MAE: Decesul românului mort în penitenciar în Germania, anunţat după incinerarea acestuia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile române au fost anunţate despre deces după ce trupul a fost incinerat FOTO Arhivă
Autorităţile române au fost anunţate despre deces după ce trupul a fost incinerat FOTO Arhivă

Consulatul General al României din Bonn şi familia românului mort în penitenciarul Herford, Germania, au fost informaţi de deces după ce corpul neînsufleţit al tânărului a fost incinerat, a precizat MAE, adăugând că au fost solicitate clarificări autorităţilor germane.

"Consulatul General al României la Bonn a solicitat autorităţilor germane, încă din primul moment după aflarea informaţiei despre deces, să nu fie luată măsura incinerării sau înhumării trupului neînsufleţit decât după comunicarea deciziei familiei. Ulterior, însă, Consulatul General la Bonn a fost informat că incinerarea avusese deja loc, drept pentru care a cerut clarificări autorităţilor germane competente", se arată în răspunsul MAE.

Ministerul de Externe informează că atât familia lui Constantin Muntean (21 de ani) decedat într-o închisoare din vestul Germaniei la sfârşitul lunii august, cât şi oficiul consular au aflat despre deces "la o dată ulterioară incinerării corpului neînsufleţit".

"Prin urmare, la momentul primului contact al rudelor cu reprezentanţii consulatului rămăşiţele pământeşti ale defunctului fuseseră deja incinerate", a precizat MAE.

În prezent, autorităţile germane desfăşoară investigaţii asupra cazului, Ministerul de Externe subliniind că "nicio autoritate română nu are competenţa legală de a interveni sau de a influenţa procedurile judiciare în curs".

"Partea română urmăreşte cu atenţie evoluţia situaţiei, până la finalizarea anchetei derulate de autorităţile germane şi clarificarea tuturor aspectelor juridice relevante", mai precizează sursa citată.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază că oficiul consular român din Bonn a întreprins cu celeritate toate demersurile legale pe lângă autorităţile germane, în vederea clarificării circumstanţelor decesului, imediat după obţinerea primelor informaţii privind acest caz.

"Subliniem, de asemenea, că în evidenţele curente ale Consulatului General al României la Bonn nu figurează cereri sau memorii formulate în timpul vieţii de către cetăţeanul român în cauză, care să fi determinat o intervenţie a consulatului pentru monitorizarea situaţiei acestuia pe durata detenţiei. De altfel, potrivit relatării autorităţilor germane, cetăţeanul român s-a opus în mod expres notificării oficiului consular român cu privire la arestarea sa, cât şi cu privire la prezenţa sa în penitenciar", susţine MAE.

La 12 septembrie, MAE preciza că, în aceeaşi zi, conducerea penitenciarului Herford a informat Consulatul asupra faptului că decesul lui Constantin Muntean a survenit pe 30 august în incinta închisorii şi "ar fi fost cauzat de un şoc septic, în urma unei peritonite acute".

MAE mai informa atunci că reprezentanţii Consulatului General au solicitat autorităţilor germane să nu fie adoptată nicio măsură cu privire la înhumarea trupului neînsufleţit, având în vedere că nu este cunoscută decizia familiei defunctului.

Potrivit publicaţiei locale Neue Westfälische, un român în vârstă de 21 de ani, Constantin Muntean, a murit în condiţii suspecte într-o închisoare din vestul Germaniei, procuratura din Bielefeld deschizând o anchetă pentru elucidarea cauzelor morţii.

Constantin Muntean, originar din România, a fost găsit mort, în noaptea de 30 spre 31 august, în celula sa din închisoarea pentru tineri Herford, din landul Renania de Nord-Westfalia, vestul Germaniei. În urma autopsiei s-a stabilit că tânărul a murit din cauza unui şoc septic în urma unei peritonite.

Potrivit Neue Westfälische, cazul ridică însă o serie de întrebări. În ultimele luni de detenţie, "tânărul a înghiţit de mai multe ori diverse obiecte, şi-a turnat în ochi substanţe iritante şi a încercat să se stranguleze. În plus, avea o atitudine extrem de agresivă faţă de angajaţii închisorii", relatează publicaţia citată.

"Ca urmare a acestui comportament, bărbatul a fost izolat, legat de mâini şi de picioare şi plasat într-o celulă de maximă siguranţă", mai notează Neue Westfälische.

Marler Zeitung scrie că tânărul, care avea cunoştinţe minime de limbă germană, a fost examinat de două ori la spitalul Fröndenberg, iar medicii au stabilit că acesta poate suporta condiţiile de detenţie.

Conducerea închisorii a refuzat să facă orice fel de comentarii asupra cazului.

Procuratura din Bielefeld a deschis o anchetă, iar Ministerul de Justiţie din Renania de Nord-Westfalia a fost informat asupra cazului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite