Mehedinţi - câmp de luptă între doi baroni locali: Duicu şi Stănişoară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ. Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe.

Tatăl lui Adrian Duicu, viceprimar PSD în comuna Topleţ, spune că la originea anchetării şi reţinerii fiului său ar fi manevrele lui Mihai Stănişoară, fost ministru PDL al Apărării, trecut în barca liberalilor după ce USL a cucerit puterea.

Primar cu multe mandate în fruntea Primăriei Topleţ, Ioan Duicu este acum, pentru prima oară, doar viceprimar al comunei. El e cunoscut ca un apropiat al generalului Ioan Talpeş, despre care se spune că ar fi la originea ascensiunii politice atât a tatălui, Ion Duicu, cât şi a fiului, Adrian. „De la Stănişoară i se trag toate! L-a bătut peste tot, în toate alegerile, era pregătit să-l bată şi acum la europarlamentare, la scor mare.  De când l-a învins pe Stănişoară au apărut numai reclamaţii şi probleme“, spune Ion Duicu.

VINOVAT E, ÎNTOTDEAUNA, CELĂLALT

Ce spune Ion Duicu face parte din tradiţia locului: de fiecare dată când dau de probleme, atât Stănişoară, cât şi Duicu se gândesc că acestea li se trag de la celălalt. În urma unei anchete jurnalistice publicată de „Adevărul“ în 2012, Stănişoară se întreba cine îi vrea răul: „Nu-mi dau seama de unde vine asta. De la Duicu?“. Ieri a venit rândul a lor Duicu să creadă că problemele din Justiţie li se trag de la Stănişoară. 

De fapt, judeţul Mehedinţi a ajuns în ultimii ani un adevărat ring de box în care doi baroni locali, Mihai Stănişoară şi Adrian Duicu, îşi dispută influenţa în Drobeta Turnu Severin şi în judeţ.

Dar, chiar dacă sunt pe poziţii adverse, Stănişoară şi Duicu se aseamănă în multe privinţe. Ambii controlează trusturi de presă locale, iar soţiile amândurora sunt implicate în afaceri. Mirela Codruţa Stănişoară conduce un trust media local, format dintr-un ziar, un radio şi o televiziune. Mariana Duicu este administrator al firmei Invest Petroleum Impex SRL, iar familia Duicu controlează şi ea două televiziuni locale. 

Atât Duicu, cât şi Stănişoară se folosesc de trusturile media pe care le controlează pentru propria promovare şi pentru atragerea de publicitate de la firmele care fac afaceri cu autorităţile locale pe bani publici. De altfel, aceste firme abonate la bani publici îşi fac publicitate prin trustul fiecăruia, în funcţie de cine este la putere într-un anumit moment dat.  

„Fiţi convins că are şi Duicu la televiziunea lui aceleaşi contracte“, spunea Stănişoară în 2012. Prefectul de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, confirma atunci migraţia afaceriştilor de la Stănişoară spre Duicu, după ce primul a pierdut alegerile: „După ce băieţii ăştia deştepţi nu au mai plătit, a început să-i lovească. Atunci ei au trecut în partea cealaltă“, spunea Drăghiea în 2012.

AFACERI PE BANI PUBLICI PRIN FIRME CLIENTELARE

Asemănările Duicu-Stănişoară nu se opresc aici. Amândoi au făcut afaceri, prin intermediul firmelor soţiilor lor, cu autorităţile locale. În timp ce Stănişoară a luat convenabil în concesiune un teren la malul Dunării, Duicu aproviziona instituţiile locale cu combustibili prin firmele din familie.

image

Amândoi şi-au amenajat câte un loc de recreaţie departe de poluarea oraşului, dar şi de privirile curioşilor.

stanisoara foto main

Adrian Duicu a fost luat pe sus de poliţişti din casa din Valea Cernei (Caraş-Severin), în acte figurând pe numele părinţilor (foto sus). Situată la câţiva kilometri de municipiul Orşova, impunătoarea vilă se află la marginea Drumului European 70, iar la parter are un restaurant. Lângă casă se află amplasată o staţie de combustibili, familia Duicu fiind cunoscută de altfel

pentru afacerile prospere cu produse petroliere. 

Deputatul liberal Mihai Stănişoară are o casă de vacanţă (foto jos) de invidiat, în Clisura Dunării, la Eşelniţa. Aceasta a fost terminată în 2011 şi are în dotare şi o barcă cu motor, cu care Stănişoară face plimbări pe fluviu şi pescuieşte.

“De la Stănişoară i se trag toate! L-a bătut peste tot, în toate alegerile. De când l-a învins pe Stănişoară, au apărut numai reclamaţii şi probleme"

Ion Duicu, tatăl lui Adrian Duicu

Citiţi şi

Un baron puternic şi discret: Mihai Stănişoară şi afacerile sale din Mehedinţi

Şeful Poliţiei din Mehedinţi şi preşedintele CJ Mehedinţi, reţinuţi pentru 24 de ore

Şeful poliţiei mehedinţene “momit” de Duicu cu terenuri la Orşova şi funcţii de conducere în MAI

Alte nouă persoane urmărite penal în dosarul de corupţie de la Mehedinţi

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite