Locul blestemat din Bucureşti: două persoane au murit la diferenţă de câteva ore, pe malul Dâmboviţei: „Lipsa gardurilor le-a luat şansa la viaţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O maşină a plonjat vineri în apă FOTO ISU Bucureşti
O maşină a plonjat vineri în apă FOTO ISU Bucureşti

Deşi zeci de accidente au loc în fiecare an pe Splaiul Dâmboviţei, două maşini au plonjat în râu în acest sfârşit de săptămână. Tragediile, care s-au soldat cu doi morţi şi mai mulţi răniţi, i-au scos pe bucureşteni în stradă şi l-au făcut pe primarul Robert Negoiţă să ceară acordul Primăriei Capitalei pentru a lua măsuri de siguranţă în zonă.

Două accidente rutiere grave s-au produs în Capitală, vineri şi sâmbătă, când două maşini au plonjat în Dâmboviţa în apropierea Târgului Vitan, unde gardurile lipsesc cu desăvârşire pe ambele sensuri de mers. Înfuriaţi de faptul că în urma tragediilor au murit două persoane şi alte două, între care şi un copil, se zbat între viaţă şi moarte în spitalele din Capitală, aproape 100 de bucureşteni au ieşit ieri în stradă.

Marşul la care au participat aceştia a fost anunţat pe reţeaua socială Facebook, după ce primarul sectorului 3, Robert Negoiţă, a anunţat că Primăria Municipiului Bucureşti şi Apele Române aruncă vina una în curtea celeilalte pentru aceste tragedii în lanţ. De altfel, chiar Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, a arătat, pentru „Adevărul”, că zona respectivă este un punct nevralgic în Capitală şi a explicat că, în iarnă, un tir care avea viteză a plonjat, de asemenea, în Dâmboviţa. Atunci, însă, a fost fără pierderi de vieţi omeneşti.

„Nu putem să ignorăm, pur şi simplu, faptul că lipsa gardurilor de protecţie a luat şansa la viaţă a două persoane! O femeie de 26 de ani şi tatăl unui copil de 8 ani au murit, la diferenţă de câteva ore, după ce au plonjat cu maşinile în râu, în zona Târgului Vitan. Gardurile de protecţie lipsesc de ani de zile, pe ambele sensuri de mers. Ştiu că gardurile se fură şi sunt conştient că aceasta este o îndeletnicire de care unii nu se lasă niciodată. Dar asta nu înseamnă că trebuie să stăm cu mâinile in sân”, a declarat Robert Negoiţă.


Negoiţă vrea parapeţi de beton prefabricat

Oficialul a subliniat că va face astăzi o solicitare către Primăria Municipiului Bucureşti, pentru a cere permisiunea de a lua măsuri de siguranţă în zonă. Concret, acesta susţine că în locul gardurilor „se poate ridica un parapete de beton prefabricat, aşa cum s-a făcut şi în alte oraşe europene”. „Iar betonul nu cred că îl va fura nimeni, mai ales că nu poate fi valorificat”, a mai spus primarul.

Declaraţiile sale au fost făcute în contextul în care sâmbătă, o maşină în care se aflau patru persoane a căzut în Dâmboviţa, în zona Splai Dudeşti - Vitan. Un bărbat a murit până la sosirea echipajelor de ambulanţă, în timp ce soţia sa şi fiul său au ajuns în stare gravă la Spitalul Sfântul Ioan din Capitală, respectiv la Spitalul Bagdasar Arseni, unde se zbat între viaţă şi moarte. Cel de-al patrulea pasager a scăpat cu răni uşoare şi a reuşit să meargă la spital pe propriile picioare, după cum au declarat oficialii ISU Bucureşti.

„Din primele verificări efectuate, accidentul s-a produs pe fondul neadaptării vitezei la condiţiile unui carosabil umed, autoturismul părăsind partea carosabilă şi răsturnându-se în albia râului Dâmboviţa, pe plafon”, a spus Ovidiu Munteanu, de la Brigada Rutieră, adăugând că în momentul în care echipajele au ajuns, cei trei - bărbatul, femeia şi copilul, erau scoşi din maşina care plutea în râu.

Omul potrivit la locul potrivit

Martori aflaţi în zonă la momentul accidentului spun că un şofer care trecea cu maşina pe celălalt mal al râului Dâmoviţa a văzut accidentul, a oprit, a sărit în apă şi a scos toate cele trei victime, apoi a plecat. Salvatorul a fost Alexandru Puiu (foto dreapta), un tânăr din Focşani, fiul unui revoluţionar şi activist civic.

„Se pare că am fost omul potrivit la locul potrivit. Din păcate, şoferul era mort, femeia era în şoc hipotermic, iar copilul deja se învineţea. Noroc că în preajmă s-a aflat un poliţist, care a reuşit să-l readucă la viaţă prin manevre de resuscitare. Apa era adâncă de 1,5 metri. La un moment dat, nu mai simţeam nimic din cauza frigului, dar acum sunt bine“, a declarat Alexandru Puiu.

Nu la fel de norocoasă a fost tânăra care a murit vineri, dis-de-dimineaţă, în acelaşi loc blestemat. Tânăra de 26 de ani se deplasa cu un Logan şi, în momentul în care a plonjat în râu, purta centura de siguranţă, care nu i-a permis să se salveze. „Era blocată în interiorul maşinii de câteva minute bune, maşina deja se scufundase în apă”, a declarat Daniel Vasile, purtătorul de cuvânt al ISU, adăugând că, în ciuda eforturilor depuse, medicii nu au putut face altceva decât să constate decesul femeii.

Protestatarii au purtat banderole negre

Poliţia Ilfov a demarat o anchetă în aceste două cazuri, dar spun că de regulă accidentele în zona respectivă se produc din cauza neatenţiei şi a vitezei neadaptate la condiţiile din trafic. În schimb, oamenii susţin că vina o poartă strict autorităţile, care nu fac nimic pentru a mări siguranţa celor din trafic. Ei au cerut ca drumul să fie mai bine semnalizat, asfaltul reparat, iar în zonele cu pericol de derapaj să se monteze parapeţi de beton.

Protestatarii şi-au lipit mesaje pe maşini şi şi-au legat banderole negre în semn de doliu faţă de oamenii care au murit în acest sfârşit de săptămână. „Noi, ce demersuri am făcut din partea asociaţiilor de proprietari, n-am obţinut nimic. Acum mor oameni pe Splai. Nu e marcat, nu are parapet sau gard la marginea apei. Oamenii mor zilnic”, a declarat un localnic.

lipsa gard dambovita
 Alexandru Puiu FOTO Facebook

Citeşte şi:

Cine este bărbatul care s-a aruncat în Dâmboviţa să salveze o familie prinsă în apă. Un copil trăieşte graţie curajului său

Un bărbat a murit după ce a căzut cu maşina în Dâmboviţa. Un copil şi o femeie sunt răniţi grav

O tânără de 26 de ani a murit după ce a căzut cu maşina în Dâmboviţa. Femeia, blocată în maşină, purta centura de siguranţă şi a fost scoasă de scafandri

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite