Fostul procuror Ştefan Crişu, trimis în judecată pentru trafic de influenţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ştefan Crişu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă
Ştefan Crişu a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă

Ştefan Crişu, fost procurorul în cadrul Parchetului Capitalei, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), fiind acuzat de trafic de influenţă în dosarul în care a fost prins în timp ce primea 2.000 de euro şi un telefon mobil.

În faţa magistraţilor va mai ajunge şi Remus Nedelcu, acuzat de complicitate la trafic de influenţă. De asemenea, procurorii au dispus sesizarea Tribunalului Bucureşti cu acordul de recunoaştere a vinovăţiei a lui Zenu Butnaru, acuzat de cumpărare de influenţă.

Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, în cursul anului 2013, începând cu luna martie, Ştefan Crişu, în calitate de procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti, ar fi pretins iniţial, în mod direct, de la o persoană (denunţătoare în acest caz) şi de la Zenu Butaru un telefon, un Samsung Galaxy. 

Ulterior, Crişu ar fi pretins de la martorul denunţător 3.000 de euro şi ar fi primit în mod indirect (prin intermediul aceleiaşi persoane) de la Butaru un telefon mobil marca Samsung Galaxy S3 (în valoare de 600 de euro). În schimb, magistratul ar fi promis că va interveni pe lângă procurorii competenţi din cadrul Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) ce aveau în instrumentare un dosar penal în care fuseseră dispuse măsuri de ridicare, în cursul derulării unei percheziţii domiciliare, asupra unei maşini Mercedes Tip CLS 350, în vederea restituirii acestuia.

După ce în 2013 Crişu nu ar fi primit cei 3.000, acesta, în mod repetat, direct şi indirect, prin intermediul lui Remus Nedelcu, i-ar fi cerut denunţătorului din acest caz să remită suma respectivă.

Banii urmau să fie primiţi de Nedelcu, în baza unei înţelegeri prealabile avute cu procurorul Crişu, pentru ca ulterior să fie remişi acestuia din urmă de către aceeaşi persoană. Procurorii precizează că remiterea sumei pretinse, în această modalitate, nu a mai avut loc.

„Ulterior, în cursul lunii mai 2015 (în contextul în care, în cursul anului 2013, autoturismul respectiv fusese restituit), inculpatul Crişu Ştefan a solicitat persoanei denunţătoare, în contul „datoriei” de 3.000 de euro pretinse anterior, în condiţiile sus-expuse, un telefon mobil marca Samsung Galaxy  Model S6 – Edge (în valoare de aproximativ 1.000 de euro) şi a acceptat să primească de la aceeaşi persoană, diferenţa valorică în echivalent bănesc (în cuantum de 2.000 de euro)”, se arată în documentele anchetatorilor. 

Astfel, pe 24 mai 2015, procurorii DNA l-au prins pe Crişu chiar în timp ce a primit banii şi telefonul sus menţionat.

Anchetatorii precizează că, în prezenţa avocatului, Zenu Butnaru ar fi recunoscut acuzaţiile care îi sunt aduse şi a acceptat încadrarea juridică pentru care s-a dispus începerea urmăririi penale. De asemenea, acesta ar fi fost de acord cu felul şi cuantumul pedepsei stabilite, precum şi cu forma de executare a acesteia, respectiv 2 ani închisoare cu suspendarea executării pedepsei, pe durata unui termen de supraveghere de 2 ani şi interzicerea drepturilor: de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat.

De asemenea, procurorii au propus, printre altele, şi prestarea unei munci neremunerate în folosul comunităţii pe o perioadă de 120 de zile lucrătoare, în cadrul Primăriei Chiajna, judeţul Ilfov.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Bucureşti.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite