Guvernul caută soluţii pentru Sănătate. SRI ştia despre problemele cu dezinfectanţii din spitale. Serviciul a transmis 100 de informări în cinci ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dacian Cioloş FOTO Adevărul
Dacian Cioloş FOTO Adevărul

Premierul Dacian Cioloş a convocat o întâlnire de urgenţă la sediul Guvernului, în care sunt invitaţi, pe lângă oficiali din ministere, şi experţi în sănătate publică. Scopul întâlnirii este acela de a recâştiga încrederea pacienţilor în sistemul de sănătate. De altfel, se pare că SRI a transmis în ultimii cinci ani peste 100 de informări referitoare la calitatea slabă a dezinfectanţilor inclusiv către oficiali din Guvern.

Potrivit tolo.ro, Serviciul Român de Informaţii a transmis 100 de informări în ultimii cinci ani, legate de disfuncţionalităţile din sistemul public de sănătate, inclusiv despre infecţiile nosocomiale şi calitatea slabă a dezinfectanţilor.

Printre cei care au beneficiat de aceste informări s-au numărat preşedinţii de Consilii Judeţene, prefecţii, miniştrii, prim-ministrul şi preşedintele României.

„Dreptul la sănătate este un drept constituţional. Iar SRI acţionează împreună cu celelalte instituţii partenere pentru a proteja acest drept, alături de toate celelalte drepturi constituţionale ale cetăţenilor. SRI informează decidenţii legali despre vulnerabilităţile sistemului public de sănătate. În documentele de informare adresate beneficiarilor legali, cu privire la problema infecţiilor nosocomiale, au fost prezentate inclusiv aspecte referitoare la calitatea necorespunzătoare pentru dezinfectanţii utilizaţi la nivelul unităţilor spitaliceşti din ţară”, a arătat SRI.

Sănătatea, prioritatea numărul unu a Guvernului

„Prioritatea numărul unu a actului de guvernare devine Sănătatea. În primul rând, Corpul de Control al premierului va demara o serie de verificări la nivelul Comisiei de Biocid care stabileşte criteriile şi caietele de sarcini, dar şi dacă au fost respectate procedurile. Va fi verificată, de asemenea, rigoarea controalelor făcute în ultima săptămână de Direcţiile de Sănătate Publică, pentru a vedea dacă au fost făcute corect”, a declarat Dan Suciu.

Potrivit oficialului, se lucrează la o hotărâre de guvern prin care vor fi alocaţi bani de urgenţă Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare pentru Chimie si Petrochimie (ICECHIM), în aşa fel încât laboratorul pentru testarea produselor biocide să poată fi acrediat în procedură de urgenţă”, a anunţat Dan Suciu.

Planul de control al infecţiilor nosocomiale, implementat mai repede

Totodată, purtătorul de cuvânt al Executivului a menţionat că Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii, va fi nevoit să implementeze cât mai repede programul de control al infecţiilor nosocomiale, prezentat în urmă cu o săptămână.

Mai mult, Dan Suciu a arătat că vor fi făcute investiţii în reabilitarea infrastructurii de sănătate. „Este momentul să anunţăm un program în parteneriat public-privat pentru reabilitarea a două unităţi, la Spitalul de Copii „Marie Curie” şi la Institutul „C. C. Iliescu”. Sunt două programe pilot care vor putea fi continuate”, a completat oficialul. „În Sănătate avem disfuncţii manageriale seriose pe care nimeni nu le-a gestionat în ultimii ani”, a conchis Suciu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite