Iohannis, către musulmani: Dobrogea ca regiune şi România ca ţară vă sunt „acasă“. Ponta: Sper să se mai spele ruşinea provocată de politicieni expiraţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european FOTO presidency.ro
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european FOTO presidency.ro

Comunitatea musulmană se bucură de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului, iar Dobrogea ca regiune şi România ca ţară reprezintă pentru comunitate „acasă“, a declarat preşedintele Klaus Iohannis, cu ocazia participării la Cina de Iftar. Premierul Victor Ponta a scris ulterior pe Facebook că gestul lui Iohannis este unul lăudabil şi că speră că, în acest fel, să se mai spele ruşinea provocată de „politicieni expiraţi“.

Cina de Iftar este masa tradiţională care încheie ziua de post negru a credincioşilor musulmani, începută la răsăritul soarelui şi terminată în momentul în care acesta apune.

"În această ecuaţie, diversitatea culturală, minorităţile etnice şi religioase ale României îşi găsesc un rol propriu, prin fundamentele morale ale existenţei lor sociale, prin punţile pe care pot să le creeze între oameni, comunităţi şi ţări. A valoriza identităţile locale, culturale ori religioase într-un proiect naţional amplu înseamnă o Românie puternică. O Românie puternică este ţara care poate aduce fiecărui român - cetăţean european - o viaţa cu mai multe oportunităţi şi drepturi mai bine respectate de autorităţi. În această Românie este locul dumneavoastră, în acest proiect vă regăsiţi cu majoritatea, cu celelalte minorităţi şi culte“, a declarat Klaus Iohannis, potrivit unui comunicat.

Şeful statului a spus că priveşte participarea la Cina de Iftar ca un gest normal şi necesar, prin care statul român îşi manifestă respectul pentru comunitatea şi pentru cultul musulman. „Personal, mă bucur de oportunitatea de a mă întâlni cu reprezentanţii unei comunităţi ce aduce, împreună cu celelalte minorităţi din România, o importantă valoare adăugată dezvoltării umane şi progresului colectivităţilor“, a arătat Iohannis.

Comunitatea musulmană se bucură de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului, a susţinut preşedintele. „Dobrogea ca regiune şi România ca ţară vă sunt dumneavoastră 'acasă'. Comunitatea musulmană se bucură, şi nu doar prin declaraţii, ci prin fapte concrete, de toate drepturile prevăzute de Constituţie şi de sprijinul statului. Relaţia dumneavoastră cu ceilalţi cetăţeni ai României, indiferent de limba lor maternă ori de felul cum se roagă, este - mă bucur să citez aici o declaraţie a muftiului Cultului musulman din România - una de frăţietate şi corectitudine“, a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a adăugat că cetăţenii comunităţii musulmane din România împart cu naţiunea din care fac parte preocupări şi aspiraţii comune, printre care proiectul european şi angajamentul nord-atlantic, iar proiectele naţionale sunt indisolubil legate de rezultatele aplicării în politică, în mod concret, a respectului pentru valorile şi drepturile umane fundamentale, pentru principiile statului de drept.

„La începutul lunii postului m-am adresat comunităţii dumneavoastră cu urarea de a primi în această perioadă binecuvântarea lui Dumnezeu şi de a regăsi în Ramazan forţa credinţei, căldura familiei, puterea iertării şi sentimentul solidarităţii cu cei din jur. Vreau să închei (...) prin a repeta: valorile şi tradiţia dumneavoastră sunt o contribuţie de neînlocuit la bogăţia etnică şi religioasă a României, precum şi la clădirea unei societăţi a înţelegerii, toleranţei, dialogului şi păcii“, a mai spus preşedintele Iohannis.

Premierul Victor Ponta a scris pe Facebook că gestul preşedintelui Klaus Iohannis este unul lăudabil şi că speră că, în acest fel, să se mai spele ruşijea provocată de declaraţiile iresponsabile promovate de „politicieni expiraţi dornici de atenţie“.

„Un gest lăudabil şi normal din partea unui preşedinte al unei ţări democratice. Sper ca în acest fel să se mai spele ruşinea şi confuzia provocată societăţii noastre de declaraţiile iresponsabile împotriva comunităţii musulmane promovate de politicieni expiraţi dornici de atenţie şi de campaniile de presă ale unor jurnalişti evazionişti fiscali (care stau şi acum „pe sponsorizare“ la un om de afaceri musulman din România)!“, a scris premierul Victor Ponta pe Facebook.  

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite