Fostul prim-procuror al Parchetului de la Ialomiţa ar putea ajunge din nou după gratii. Acesta a încălcat obligaţiile impuse de arestul la domiciliu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hristescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie fiind acuzat de şantaj, trafic de influenţă şi favorizarea infractorului
Hristescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie fiind acuzat de şantaj, trafic de influenţă şi favorizarea infractorului

Fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, Cristian Hristescu, riscă să ajungă din nou după gratii după ce a fost prins de poliţişti încălcând obligaţiile impuse de arestul la domiciliu. Mai exact, magistratul a fost găsit în Capitală, în parcarea unui hipermarket, în condiţiile în care se afla în arest la domiciliu şi nu avea voie să părăsescă Ialomiţa.

Procurorul ialomiţean Cristian Hristescu a fost depistat joi în Capitală de către ofiţerii de Investigaţii Criminale şi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie din Judeţul Ialomiţa, se arată într-un comunicat de presă al Poliţiei Române.

Hristescu a fost prins de poliţişti în parcarea unui hipermarket din Sectorul 3, după ce, iniţial, trecuse pe la un hotel, unde a fost însoţit de o femeie.

Fostul şef al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa a fost lăsat de poliţişti să se întoarcă acasă, pe traseu stabilit, însă a fost întocmit un proces verbal de depistare, care a fost trimis Curţii de Apel Bucureşti, urmând ca magistraţii să hotărască dacă măsura arestului la domiciu va fi schimbată.

„Întrucât acesta a fost depistat încălcând obligaţiile impuse, I.P.J. Ialomiţa urmează a informa parchetul competent, în vederea dispunerii de măsuri legale”, arată Poliţia Română într-un comunicat de presă.

Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară. 

„Măsurile preventive care stabilesc supravegherea judiciară presupun obligaţii în sarcina persoanelor faţă de care au fost dispuse”, mai spun poliţiştii.

Trimis în judecată în urmă cu puţin timp

Hristescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie fiind acuzat de şantaj, trafic de influenţă şi favorizarea infractorului, iar dosarul se va judeca la Curtea de Apel Bucureşti, care dispusese în luna februarie măsura de arest la domiciliu în cazul acestuia.

Alături de fostul prom-procuror a fost trimis în judecată şi administratorul unei societăţi comerciale din judeţul Ialomiţa, Ştefan-Telu Foamete, care este acuzat de cumpărare de influenţă (28 acte materiale).

Ce se precizează în rechizitoriu

În rechizitoriul întocmit de anchetatori, se arată că pe 7 aprilie 2013, Cristian Hristescu, în calitate de prim-procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Ialomiţa, ar fi intervenit pe lângă şeful unui birou din cadrul Serviciului Poliţiei Rutiere Feteşti, pentru ca unui cunoscut de-al său să nu i se întocmească proces verbal de conducere a unui autoturism sub influenţa băuturilor alcoolice şi să nu fie condus la spital, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea alcoolemiei.

Hristescu l-ar fi sunat pe ofiţerul de poliţie, căruia i-ar fi impus să îl oblige pe agentul de poliţie constatator să nu întocmească proces-verbal şi să rezolve problema protejatului său.

„Ofiţerul de poliţie nu a dat curs favorabil acestui lucru, motivând că nu poate interveni în sensul dorit, întrucât persoana respectivă fusese deja condusă la spital pentru recoltarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, au arătat anchetatorii.

Hristescu a ameninţat doi poliţişti

Procurorii precizează că „din cauză că favorizarea protejatului său nu a fost urmată de rezultatul dorit, iar dosarul penal a fost înregistrat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, inculpatul Hristescu Cristian ar fi iniţiat un nou demers infracţional, în sensul că a uzat de constrângeri morale şi ameninţări, la adresa celor doi poliţişti.

Mai mult, despre aceste acţiuni, inculpatul Hristescu Cristian l-ar fi informat şi pe protejatul său, asigurându-l că problema sa infracţională va fi rezolvată de cei doi poliţişti, deoarece riscau pierderea funcţiei de şef, respectiv mutarea la un alt post de poliţie, izolat”.

Până la soluţionarea dosarului, în cursul lunii august 2013, Hristescu s-ar fi preocupat constant şi insistent de evoluţia cauzei.

Hristescu ar fi pretins materiale de construcţie în valoare de peste 51.000 de lei

În perioada 27 iunie 2013 – 4 noiembrie 2013, procurorul Hristescu ar fi pretins şi primit de la Ştefan Telu Foamete materiale de construcţie, în valoare de 51.562,07 lei şi manopera unor lucrări de 42.500 lei (fără TVA), pentru construirea imobilului său din municipiul Slobozia, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Slobozia, astfel încât Foamete Ştefan Telu să obţină soluţie favorabilă într-un dosar penal în care acesta şi societatea pe care o administrează aveau calitatea de învinuiţi.

„De altfel, la fiecare comandă de materiale, magistratul ar fi solicitat ca sumele de plată să fie trecute într-o fişă şi să-i fie acordată reducere sau să fie trecute pe numele  inculpatului Foamete Cristian.

Interesul inculpatului Foamete Ştefan Telu în dispunerea unei soluţii favorabile în acel dosar era în primul rând determinat de derularea cercetărilor penale fără ca procurorul să dispună numirea unui administrator judiciar special, deoarece acest fapt i-ar fi creat o problemă de credibilitate în afaceri şi, în subsidiar, interesul era determinat şi de soluţia ce s-ar fi dispus”, au mai arătat anchetatorii.

Odată cu intrarea în vigoare a noilor prevederi procesual penale au fost operaţionalizate Birourile de Supraveghere Judiciară de la nivelul I.G.P.R., D.G.P.M.B. şi I.P.J.-uri, precum şi compartimente de supraveghere judiciară la nivelul poliţiilor municipale, altele decât cele reşedinţă de judeţ. Aproximativ 500 de poliţişti îşi desfăşoară, la nivel naţional, activitatea în cadrul structurilor de supraveghere judiciară. 


Fostul prim-procuror de la Ialomiţa Cristian Hristescu a fost trimis în judecată pentru şantaj

Curtea de Apel Bucureşti a dispus arestarea preventivă a procurorului Cristian Hristescu din Ialomiţa

Descindere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Ialomiţa. Procurorul-şef Cătălin Cristian Hristescu, suspectat de legături cu interlopii

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite