Incendiu în Clubul Colectiv. Starea celor 137 de răniţi internaţi în spitale. Arafat: Numărul deceselor s-ar putea dubla

0
Publicat:
Ultima actualizare:

140 de răniţi în incendiul de vineri seara mai erau internaţi, duminică la prânz, în spitalele din Bucureşti, printre ei fiind unul singur încă neidentificat, la Spitalul de Arşi. Două femei au decedat în cursul dimineţii. Acestea aveau arsuri pe mai mult de 90% din suprafaţa corpului, potrivit medicilor.

UPDATE Un număr de 137 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv mai sunt internaţi, duminică seară, în spitalele Capitalei, informează Ministerul Sănătăţii.

Dintre aceştia, cei mai mulţi sunt la Spitalul de Arşi - 27 (trei critici, 10 grav, 14 stabili), Spitalul "Bagdasar Arseni" - 21 (trei intubaţi, 18 stabili), Spitalul Universitar - 20 (şase în stare critică, trei în stare gravă, 11 stabili), Floreasca- 15 (14 intubaţi, unul stabil), Elias - 14 (patru intubaţi, 10 stabili) şi Spitalul Militar - 12 (doi intubaţi, 10 stabili).

Totodată, la Spitalul de Copii "Grigore Alexandrescu" sunt şase pacienţi minori (doi intubaţi, patru stabili), la Spitalul "Sf Ioan" - opt răniţi (şase intubaţi, doi stabili), Spitalul SRI - şase (doi grav, patru stabili),
Spitalul "Sf. Pantelimon" - cinci (doi intubaţi, trei stabili) şi la Spitalul Gerota - trei pacienţi stabili.

Astfel, 57 dintre răniţi sunt în stare critică, gravă sau intubaţi.

29 de persoane, neidentificate

Un număr de 29 de persoane internate în spitale din Capitală în urma incendiului din clubul Colectiv nu au fost încă identificate, în timp ce identitatea altor 38 de răniţi a fost stabilită, anunţă Parchetul instanţei supreme, care precizează că audierile la Poliţia Capitalei continuă.

„Unii pot fi salvaţi chiar dacă sunt foarte grav. Este posibil să mai avem încă vreo 20 - 30 de decese în următoarea perioadă. Este o cifră orientativă, care nu înseamnă ca aşa va fi. Poate să fie mai bine poate să fie mai rău”, a declarat doctorul Raed Arafat, secretar de stat în MAI.

Potrivit acestuia, victimele au inhalat inclusiv cianuri. Legat de controalele din cluburi, Arafat a precizat că va intra în toate cluburile pentru a vedea dacă acestea nu sunt dotate corespunzător.

Spitalul Militar Central 

Mai sunt internaţi în momentul de faţă 12 persoane, toate pe secţia de Terapie Intensivă. Toate au fost supuse mai multor intervenţii chirurgicale. Cei 12 răniţi au între 18 şi 20 de ani, au declarat, pentru „Adevărul”, surse oficiale din spital. Aici au fost iniţial internate 17 persoane.

Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti

Sunt internaţi 24 de pacienţi, dintre care zece sunt în stare foarte gravă, fiind intubaţi şi ventilaţi mecanic.

„Toţi cei care sunt în terapie intensivă au arsuri pe mai mult de 60% din suprafaţa corpului, prognosticul în cazul lor este rezervat pentru că majoritatea sunt instabili”, au declarat surse din spital pentru „Adevărul”. În unitatea sanitară au fost admişi iniţial 25 de pacienţi, însă la scurt timp, o tânără de 35 de ani a murit din cauza arsurilor pe care le avea pe 95% din suprafaţa corpului.

Spitalul Clinic Floreasca

Mai sunt 15 pacienţi internaţi. Dintre aceştia, 14 sunt pe secţia de Terapie Intensivă, patru dintre ei fiind în stare gravă, cu arsuri pe 70% din suprafaţa corpului. Iniţial, în spitalul Clinic Floreasca au fost aduşi 57 de pacienţi, însă o parte din ei au fost externaţi iar alţii au fost redistribuiţi la alte spitale din Capitală.

Spitalul Bagdasar Arseni: medici israelieni pentru victimele incendiului din Colectiv 

Mai sunt internaţi 22 de pacienţi, dintre care şapte sunt în stare critică. Duminică dimineaţă, o tânără a murit din cauza complicaţiilor.

„Situaţia celor şapte pacienţi este dramatică. Sunt în ventilaţie mecanică. Au suferit afectări de diferite grade ale căilor respiratorii. Suprafaţa arsă a corpului este de minimum 30 la sută, ceea ce face îngrijirea lor o problemă delicată", a spus directorul medical al spitalului, Mircea Gorgan.

De altfel aici o echipă medicală din Israel operează victime ale incendiului din Club Colectiv, urmând ca apoi, tot în cursul zilei de duminică, să ajungă la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, a anunţat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

"Medicii israelieni vor veni şi la acest spital (n.r. - Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti). Acum operează la Bagdasar. S-au oferit ei să ne ajute, avem o relaţie foarte bună cu ministrul Sănăţii de acolo. Nu doar ministrul Sănătăţii din Israel s-a oferit să ne ajute. Chiar acum am fost sunat şi de doamna ministru al Sănătăţii din Republica Moldova. Am primit solicitări de ajutoare şi din alte ţări, respectiv Franţa şi Germania, dar medicii noştri pot gestiona situaţia", a spus ministrul Sănătăţii.

El a ţinut să precizeze că echipa medicală din Israel s-a oferit să ajute, dar că nu există nicio diferenţă între "medicii de acolo şi cei de aici".

Întrebat cine va plăti toate aceste operaţii, ministrul Sănătăţii a răspuns că statul român. "Statul român va plăti toate aceste operaţii. Avem program naţional pentru pacientul în stare critică", a mai spus Bănicioiu.

Spitalul de Arşi 

Zece dintre cei 26 de răniţi în incendiul de la clubul Colectiv internaţi la Spitalul de Arşi sunt la terapie intensivă, iar trei sunt în stare critică, a declarat purtătorul de cuvânt al spitalului Adrian Stănculea, adăugând că i-ar fi fost de folos experienţa unor foşti colegi în aceste momente.

Medicul a precizat că toţi pacienţii de la terapie intensivă au arsuri pe faţă.

O tânără a murit în această dimineaţă. Ea avea arsuri pe 90% din suprafaţa corpului.

Un bărbat care are cele mai grave arsuri ca profunzime, nu şi ca întindere, a rămas neidentificat. Adrian Stănculescu a precizat că schiţa intervenţiilor chirurgicale ar putea fi modificată luni. „Vom spune clar care dintre bolnavi vor fi operaţi şi care nu”, a completat Stănculescu.

Întrebat de jurnalişti dacă spitalul face faţă din punctul de vedere al personalului disponibil, Stănculea a răspuns că ar fi fost de folos nişte colegi în plus, mai ales trei medici de la terapie intensivă cu experienţă care au fost suspendaţi.

"Facem faţă? Ce ne-ar ajuta nişte colegi în plus, nu pot să vă zic. Mai ales pe terapie intensivă unde am trei colegi suspendaţi. Şi-au oferit şi ajutorul, au vrut să vină, dar au interdicţie de a lucra într-un spital de stat", a spus Stănculea.

Patru copii răniţi grav, internaţi la Spitalul Grigore Alexandrescu

La Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” mai sunt internate cinci persoane, din care patru sunt în stare foarte gravă, fiind intubaţi, iar la Spitalul „Marie Curie” sunt internaţi alţi trei minori, care sunt în afara oricărui pericol, a anunţat, duminică, ministrul Sănătăţii.

La Spitalul Sfântul Ioan mai sunt opt răniţi, la Spitalul Elias 15, la Spitalul Sfântul Pantelimon mai sunt internaţi cinci, şi la Spitalul SRI cinci.

Pe aceeaşi temă:

Incendiu în Clubul Colectiv. Revolta unui tânăr pe care l-a ocolit moartea: Cei care mergeau în Colectiv nu sunt boschetari care trăiau de pe o zi pe alta

EXCLUSIV Incendiu în Clubul Colectiv. Administratorul firmei care a izolat fonic tavanul clubului: „Le-am oferit varianta ignifugă, dar au ales ce era mai ieftin“

Incendiu în Club Colectiv. Vlad Ţelea şi Mihai Alexandru, chitariştii Goodbye to Gravity, au murit

Incendiu Club Colectiv. Mărturiile cutremurătoare: „Mă căţăram pe cadavre şi încercam să ies“. Asistentă de la Salvare: „Săreau arşi pe mine, urlau“

Mărturiile părinţilor victimelor de la incendiul din club Colectiv: „A deschis ochii şi mi-a spus: «am văzut iadul, mam㻓

Reacţii oficiale după incendiul de la Club Colectiv. Klaus Iohannis: „Nu mai putem continua pe principiul «lasă că merge şi aşa»“

Incendiu în Clubul Colectiv. Când se activează planul de cod roşu pentru dezastre. Neregulile depistate în actele de funcţionare a clubului

Incendiu la Clubul Colectiv din Bucureşti. Generaţia Facebook „atacă“ din nou: „Nimeni în cluburi! Astăzi nu ieşim în club!“

Evenimente



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite