Inspecţia Judiciară a început verificările magistraţilor implicaţi în cazul Caracal

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Judiciară a demarat, luni, anchetă în cazul crimelor de la Caracal, pentru a verifica dacă magistraţii implicaţi în instrumentarea cazului au îndeplinit procedura, dar şi pentru a verifica cum informaţii din dosar au fost date publicităţii de o asociaţie a magistraţilor.

„Ca urmare a informaţiilor apărute în spaţiul public despre cercetările privind dispariţia a două persoane din judeţul Olt, Inspecţia Judiciară s-a sesizat din oficiu:

1. La 26 iulie 2019 pentru verificarea modului în care au fost respectate dispoziţiile procedurale de către magistraţii implicaţi în instrumentarea cauzei.

2. La 29 iulie 2019 pentru verificarea circumstanţelor în care au fost date publicitatii presupuse informaţii vizând derularea anchetei penale de către o asociaţie profesională a magistraţilor.

Inspectorii judiciari vor efectua verificări prealabile în aceste cauze pentru a stabili dacă exista indicii cu privire la savârşirea vreunei abateri disciplinare”, se arată într-o informare a Inspecţiei Judiciare.

Inspecţia Judiciară s-a sesizat încă de zilele trecute în legătură cu divulgarea unor informaţii confidenţiale dintr-un dosar aflat în curs, în ceea ce priveşte scrisoarea deschisă a Asociaţiei pentru Apărarea Statutului Procurorilor (AMASP). Scrisoarea oferă detalii despre evoluţia cazului de la Caracal, fiind făcută menţiunea că nu au fost folosite echipamente de localizare ale SRI, lucru interzis după decizia CCR. Mai mult, este precizat că echipamentele folosite sunt deficitare, "ca în toate dosarele penale instrumentate în ultimii 3 ani".

„De asemenea, datele cunoscute de procurori indică faptul că niciun vecin al suspectului nu a sunat la 112 pentru că ar fi auzit ţipete. În cauză au fost supravegheate toate numerele de telefon disponibile şi cu privire la care exista o suspiciune că aveau legătură cu cauza, în condiţiile legii, în încercarea de a identifica locul unde este victima. Victima nu a dat informaţii la 112 despre vreun service, ci doar a spus ca vede un copac, un gard roşu, un brad, câinii si un autoturism. Localizarea făcută de STS a fost pe o arie de câteva sute de case deoarece atât permite sistemul utilizat de aceştia. În cauză nu s-a utilizat tehnica SRI, indisponibilă anchetelor penale după decizia CCR.

Niciun procuror nu a interzis poliţiştilor să intre în locaţie, aceştia comunicând că nicio activitate nu se auzea şi nu se observa în interiorul curţii sau al casei. Ulterior acestor activităţi, s-a stabilit că joi, în jurul orei 13,00 vecinii au observat si au putut simţi miros de fum, dar au crezut ca e de la treburi casnice iar cu ocazia percheziţiei un corp a fost găsit carbonizat”, se arată îm scrisoarea menţionată.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite