VIDEO Mesaje din puşcărie, pe vreme de pandemie: „Staţi în casă! Aşa veţi evita să ajungeţi alături de noi!“. O campanie ANP arată toate aspectele vieţii după gratii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Imagine: ANP capture video
Imagine: ANP capture video

Adminnistraţia Naţională a Penitenciarelor a dat publicităţii un material video cu mesajul celor aflaţi după gratii, în care deţinuţii îi îndeamnă pe români să stea în casă şi să respecte recomandările autorităţilor, pentru a preveni răspândirea noului coronavirus.


„Într-un moment în care ducem o luptă comună, aceea a responsabilităţii, vă propunem mesajul celor care şi-au pierdut libertatea. Nu îi blamaţi, nu acum! Ascultaţi-le mesajul!”, spun reprezentanţii ANP.

Videoclipul îi introduce pe privitori în atmosfera de penitenciar, pe măsură ce personajele vorbesc. Aşa, cei care urmăresc videoclipul pot vedea cum arată un atelier de lucru manual, baia închisorii, celulele şi „vorbitorul”, locul unde deţinuţii dau telefoane familiei şi prietenilor. 

Viaţa la Rahova

Videoclipul începe urmărind paşii unei poliţiste în uniformă, pe care scrie „Poliţia Peninenciară”, singura femeie care apare în imagini.

Într-o încăpere în care se află un acvariu cu peşti, un calendar inscripţionat „Sindicatul Naţional al Poliţiştilor din Penitenciare” şi multe machete de jucărie aşezate pe rafturi, un tânăr îmbrăcat în roşu cu o mască albă pe faţă vorbeşte în deschiderea videoclipului.

„Bună ziua. Sunt deţinut în cadrul Penitenciarului Rahova de aproximativ doi ani. Ştiu că vă e greu, dar ce trăiţi dumneavoastră acum e valabil în toată lumea. Fiţi puternici, staţi în casă şi totul va fi bine!”, spune tânărul de lângă acvariul cu peşti.

Centrul Educativ Buziaş

La o fereastră zăbrelită căreia tocmai i s-a montat un geam termopan, judecând după faptul că nu i s-a înlăturat folia de protecţie, apare un adolescent „Bună tuturor, sunt Florin. Sunt în Centrul Educativ Buziaş cam de un an. Aşa cum rezistăm noi, aici, aşa puteţi rezista şi si voi câteva zile sau săptămâni. Vă rugăm nu zădărniciţi eforturile autorităţilor. Staţi acasă!”, spune Florin, un puşti din spatele gratiilor.

Într-o baie cu gresie albă, un alt tânăr dă drumul unui fir de apă, la robinet: „Lipsa de libertate este destul de greu de suportat. Vă înţelegem foarte bine. Este greu, atât pentru noi, cât şi pentru dumneavoastră. Staţi în casă! Aşa veţi evita să ajungeţi alături de noi”, spune un tânăr după ce se spală pe faţă.

Pe un hol întunecat un bărbat pune telefonul de perete în furcă. „Noi nu putem fi cu famiile noastre. Nici nu putem primi vizite, ne auzim doar la telefon, deci nu ne este foarte uşor să nu ştim nimic de ei sau să îi ajutăm. Dar am înţeles că aşa nu ne îmbolnăvim unii pe alţii. Fiţi tari! Mai e puţin şi trece!”, spune deţinutul. Pe pereţi sunt desenate bufniţe colorate.

O vizită la medic

„Staţi acasă!”, zice şi medicul închisorii, în faţa unui dulap de medicamente prevăzut cu lacăt. „Doar aşa vă puteţi ajuta pe voi şi aşa ne puteţi ajuta şi pe noi. Purtaţi echipamentul de protecţie. Este foarte important pentru sănătatea noastră, a tuturor”, spune doctorul în timp ce ia o mănuşă dintr-un dulap şi şi-o trage pe mână. „Iar când ieşiţi afară, o faceţi doar când este absolut necesar. Respectaţi recomandările autorităţilor pentru că doar aşa putem fi cu toţii mai sănătoşi”, spune medicul.

„Dragii noşti părinţi, fraţi, surori, prieteni! În aceste vremuri dificile, vremuri cu care nu ne-am mai confruntat vreodată este mai important ca oricând să fim uniţi. Doar aşteptând liniştiţi, aşa cum ne cer autorităţile, putem lupta împreună împotriva pandemiei. Ştim că este greu, mai ales că nu putem fi împreună pentru a vă ajuta. Dar panica şi deznădejdea nu aduc nimic bun. Vreau să înţelegeţi că trebuie să respectăm ceea ce ni se transmite de către autorităţi, pentru că doar aşa ne putem proteja şi înlătura răspândirea virusului, care, înainte de a aduce moartea seamnănă panică, neîncredere şi deznădejde”, spun deţinuţii, pe rând, în curtea închisorii. Toţi poartă măşti de protecţie.

Uşi de fier şi lacăte

Un tânăr gardian cu ochelari transmite mesajul lui în timp ce patrulează pe culoarul dintre cellule: „Noi trebuie să ne facemm datoria! Datoria ta este să stai în casă. În felul acesta va fi bine şi pentru tine, şi pentru noi”.
„Pe ei îi protejăm noi”, spune alt guardian în timp ce ţine mânerul unei uşi de fier, ferecate cu lacăt. „Voi, protejaţi-i pe ceilalţi! Staţi acasă!”, îndemnă ofiţerul ANP.

„Staţi în casă! Împreună putem reuşi!”, spun în cor deţinuţii şi lucrătorii din penitenciar.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite