drumul spre Piaţa Victoriei, urmând ca marşul să se încheie în faţa Guvernului.

UPDATE Numărul manifestanţilor a ajuns la 5.000, potrivit News.ro.

UPDATE 21.15 Cei aproape 4.000 de protestatari au ajuns la Palatul Parlamentului. Oamenii cer demisia Guvernului Grindeanu şi depolitizarea instituţiilor. La ora transmiterii acestei ştiri, protestatarii se îndreaptă către Ministerul Justiţiei.

UPDATE 21.00 Aproape 4.000 de oameni merg spre Palatului Parlamentului. 

UPDATE Câteva zeci de români au ieşit să protesteze la Londra, arată pagina de facebook a Comunităţii românilor din Marea Britanie

UPDATE Protestatarii au ajuns în Piaţa Universităţii. S-au oprit şi au îngenuncheat, pentru a ţine un moment de reculegere pentru eroii neamului, pentru cei care au murit în în 1989.

Aceştia au plecat mai departe, strigând „Cinste lor, cinste lor, eroilor!”

UPDATE 20.20 În Capitală, numărul persoanelor care merg în marş către Parlament pentru a susţine depolitizarea instituţiilor a ajuns la aproximativ 3.000.

Manifestanţii suflă în fluiere şi vuvuzele şi strigă ”Ieşiţi din casă, dacă vă pasă!”, România, trezeşte-te!”, ”Demisia!”, ”Vrem justiţie, nu corupţie”, ”Jos Tăriceanu, Dragnea şi Grindeanu”, "Hoţii"

Totodată, aproximativ 400 de persoane participă la protestul antiguvernamental de la Sibiu şi aproximativ 300 de persoane la Cluj.

image

UPDATE 19.30 

 Manifestanţii, al căror număr a ajuns la peste 1.000 în acest moment, au pornit în marş către Parlament.

UPDATE 18.30 Câteva zeci de persoane s-au adunat, la ora transmiterii acestei ştiri, în Piaţa Victoriei, manifestanţii urmând să plece peste o oră în marş spre Parlament. Mulţi dintre cei prezenţi au steaguri tricolore, ale UE şi SUA. Se împart insigne cu mesajul „Rezist“. Manifestanţii strigă „Corupţia ucide“, „Uniţi salvăm toată România“ şi „Sorinel, te vedem“. În Piaţa Victoriei se strâng şi semnături pentru demiterea primarului Capitalei, Gabriela Firea.


Manifestaţia din Capitală ar urma să înceapă în jurul orei 18.00, în Piaţa Victoriei, fiind programat ca, după aproximativ o oră, manifestanţii să plece în marş spre Palatul Parlamentului.

"Reacţionăm la noile semnale de limitare şi subordonare a unor instituţii. Politizarea şi numirea în funcţie după criterii şi interese politice este primul motiv care ne-a scos în stradă. Dacă DNA nu ar fi cercetat maniera în care OUG 13 a fost adoptată, nu am fi aflat astăzi că ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul oferise în primă fază un aviz negativ proiectului de modificare a codurilor penale, motiv pentru care şedinţa a fost amânată până la ora 21.00, pentru a fi redactat un nou aviz, de această dată pozitiv. Azi am aflat că DNA a trecut peste limite în anchetarea acestui dosar. Dar dacă nu era de competenţa acestei instituţii, cine ar trebui să scoată la iveală aceste nereguli şi de ce nu a făcut-o?”, se arată pe pagina de Facebook a evenimentului.

Oamenii au anunţat că vor ieşi în stradă pentru a susţine Direcţia Naţională Anticorupţie şi în faţa Prefecturii din Braşov şi în Piaţa Unirii din Cluj.

Curtea Constituţională a admis, luni, că există un conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public şi Guvern pe tema anchetei privind OUG 13. Sesizarea în acest sens a fost făcută de către preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu.

Preşedintele CCR consideră că, în cazul dezbătut de Curte, este vorba de un asemenea conflict juridic. „Dacă Parchetul (DNA - n.r.) s-ar fi limitat în acţiunea sa să verifice dacă în mod concret s-a săvârşit vreo infracţiune în legătură cu acele fapte, lucrurile s-ar fi derulat în mod firesc, fără apariţia unui conflict. DNA a început o acţiune care s-a marcat prin descinderi la MJ, audieri de la cel mai mic la cel mai mare în legătură cu felul în care s-a adoptat un act normativ. El se aprobă în anumite condiţii şi este o putere delegată din partea autorităţii legislative (...) DNA s-a apucat să vadă în ce măsură s-au îndeplinit condiţiile unei OUG, dacă s-au primit toate avizele, lucruri care exced competenţelor DNA”, a spus Dorneanu.

El a precizat că verificarea respectării condiţiilor de adoptare a unei ordonanţe de urgenţă revine Curţii Constituţionale, nu DNA şi că a fost încălcat dreptul Guvernului de a decide oportunitatea legiferării. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite