George Copos, acuzat de plagiat „subtil”, susţine că a citat consistent din alte cărţi, dar că a „menţionat sursa”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a ajuns la concluzia că George Copos a plagiat subtil cartea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, omul de afaceri a transmis, printr-un comunicat de presă, că a citat consistent din alte cărţi, dar că „a menţionat sursa”.

Concret, George Copos a explicat că deşi nu este istoric este un om căruia îi place mult istoria, domeniu care îl pasionează. „Faptul că două lucrări au titluri asemănătoare nu înseamnă că sunt copiate, mai mult sau mai puţin "discret", sau „repovestite" una după alta. Şi, un ultim element: "Cărţile se scriu din cărţi citite, cu câteva idei diferite la origine"; doar geniile au altă posibilitate, iar eu, în mod sigur şi clar, nu mă încadrez în această categorie”, a declarat omul de afaceri, conform comunicatului de presă citat de Mediafax.

Acesta a precizat care au fost sursele sale de informaţie, între care s-au aflat şi lucrările lui Constantin C. Giurescu - „Istoria românilor”, Constantin Rezachevici - „Cronologia Ţărilor Române” şi Nicolae Ganea - „Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

„Acestea, ŞI NU ALTELE, au fost sursele de informare pe care le-am folosit în cartea mea. Am citat consistent din ele, dar toate informaţiile preluate din studiile şi cărţile de mai sus sunt menţionate în Notele de subsol”, a mai explicat Copos. Omul de afaceri a menţionat că nu a auzit de vreun alt autor care să mai fi abordat subiectul cărţii pe care a scris-o în penitenciar şi care i-a redus cu 30 de zile pedeapsa pe care o avea de executat.”

Acuzaţiile aduse de Comisia de Etică a UB

Joi, Comisia de Etică a Universităţii Bucureşti a anunţat că lucrarea „Alianţe matrimoniale în politica principilor români din Ţara Românească şi Moldova în secolele XIV-XVI”, scrisă de George Copos în închisoare este un plagiat subtil, realizat prin copiere deghizată şi repovestire.

Marian Popescu, preşedintele Comsiei de Etică din Universitatea Bucureşti, a precizat că lucrarea scrisă de Copos, publicată atunci când era încarcerat la Penitenciarul Rahova după condamnarea din dosarul Transferurilor, conţine preluări neatribuite, fie prin parafrazare, fie prin rezumare.

„Nu este vorba de un copy-paste clasic, ci de un autor profesionist, care a realizat foarte multe parafrazări inacceptabile, cum sunt numite în literatura de specialitate, după lucrarea de disertaţie a lui Cătălin Parfene”, a explicat profesorul Popescu.

Plagiatul mozaic

Acesta a adăugat că George Copos nu ar fi putut realiza o astfel de lucrare în închisoare, asta din cauză că avea antecedente în domeniul activităţii ştiinţifice, dar nici nu a avut condiţiile necesare de studiu în timpul în care a fost încarcerat. Totodată, oficialii din Comisia de Etică au arătat că documentarea afaceristului se opreşte la anul 2005, anul în care Cătălin Parfene a susţinut disertaţia.

Marian Popescu a explicat că tipul de plagiat făcut de Copos este cunoscut ca „plagiat mozaic”. „Circumstanţa agravantă este că cei doi, atât Cătălin Parfene cât şi George Copos, au fost în relaţie cu aceeaşi persoană, profesorul emerit Stelian Brezeanu, conducătorul ştiinţifici al masterandului în 2005 Cătălin Parfene. (...) Vom transmite ANP punctul de vedere al Comisiei de Etică, care se limitează numai la aspectul academic”, a declarat Marian Popescu.

Potrivit acestuia, imaginea Universităţii Bucureşti a fost şifonată de faptul că profesorul Brezeanu, care a coordonat lucrarea ştiinţifică a lui Cătălin Parfene a scris şi prefaţa la cartea plagiată de George Copos. În consecinţă, potrivit Comisiei de Etică, instituţia de învăţământ superior ar trebui să ia măsuri dar şi să atragă atenţia cadrelor didactice asupra recomandărilor pe care le dau deţinuţilor care vor fă realizeze lucrări ştiinţifice în detenţie.

Brezeanu riscă votul de blam şi retragerea titlului onorific

La rândul său, Mircea Dumitru, rectorul Universităţii Bucureşti, a precizat că profesorul Brezeanu nu mai este angajatul universităţii, şi că ceea ce se poate face ar fi să i se dea un vot de blam moral, dar şi să i se retragă titlul onorific acordat de Facultatea de Istorie în 2010, când acesta s-a pensionat.

Cartea lui Copos a fost analizată de trei specialişti: conferenţiarul Marius Diaconescu, de la Universitatea Bucureşti care a concluzionat că lucrarea nu este un plagiat, lectorul Adinel-Ciprian Dincă, de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj-Napoca, ce identifică un plagiat şi profesorul Alexandru Florin Platon de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi care, de asemenea, a identificat plagiatul. Copos a fost eliberat condiţionat în aprilie 2015 din închisoare. Acesta a scris cinci cărţi în detenţie, una despre istorie şi alte patru despre turism. Omul de afaceri trebuia să execute 4 ani de închisoare, dar pedeapsa i s-a redusă cu 200 de zile, date fiind activităţile pe care le-a avut în perioada de detenţie.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite