Fricile care păzesc puterea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aceste frici şi multe altele îl fac să-şi epateze puterea, să cheme poporul, să facă demonstraţii de susţinere, de putere absolută, pentru conducătorul iubit. Altfel cum s-ar înţelege organizarea unor manifestări de tip asiatic, cu sute de mii de oameni mobilizaţi în stil militar, când are de partea sa toată armata roşie, toată puterea politică, toată legislaţia dorită, toate pârghiile guvernării actuale?

Cine are toată puterea, cine reduce democraţia şi cine nu respectă legea, cine suportă abuzurile statului paralel, cine politizează justiţia, cine legiferează hoţia şi eliberează hoţii din puşcării, cine face demonstraţii de forţă ca să arate doar că are muşchi, cine fură cât cuprinde, cine face ce vrea în România secolului XXI? Ghici ciupercă, cine? Cine poate!

România noastră scumpă şi dragă, România iubită şi urâtă, România din care tinerii oneşti fug alungaţi ca dracul de tămâie, România puterii roşii a făcut tranziţia de la ţara lui Papură Vodă la ţara conducătorului de tip new Stalin. Căţărat sus de tot, atotputernic în aparenţă, cu demonstraţii de forţă, adulat de mulţime, idol în viaţă, înconjurat de „amazoane“ urcate la ranguri nevisate, contestat şi urât atât de duşmani, cât şi de foşti colegi de barcă.

Cu toate acestea, „Farul călăuzitor“ din Alexandria este totuşi om, dovedeşte că are nişte frici  puternice, omeneşti, care-l macină continuu: frica de a fi tras la răspundere, frica de Justiţie, frica de puşcărie, frica de a nu mai fi ce este acum, frica de trădare, frica de cădere de la puterea efemeră la coşul de gunoi al istoriei. Toate aceste frici şi multe altele probabil, îl fac să-şi epateze puterea în toate felurile posibil, să cheme poporul, să facă demonstraţii de susţinere, de putere absolută, ca la ultimul congres al PSD, pentru conducătorul iubit.

Altfel cum s-ar înţelege necesitatea de a organiza astfel de manifestări de tip asiatic, cu sute de mii de oameni mobilizaţi în stil militar, pentru susţinerea marelui conducător al zilei, când are de partea sa toată armata roşie, toată puterea politică şi financiară, toată legislaţia dorită, toate pârghiile guvernării absolute.

Mircea Cărtărescu ilustrează situaţia actuală din România: „Să dai jos două guverne proprii şi să faci miting de protest când eşti la guvernare - asta nu s-a mai văzut pe lume. E peste Urmuz şi Eugen Ionescu. Absurdul e brandul nostru de ţară şi maestrul lui de azi e Liviu Dragnea!“
Mulţi cetăţeni se întreabă miraţi, de ce puterea politică a unei ţări mobilizează juma de ţară pentru a protesta faţă de abuzuri, când istoria ne arată că, în realitate, abuzurile sunt comise de politicienii aflaţi la putere?!!! Trăim încă într-o democraţie românească originală, emanată de primii conductori ai României post comuniste, ei înşii comunişti de frunte.

Argumentele puternicilor zilei sunt rostite public, tare şi răspicat.Vicepremierul Paul Stănescu a declarat miercuri, la Constanţa, referitor la mitingul PSD ce va fi organizat pe 9 iunie, la Bucureşti, că trebuie „să se audă şi vocea celor care susţin democraţia“, menţionând că toată lumea trebuie să respecte legea. Într-o gafă recentă, premierul Vasilica Viorica Dăncilă afirmase că „reducem democraţia“ şi că va fi prezentă la marele miting din faţa guvernului condus chiar de ea.

„Cred că trebuie să se audă şi vocea celor care susţin în România democraţia, şi nu Securitatea. (...) Am văzut cu toţii toate abuzurile care se întâmplă, care s-au întâmplat şi probabil că se întâmplă şi în continuare, lucruri care probabil nu s-au întâmplat nici pe vremea lui Stalin, cred. Nici pe vremea lui Stalin cred că nu s-au întâmplat asemenea lucruri şi vă spun din experienţa mea foarte scurtă la nivelul administraţiei centrale atât ca senator, dar şi ca ministru lucrurile din punctul meu de vedere - şi nu dezvolt acest lucru - nu sunt în regulă deloc. Cred că trebuie să trăim într-o ţară normală, eu cred că toată lumea trebuie să respecte legea, cine nu respectă legea să se ducă acolo unde îi e locul, dar nu toţi oamenii sunt hoţi în această ţară, nu există aşa ceva“, a mai spus vicepremierul Stănescu, într-o conferinţă de presă. 

Cu toate acestea, într-o ţară abuzată continuu, o ţară cu „democraţie redusă“, există şi oameni cărora li se recunosc de către europeni nu de către noi, cei din ţară, valoarea şi meritele. Exemplul cel mai recent este filosoful Mihail Şora, care a primit de la Parlamentul European Premiul Cetăţeanul European al Anului 2018, pentru că promovează democraţia, pluralismul şi valorile Cartei Europene a drepturilor şi libertăţilor.

Mihail Şora este implicat în viaţa societăţii, fiind un exemplu de verticalitate şi ataşament profund faţă de libertatea de gândire, de exprimare şi de asociere şi a participat la protestele paşnice din România, susţine lupta împotriva corupţiei şi susţine independenţa justiţiei.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite