Noaptea Muzeelor. În spatele cortinei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noaptea Muzeelor este o sărbătoare europeană a muzeelor, aflată la cea de-a treisprezecea ediţie. Anul acesta a avut loc în seara zilei de 20 mai. O sâmbătă seara petrecută altfel, fără ieşiri în cluburi, ci cu o invitaţie la cultură. Iubitorii de artă şi de cultură aşteaptă cu nerăbdare, anual, un astfel de prilej.

Este noaptea în care muzeele sunt deschise publicului, noaptea în care îşi aşteaptă vizitatorii în cea mai frumoasă atmosferă. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România se ocupă anual de acest eveniment la care se alătură din ce în ce mai multe instituţii. În spatele acestui eveniment stă o muncă titanică din partea organizaţiei, precum şi din partea fiecărei unităţi participante. 

Pentru că vrem să vă aducem mai aproape de ceea ce înseamnă Noaptea Muzeelor, o să mergem în spatele cortinei pentru a vedea efectiv cum se organizează acest eveniment  la o unitate participantă. Discutăm despre  Şcoala Centrală din Bucureşti, o unitate de învăţământ, care la 1851 era cunoscută ca Pensionatul Domnesc de Fete, dedicat educaţiei fetelor ce aparţineau elitei bucureştene. Clădirea liceului a fost declarată monument istoric şi are la bază o concepţie clasică asemănătoare unor ansambluri mănăstireşti de la sfârşitul secolului al XVII-lea şi începutul secolului al XVIII-lea.

Noaptea muzeelor foto Ana-Maria Oteleanu

De trei ani, Şcoala Centrală participă la Noaptea Muzeelor, fiind o clădire impresionantă prin arhitectură. Însă, ce înseamnă de fapt organizarea acestui eveniment? Şcoala Centrală organizează activităţi specifice, care au rolul de a încânta vizitatorii. Pentru acest fapt, în planificare se porneşte de la stabilirea colaboratorilor, urmează stabilirea programelor ce se vor desfăşura de-a lungul nopţii, stabilirea ghizilor şi textelor acestora, planului asupra modului în care se va realiza turul – cu ce încăperi începem prezentarea, cu ce încăperi o sfârşim -,  implicarea elevilor în activităţi, repetiţii, aspecte logistice şi administrative etc.

De la intrare, ghizii preiau grupurile de vizitatori şi pornesc într-un tur special planificat pentru ca vizitatorii să descopere cât mai multe şi diverse lucruri. În cele mai importante încăperi ghidul se opreşte cu grupul de vizitatori, le face o prezentare şi le oferă timpul necesar pentru a se bucura de activităţile pe care le găsesc acolo în desfăşurare.

Noaptea muzeelor foto Ana-Maria Oteleanu
Noaptea muzeelor foto Ana-Maria Oteleanu
Noaptea muzeelor foto Ana-Maria Oteleanu

În sala unde voluntarii cântau, vizitatorii erau parcă ademeniţi de la primele sunete. Pentru că, în special, această activitate a fost un adevărat spectacol şi vizitatorii s-au declarat impresionaţi, am dorit să aflu mai multe.

Am stat de vorbă cu Elisabeta Dobrot, profesor de muzică şi membru al echipei de organizare, care a declarat: „La Şcoala Centrală, acest eveniment  se desfăşoară de trei ani. Dincolo de ceea ce vedeţi la un simplu tur este multă muncă, este vorba de adaptarea la timpul trecut, dar şi la timpul actual. Eu, fiind profesor de educaţie muzicală, trebuie să găsesc elevi care să răspundă la ambele cerinţe, să cânte atât din repertoriul mai vechi cât şi din repertoriul mai nou.

Pentru organizare este nevoie de o foarte bună coordonare între cadrele didactice. Începând de anul trecut am pus în funcţiune şi muzeul şcolii. Anul acesta pregătirile pentru eveniment au început cu aproximativ trei luni înainte.  În urmă cu o lună au fost cooptaţi în proiect voluntarii.

Pentru această seară avem atelier de pictură, atelier de modelaj în ceramică, echipe de teatru, echipe de balet, trupa liceului. Sunt elevi care îşi doresc foarte mult să participe la astfel de activităţi şi lucrează chiar şi singuri. La repetiţii vin cu mare drag şi sunt foarte implicaţi.”

Noaptea muzeelor foto Ana-Maria Oteleanu

Aşa cum am aflat, elevii sunt destul de implicaţi în organizarea acestui eveniment, fiind actorii principali ai diverselor activităţi. Tocmai de aceea interesant este să vedem cum percep ei evenimentul. Am obţinut un punct de vedere din partea Dianei Oţeleanu, o elevă în vârstă de 17 ani nelipsită de la evenimentele organizate de Şcoala Centrală. Aceasta se declară încântată că face parte din proiect, fiind al doilea an în care cântă în cadrul Nopţii Muzeelor: „Este o adevărată plăcere pentru mine să cânt o noapte întreagă pasionaţilor de artă. Mi-aş dori ca atât participarea mea cât şi cea a colegilor mei să fie considerată o încurajare pentru adolescenţi de a întreprinde activităţi educaţionale.”

Noaptea muzeelor foto Ana-Maria Oteleanu

  Ana-Maria Oţeleanu
  Studentă An II, Masterat Social Media şi Marketing Online, SNSPA
  instagram.com/ana.maria.oteleanu
  facebook.com/anka.oteleanu

Ana-Maria Oteleanu
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite