Ion Iliescu: „Pacepa a fost reabilitat pentru a înlătura suspiciunile SUA“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Iliescu l-a reabilitat pe generalul Ion Mihai Pacepa de ochii americanilor
Ion Iliescu l-a reabilitat pe generalul Ion Mihai Pacepa de ochii americanilor

Contestatari şi susţinători de rang înalt ai generalului Pacepa, printre care fostul preşedinte al României Ion Iliescu, dar şi avocatul lui Pacepa, Cătălin Dancu, se aşază la poli opuşi, aducând argumente pro şi contra faptului că fostul director adjunct al Direcţiei de Informaţii Externe dinainte de 1989 ar fi fost agent KGB şi că influenţa sa ar fi îngreunat aderarea României la NATO.

Istoricul Larry Watts susţine, în noul volum al cărţii „Războiul clandestin al Blocului Sovietic contra României” că acţiunile lui Pacepa după fuga sa în SUA din 1978 au dăunat imaginii României, declaraţiile sale fiind în acord cu dezinformările de la Moscova.

Afirmaţia lui Pacepa despre faptul că a „petrecut 27 de ani lucrând pentru KGB”, considerată de Watts un autodenunţ al generalului, este doar o parte a acuzaţiilor aduse de istoric împotriva fostului general.

Despre declaraţiile sovietologului american potrivit cărora generalul Pacepa ar fi acţionat în SUA împotriva intereselor României, fostul preşedinte Ion Iliescu spune că sunt reale şi a explicat că generalul a fost reabilitat pentru înlăturarea unor suspiciuni ale americanilor că România nu ar fi stat democratic.

„Îl cred pe Larry Watts, pentru că domnia sa a analizat cazul îndeaproape. Noi l-am reabilitat atunci în conjunctura în care ne aflam după Revoluţie. Am vrut să înlăturăm nişte suspiciuni ale Statelor Unite cum că România ar fi fost condusă încă de fostul aparat de partid. Am vrut, deci, să arătăm o anumită deschidere, mai ales că la vremea respectivă americanii îl cam susţineau. A fost o reabilitare generală cea pe care i-am oferit-o generalului Ion Mihai Pacepa, nu un certificat de bună purtare”, spune Ion Iliescu.

Totodată, şi fostul preşedinte consideră că acţiunile generalului Pacepa au dăunat imaginii României în faţa oficialilor americani. 

Avocatul lui Pacepa crede în cauza americană a generalului

În schimb, avocatul care a susţinut cauza reabilitării generalului Ion Mihai Pacepa, Cătălin Dancu, susţine că motivul plecării lui Pacepa este transformarea generalului într-un adept al democraţiei, motiv invocat de acesta în cartea „Orizonturi roşii“.

În sprijinul acestei păreri, spune avocatul, stă şi protecţia acordată de Guvernul american generalului Pacepa.

„Guvernul american i-a acordat atât generalului, cât şi familiei sale o înaltă protecţie, în perioada în care Nicolae Ceauşescu îl făcuse trădător şi îl condamnase la moarte, iar liderul palestinian Yasser Arafat şi liderul libian Muammar al Gaddafi puseseră recompense de milioane de dolari pe capul lui. Protecţia lui Ion Mihai Pacepa a costat Guvernul american mai multe milioane de dolari decât totalul recompensei acordate de cei trei lideri”, spune avocatul.

Ion Mihai Pacepa, consilierul preşedintelui Ronald Reagan

Cătălin Dancu a explicat că pe lângă distincţiile americane acordate generalului Pacepa, acesta a fost numit şi consilierul preşedintelui american Ronald Reagan pentru încheierea primului tratat cu URSS privind rachetele balistice. „Este, deci, exclusă orice fel de colaborare a lui Pacepa cu ruşii, în condiţiile în care a fost agreat atât de aproape de preşedintele Reagan”, arată Dancu.

Analizând discuţiile purtate cu Ion Mihai Pacepa, avocatul generalului consideră stinse toate atacurile la adresa generalului din momentul în care acesta a fost reabilitat. 

Avocatul lansează, însă, public o altă ipoteză în ceea ce îl priveşte pe istoricul Larry Watts. „Întrebarea pe care i-o adresez eu public acestui domn este dacă nu cumva atacul dumnealui nu este, de fapt, un atac către Serviciile de Informaţii americane şi dacă, în consecinţă, nu există cumva posibilitatea ca dumnealui să lucreze pentru serviciile KGB”, concluzionează Cătălin Dancu.

    Larry Watts: „Rezultatul acţiunilor lui Pacepa în America se potriveau dezinformărilor de la Moscova“

Istoricul Larry Watts va lansa, pe 15 aprilie, un nou volum al lucrării „Războiul clandestin al Blocului sovietic contra României”. 

Watts va dedica un capitol analizei plecării generalului Pacepa din ţară în 1978 şi acţiunilor întreprinse de acesta după ce a primit protecţie americană. Sovietologul susţine că potrivit declaraţiilor generalului Ion Mihai Pacepa, acesta a fost spion KGB.

De asemenea, Watts arată că rezultatul acţiunilor lui Pacepa în America se potriveau dezinformărilor de la Moscova. La rândul lui, generalul Ioan Talpeş susţine că prin dezinformările sale Pacepa a îngreunat inclusiv negocierile aderării României la NATO. 

Într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”, istoricul Cristian Troncotă susţine că Pacepa a fost agent sovietic şi precizează că deţine dovezi care atestă acest fapt. 

Fostul şef al Serviciului Român de Informaţii Externe (SIE), Cătălin Harnagea, unul dintre susţinătorii reabilitării lui Pacepa, consideră că acuzaţiile aduse generalului sunt nefondate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite