Marian Vanghelie, în sala de judecată: „Sunt natural ca brânza de oaie. Poate am greşit, cred că am greşit!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA FOTO Mediafax
Marian Vanghelie a fost trimis în judecată de procurorii DNA FOTO Mediafax

Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, le-a cerut joi magistraţilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie să-l elibereze din arest şi să-l lase să meargă la familie, spunându-le că este un om cu demnitate şi „natural ca brânza de oaie”.

„Poate am greşit...cred că am greşit. Am avut mandat poate pentru că m-am luat în gură cu parlamentarii, dar nu cred că pentru asta trebuie să stau în puşcărie. Trebuie să fie probe ca să suport ce suport. Uitaţi-vă...cred că arăt bine, dar pe dinăuntru nu arăt la fel de bine. (...) Eu nu sunt un om care nu înţelege tot ce i se întâmplă. Puneţi-mi toate interdicţiile, dar lăsaţi-mă să mă duc la familia mea şi să mă ocup de acest dosar. Sunt multe poveşti în el. Cred în Dumnezeu şi cred în dumneavoastră, că reuşesc să vă sensibilizez prin atitudinea mea. Sunt natural ca brânza de oaie! Vreau să ies afară cu demnitate”, le-a spus Vanghelie judecătorilor, relatează Agerpres. 

Potrivit sursei citate, fostul edil a precizat că deşi situaţia lui este una delicată, el rămâne un om cu demnitate. 

„Veţi vedea că toţi cei care au dat declaraţii sunt afară. Unii şi-au schimbat declaraţiile. Vă spun: nu sunt un pericol public. Asta e viaţa, e mai uşor să dai declaraţii şi să ieşi. O să ajungem jumătate din români să îi denunţăm pe ceilalţi. Stau de 4 luni în arest pentru că nu am vrut să colaborez cu DNA. (...) Am toate conturile blocate, am toată averea sub sechestru”, a mai spus acesta.

Trimis în judecată marţi de procurorii DNA 

Curtea Supremă a dezbătut joi o contestaţie a lui Vanghelie, faţă de o decizie a instanţei de a-i respinge cererea de înlocuire a arestului preventiv cu o măsură mai uşoară. Marian Vanghelie a fost trimis în judecată marţi de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani.

Potrivit anchetatorilor, Vanghelie ar fi plătit 141.000 de lei unor persoane care s-ar fi ocupat de strângerea de semnături pentru depunerea candidaturii la alegerile parlamentare din 2014 ale Elenei Băsescu.

„În luna martie 2014, conform înţelegerii dintre inculpatul Vanghelie Marian-Daniel şi inculpatul Dumitru Marin, acesta din urmă a plătit suma de 141.000 de lei unor persoane care s-au ocupat cu strângerea a 9.400 de semnături pentru depunerea candidaturii la alegerile europarlamentare din primăvara anului 2014 a numitei Băsescu Elena, liste pe care apoi inculpatul Dumitru Marin le-a pus la dispoziţia inculpatului Vanghelie Marian-Daniel; la data de 24 martie 2014 numita Băsescu Elena a anunţat public faptul că a reuşit să strângă numărul suficient de semnături pentru a-şi depune candidatura”, arată DNA.

Mai mult, în rechizitoriul DNA sunt prezentate interceptări ale unor discuţii purtate între Marian Vanghelie şi ceilalţi inculpaţi. În una dintre acestea, care a avut loc cu Carla Marian Dinu, aceasta din urmă se arată îngrijorată de faptul că a fost chemată al DNA pentru a fi audiată, moment în care primarul suspendat încearcă să o liniştească spunându-i că el „i-a scăpat pe toţi (de problemele cu justiţia - n.r.)”.

Carla Mariana Dinu: M-au chemat ăştia la D.N.A.

Marian Vanghelie: De ce?

Carla Mariana Dinu: Cu casele alea...

Marian Vanghelie: De ce?

[...]

Carla Mariana Dinu: M-au întrebat şi de tine. Că te cunosc?

Marian Vanghelie: Şi ce-ai zis?

Carla Mariana Dinu: Am zis că da! Ăştia...

Marian Vanghelie: Tu ai cumpărat de bună credinţă, n-ai nicio problemă. Eşti nebună!? N-ai făcut niciun act de ilegalitate! 

Carla Mariana Dinu: Da, dar de unde sunt atâţia bani?

Marian Vanghelie: Aveai o sumă mare când ai cumpărat-o, înţelegi? Ai avut bani de la tatăl tău, de la altele... Tu eşti nebună? Tu, nu fi nebună, că n-are ce să-ţi facă, eşti cumpărător de bună credinţă. Linişteşte-te un pic! ...[neinteligibil-vorbeşte în şoaptă]... 

Carla Mariana Dinu: M-am speriat, îţi dai seama? Că m-au luat cu totul! 

Marian Vanghelie: Şi ce te-a întrebat? Dacă mă cunoşti?

Carla Mariana Dinu: Da.

Marian Vanghelie Vorbeşte mai încet! Şi... ce-ai zis?

Carla Mariana Dinu Da şi am zis că te cunosc.

Marian Vanghelie: Şi ...[neinteligibil-vorbeşte în şoaptă]... altceva?

Carla Mariana Dinu: Atât, de aia...! M-a întrebat dacă am... şi dacă sunt... ...[neinteligibil]... acţiunile alea ...[neinteligibil]... 

[...]

Marian Vanghelie: Nu mai fi aşa speriată, stai liniştită! Îţi explic eu, înţelegi? Tu trebuie să înţelegi că n-ai făcut nicio ilegalitate. Atâta trebuie să înţelegi! Nu ştiu dacă poţi să te concentrezi un pic şi să fii... că tu eşti o faţă isteaţă şi n-ai avut niciodată probleme. Ai făcut tu, dracu, tot felul de evaziuni, nu ţi-a fost frică. Trebuie să înţelegi că n-ai făcut nimic. Nu-i nimic! Nu-i nimic! Deci, ei vor să te lege de mine. Tu eşti proprietară pe bune. N-ai făcut nimic, ai cumpărat de bună credinţă. Vedem cu actele şi cu toate chestiile astea, înţelegi? Te punem... îţi dau un avocat... Când ţi-a zis să te duci la ei? Când ţi-a zis să te duci la ei?

Carla Mariana Dinu: M-am speriat că sunt o grămadă de bani, de unde să am eu atâţia?

Marian Vanghelie: Ai avut bani de la tatăl tău, că nu sunt chiar aşa mulţi. De la familie au strâns, s-au strâns bani. Ai avut şi tu nişte business-uri care le-ai făcut şi-ai avut. Ai strâns, ai ţinut, ai mai avut un pic din ce-ai mai ciugulit de la tatăl copilului... mai îţi dădea câte ceva să-ţi iei nu ştiu ce, nu ştiu cum... ai strâns... Erau nişte valori. „Le-am luat mai ieftine şi... că le vând şi eu să iau vreo sută de mii la una, cincizeci de mii la alta.”

Marian Vanghelie: ...[neinteligibil]... Eu îţi dau avocat, eu îţi dau avocat! Nu e nicio dovadă, n-ai făcut niciun act de ilegalitate. Poa' să zică două sute de inşi orice, n-ai nicio dovadă! Tu ai cumpărat de bună credinţă. Ai încredere în mine, că sunt deştept şi nu sunt prost! Eu n-am ştiut că tu eşti aşa speriecioasă. Sumele nu-s industriale, înţelegi? Sunt nişte bani. Şi să vorbim un pic, că acuma vine şi avocatul, vedem cum facem. Vedem unde mergem să discutăm, ca să nu... să te pregătesc un pic, să vorbim şi cu avocatul, înţelegi?

[...]

Marian Vanghelie: Unui om normal nu-i e frică dacă n-a făcut nimica. Tu n-ai făcut nimica, înţelegi? De ce să te sperii? Tu trebuie să dai senzaţia că te-ai speriat astăzi că n-ai ştiut despre ce problemă e.

Marian Vanghelie: Tu poţi să-ţi revii, că eşti prea...? Pe bune, e nasol! ...[neinteligibil-vorbeşte în şoaptă]... să te linişteşti! Tu poţi să-ţi dai seama că nu ai făcut nicio ilegalitate, indiferent de ce zic ei?Tu ştii foarte bine că şi pe directoarea de la BOLINTINEANU şi pe toţi i-am scos, i-am... i-am... au scăpat toţi. Dacă vrei şi spunem prostii nu mai putem... Doamne fereşte, că... ne bagă ăştia acuma dau şi interpretări.

Marian Vanghelie: Eu îţi dau avocat, îţi dau aia... mă ocup de tot. „Eu una dacă eu nu pot să ies n-am nicio problemă.” Ei, cred că, pe bătăliile astea politice, vor să ajungă la mine. Eu, una, eu sunt şi în to... am o grămadă de relaţii, am tot. Dar dacă m-ai mă ia şi pe mine şi mă încurcă. Ai înţeles?

Carla Mariana Dinu: Am înţeles!

Marian Vanghelie: Eu pot să chem în seara asta, chem şapte-opt inşi din justiţie şi vorbesc, pac, pac, fac toate lucrurile, fac... Pentru orice facem pasul unu, pasul doi, pasul trei ...[neinteligibil-vorbeşte în şoaptă]...

În rechizitoriul trimis instanţei, procurorii mai explică faptul că Sectorul 5 este una din cele mai puţin dezvoltate zone din Capitală, iar prin atribuirea şi executarea contractelor de lucrări publice în legătură cu care au fost comise infracţiunile din acest caz, respectiv contracte de lucrări publice atribuite la preţuri nejustificat de mari şi executate la un nivel tehnic scăzut, fără un control efectiv al calităţii execuţiei, Marian Vanghelie nu ar fi acţionat în scopul de a obţine îmbunătăţirea semnificativă a nivelul de viaţă al locuitorilor, ci cu scopul de a-i manipula pe aceştia în vederea atingerii propriilor interese electorale. 

„De altfel, o îmbunătăţire substanţială a nivelului socio-economic şi cultural a populaţiei vizate ar fi constituit un efect contrar intereselor inculpatului Vanghelie Marian-Daniel, o atare îmbunătăţire fiind de natură a face populaţia mai puţin receptivă la manipularea electorală”, spune DNA.

PSD ar fi donat sinistraţilor din Botoşani, bunuri ilegale primite de Vanghelie de la Dumitru

Din documentele anchetatorilor mai reiese că bunurile donate de PSD în Botoşani la inundaţiile din iulie 2010 au fost date primarului sectorului 5 Marian Vanghelie de omul de afaceri Marin Dumitru, sub formă de sponsorizări ilegale.

„La data de 9 iulie 2010, o delegaţie a Partidului Social-Democrat (condusă de preşedintele partidului Ponta Victor-Viorel şi din care a făcut parte vicepreşedinte acestuia, Dragnea Liviu, şi inculpatul Vanghelie Marian-Daniel) a vizitat zonele afectate de inundaţiile care au avut loc la începutul lunii iulie în judeţul Botoşani, prilej cu care bunurile livrate de inculpatul Dumitru Marin au fost puse la dispoziţia populaţiei afectate; se observă faptul că sponsorizarea acordată în mod formal Primăriei Sectorului 5 a fost folosită în scopuri politice, aducând un beneficiu de imagine inculpatului Vanghelie Marian-Daniel şi a partidului din care făcea parte”, notează procurorii în documentul citat.

În rechizitoriu apare şi o declaraţie a senatorului Mircea Geoană, dată în calitate de martor, şi în care a recunoscut că a primit de la Vanghelie un ceas marca Glashutte, iar soţia sa, Mihaela Geoană, două ceasuri marca Vacheron Constantin, însă susţine că nu cunoaşte valoarea acestor ceasuri.

„Cu Vanghelie Marian-Daniel nu sunt prieten, ci sunt coleg de partid. În anul 2008, din câte îmi aduc aminte, cu ocazia împlinirii vârstei de 50 de ani, am primit cadou de la Vanghelie Marian-Daniel un ceas marca Glashutte, de culoare negru cu auriu, model Panomatic Crono, nr. 000223, No. reference 19501110104, Date of sale 05.08.2008. Fac precizarea că nu cunosc valoarea acestui ceas. De asemenea, undeva în anii 2008-2009, la diferite aniversări, Vanghelie Marian-Daniel i-a făcut cadou soţiei mele, Geoană Mihaela, două ceasuri marca Vacheron Constantin, unul alb cu auriu şi curea bleumarin, model 25021/000R, Case nr. 795982, Movement nr. 9699232, Metal Or rose, Dial 9115, Bracelet Cuir, împreună cu o cutie neagră, iar celălalt, argintiu cu alb şi curea roz, cu seria 821914 83505. De asemenea, nu cunosc valoarea acestor ceasuri. În afară de aceste trei ceasuri menţionate, nu am primit alte cadouri de la Vanghelie Marian-Daniel (...) Predau, cu această ocazie, organului de urmărire penală cele trei ceasuri menţionate mai sus”, se arată în declaraţia dată de Mircea Geoană.

Acesta a mai precizat că nu cunoaşte cine şi nici dacă s-a renovat sediul PSD de lângă Magazinul Cocor şi că şi-a desfăşurat campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din anul 2009 la sediul naţional al PSD din Bulevardul Kiseleff 10.

DNA precizează că, în 2012, potrivit înţelegerii dintre Vanghelie şi Dumitru, acesta din urmă a suportat cheltuielile de renovare a sediilor PSD de la Unirii (situat lângă magazinul Cocor), Cotroceni (vila din strada Obedenaru, deţinută de societatea comercială Calex Business Grup S.R.L.) şi din zona şoseaua Alexandriei.

„Inaugurarea celui dintâi dintre aceste sedii a avut loc la data de 30 mai 2012, în prezenţa preşedintelui partidului, Ponta Victor-Viorel, a primarului general al municipiului Bucureşti, Oprescu Sorin, şi a inculpatului Vanghelie Marian-Daniel”, se mai arată în documentul citat.

Vanghelie ar fi dat bani pentru posturile OTV şi B1TV

Mai mult, anchetatorii precizează că pentru susţinerea şi sporirea autorităţii politice, „obiectiv care presupune şi folosirea capacităţii instituţiile de media de influenţare a opiniei publice, după cum se va vedea mai jos, acesta a folosit „mijloacele materiale proprii” şi în vederea susţinerii economice a unor posturi naţionale de televiziune; astfel, inculpatul Vanghelie Marian-Daniel a dispus inculpatului Dumitru Marian ca o parte din sumele de bani pretinse acestuia pentru atribuirea şi plata contractelor de lucrări publice să fie întrebuinţate pentru plata unor contracte de publicitate încheiate cu societăţile comerciale care operează posturile de televiziune OTV şi B1TV”.

De asemenea, în rechizitoriu apare şi o discuţie în care avocatul Mihai-Doru Giugula, care ar fi acţionat din dispoziţia şi în interesul lui Vanghelie, îl asigură pe Marin Dumitru că edilul îl „ajută”, cu condiţia ca acesta să nu colaboreze cu anchetatorii („A zis ... sunt lângă tine, cu condiţia să-ţi vezi de treaba ta”, „E lângă tine, stă spate-n spate cu tine, până la capăt! Nu te lasă! M-ai înţeles? Nici nu se pune niciun fel de problemă să te gândeşti la altceva! E lângă tine şi-ţi dă tot ce… orice vrei tu! Rezolvă!”).

Marin Dumitru ar fi sponsorizat „Vanghelionul”

Procurorii mai susţin, în actul de sesizare a instanţei, că, în perioada 21 octombrie – 30 decembrie 2008, Administraţia Domeniului Public (ADP) Sector 5 ar fi plătit către firmele controlate de către omul de afaceri Marian Dumitru 18.143.000 de euro.

„Conform înţelegerii dintre inculpaţii Vanghelie Marian-Daniel şi Dumitru Marian, raportat la această valoare a plăţilor nete, valoarea «comisionului de 20%» (folosul material necuvenit) solicitat şi primit de către inculpatul Vanghelie Marian-Daniel de la inculpatul Dumitru Marian a fost de 3.628.000 de euro”, se arată în actul de sesizare al instanţei.

De altfel, anchetatorii menţionează că cea mai mare parte din suma de bani a fost primit de edilul suspendat în numerar, cu ajutorul lui Mircea Sorin Niculae.

„La data de 31 decembrie 2008 societatea comercială Dioma Internaţional Exim SRL a sponsorizat Primăria Sectorului 5 cu produse în valoare de 239.000 de lei (1.100 de sticle de coniac Passion, 7500 de sticle de vin de calitate superioară, 1.223 de baxuri de pepsi-cola, 1.222 de baxuri de mirinda, 800 de coşuri de fructe, 1.200 de cozonaci, 22.000 de chifle, 1.596 de sticle de apă de 0,5 l şi 15.744 de sticle de apă 1,5 l), în vederea organizării unei petreceri de revelion în Complexul expoziţional Romexpo («Vanghelion»)”, se menţionează în rechizitoriu.

Marian Vanghelie, trimis în judecată

Potrivit unui comunicat emis de DNA, Marian Vanghelie va fi judecat pentru nouă infracţiuni de luare de mită, nouă infracţiuni de abuz în serviciu şi pentru şapte infracţiuni de spălare de bani.

De asemenea, în acelaşi dosar vor mai fi judecaţi omul de afaceri Mircea Niculae acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi de şapte infracţiuni de spălare de bani, dar şi Sorin Ciocan pentru spălare de bani, în timp ce Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 S.R.L, va ajunge în faţa magistraţilor pentru complicitate la luare de mită şi spălare de bani. 

La rândul lui, omul de afaceri Marin Dumitru a fost trimis în judecată pentru dare de mită. 

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2006 – 2014, Marian Vanghelie, în calitate de primar al Sectorului 5 din Bucureşti, ajutat de Mircea Niculae şi de Laura Ciocan, ar fi cerut şi primit de la Marin Dumitru foloase materiale necuvenite în cuantum de aproximativ 30.403.000 de euro (reprezentând un „comision” de 20% din încasări).

Anchetatorii precizează că aceste foloase ar fi fost pretinse şi primite de Vanghelie „pentru a-şi exercita atribuţiile de serviciu atât în vederea atribuirii de către Primăria Sectorului 5 de contracte de achiziţii publice firmelor controlate de omul de afaceri cât şi pentru a dispune efectuarea plăţii lucrărilor aferente acestor contracte (valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 738.019.000 de lei)”.

Marian Vanghelie se află în arest preventiv de pe 14 martie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite