George Maior a primit premiul „SMART 2018 International Award“, în semn de recunoaştere a contribuţiei sale în întărirea relaţiilor româno-americane

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Ambasada României în SUA
FOTO Ambasada României în SUA

În cadrul unei vizite efectuate în statul american Delaware, pe 6 decembrie, ambasadorul României în SUA George Maior a primit premiul „SMART 2018 International Award” din partea SMART Congressional Initiative, organizaţie bi-partizană, non-profit, a membrilor Congresului SUA din statele Delaware, Maryland, New Jersey şi Pennsylvania.

Premiul „SMART 2018 International Award” i-a fost acordat ambasadorului Maior în semn de „recunoaştere a leadership-ului său în facilitarea colaborării sociale, economice şi academice româno-americane pentru îmbunătăţirea păcii globale, a economiei globale şi a forţei de muncă,” se arată într-un comunicat al Ambasadei României în SUA.

Senatorii Christopher Coons şi Tom Carper, co-semnatari ai premiului, au apreciat în discursurile ţinute cu această ocazie, nivelul foarte ridicat al relaţiei bilaterale româno-americane şi contribuţia directă a ambasadorului român la consolidarea Parteneriatului Strategic dintre cele două ţări.

Maior s-a declarat onorat de premiul primit şi a felicitat, la rândul său, statul Delaware pentru cea de a 231-a aniversare de la ratificarea Constituţiei SUA, Delaware fiind primul stat care a aderat la Uniune. De asemenea, George Cristian Maior a evocat rolul pe care preşedintele Woodrow Wilson l-a jucat, în urmă cu o sută de ani, la realizarea Marii Uniri, prin cele „14 Puncte” prezentate în Congresul american.

În cadrul intervenţiei, George Cristian Maior a adus un elogiu preşedintelui George H.W. Bush, pentru modul în care a ajutat ţările Europei Centrale şi de Est, inclusiv România, să se elibereze de comunism. „Aniversăm anul viitor 30 de ani de la căderea comunismului, inclusiv viziunea şi acţiunile preşedintelui George H.W. Bush contribuind atunci la readucerea României pe drumul libertăţii şi democraţiei”, a afirmat ambasadorul român.

Ambasadorul Maior a mai arătat că „relaţiile dintre România şi Statele Unite se află la un nivel excelent, cele două ţări împărtăşind aceeaşi viziune strategică şi aceleaşi angajament bazat pe valorile democratice, sprijinul american pentru unificarea noastră naţională în 1918 fiind una dintre rădăcinile acestei prietenii de lungă durată.”

Acesta a menţionat în mod special dimensiunea de securitate şi apărare a Parteneriatului Strategic româno-american, care rămâne pilonul cel mai puternic al colaborării bilaterale. El a adăugat că dimensiunea economică a parteneriatului se află, de asemenea, într-o dezvoltare şi creştere rapidă, inclusiv prezenţa sa în statul Delaware şi întâlnirile avute cu reprezentanţi ai mediului de afaceri dovedind acest lucru.

„Economia românească are una dintre cele mai mari rate de creştere din cadrul Uniunii Europene, cu un număr mare de sectoare competitive, precum IT, industria auto sau energia”, a arătat ambasadorul român participanţilor la gala World Trade Center Delaware, pe care i-a invitat să viziteze România şi să investească în ţara noastră.

În discuţiile cu guvernatorul John Carney, ambasadorul României a prezentat oportunităţile de investiţii în România, în contextul în care ţara noastră înregistrează cel mai ridicat nivel de creştere economică din Uniunea Europeană şi se pregăteşte să preia preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, oficialul român l-a invitat pe guvernatorul statului Delaware să viziteze România în cadrul unei misiuni comerciale.

Un alt moment al vizitei l-a reprezentat întâlnirea cu conducerea companiei Gulftainer, operatorul Portului Wilmington. Ambasadorul a primit cu această ocazie o propunere din  partea companiei Gulftainer de colaborare şi cooperare între Portul Wilmington şi Portul Constanţa. George Cristian Maior a prezentat facilităţile Portului Constanţa, unul dintre cele mai mari porturi europene, cu o poziţie geografică avantajoasă şi principal centru de distribuţie în regiune. Cu această ocazie, ambasadorul român a efectuat şi un tur al Portului Wilmington, în care i-au fost prezentate capacităţile şi facilităţile acestuia.

De asemenea, ambasadorul George Maior a avut o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri din statul Delaware, cărora le-a prezentat oportunităţile comerciale şi de investiţii din România precum şi stadiul schimburilor comerciale dintre ţara noastră şi Statele Unite. El a arătat că sectoarele prioritare din România sunt energia, IT – unde calitatea specialiştilor români este unanim recunoscută pe plan internaţional – cercetarea şi inovarea, precum şi sectorul agricol.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite