Fost ofiţer SRI reţinut după ce ar fi luat mită peste două milioane de lei pentru intervenţii la ANAF

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Fostul ofiţer al Serviciului Român de Informaţii (SRI) Daniel Dragomir a fost reţinut după ce ar fi luat mită peste două milioane de lei de la administratorul unei firme, pentru a interveni la funcţionari din Ministerul Finanţelor, ANAF şi Garda Financiară, în vederea opririi unor controale sau pentru rambursări de TVA.

Procurorii militari din cadrul DNA îl acuză pe lt. col. (r) Daniel Dragomir, fost ofiţer SRI, de trafic de influenţă şi spălare de bani.

De asemenea, procurorii anticorupţie au dispus începerea urmării penale şi punerea pentru 60 de zile sub control judiciar a Marinelei Zoica Dragomir, suspectată de trafic de influenţă, în forma complicităţii şi spălării de bani.

Potrivit ordonanţei de reţinere, în perioada octombrie 2012 – octombrie 2013, Daniel Dragomir, care îndeplinea funcţia de şef grupare sectoare informativ-operative în Direcţia Generală de Prevenire şi Combatere Terorism din cadrul SRI, beneficiind de ajutorul Marinelei Dragomir, ar fi cerut şi primit de la un martor denunţător, administrator al unor societăţi comerciale, suma totală de 2.030.353,32 de lei, echivalent a 462.567,61 euro, compusă din:

  • 1.648.400 lei, echivalent a 374.078,01 euro (deşi iniţial a pretins suma de  400.000 euro), sumă primită în numerar într-un cont bancar deschis pe numele altei persoane,
  • 309.952,32 lei (echivalent a 70.575,87 euro), reprezentând finanţarea cheltuielilor necesare înfiinţării, dotării şi asigurării funcţionării unei societăţi comerciale, incluzând şi un autoturism de lux, marca Porsche Cayenne, 
  • 72.000 lei (echivalent a 18.000 euro), reprezentând salariul lunar de 8.000 lei, primit de soţia sa Marinela Dragomir, în calitate de administrator al acestei firme nou înfiinţate. 

Aceste sume de bani ar fi fost cerute şi primite de către Dumitru Dragomir, pentru a-şi folosi influenţa, prin prisma funcţiei deţinute, asupra unor funcţionari publici, factori de decizie în cadrul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală şi Garda Financiară.

     

Totodată, fostul ofiţer SRI i-ar fi promis denunţătorului că-i va determina pe acei funcţionari publici să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în sfera atribuţiilor de serviciu sau erau contrare acestora, în legătură cu rambursarea la timp, de către firmele martorului denunţător, a unor sume de bani, solicitate cu titlu de TVA de la bugetul de stat, sau stoparea unor controale fiscale.

„În aceeaşi perioadă, cei doi inculpaţi au transferat succesiv sumele de bani menţionate mai sus, în conturi aparţinând acestora sau unor membri ai familiei, iar, ulterior, au constituit depozite şi au cheltuit o parte din bani în interes personal, în scopul disimulării originii ilicite a sumei de 1.648.400 lei, reprezentând contravaloarea a 374.078,01 euro, produs al infracţiunii de corupţie”, se arată în documentul citat.  

În perioada în care se află sub control judiciar, Marinela Zoica Dragomir trebuie să respecte următoarele obligaţii:

a) să se prezinte la organul de urmărire penală ori de câte ori sunt chemaţi;

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinţei;

c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliţie sau ori de câte ori este chemat.

d) să nu depăşească limita teritorială a României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului;

e) să nu se apropie şi să nu comunice, direct sau indirect, pe nici o cale cu persoanele menţionate în ordonanţa procurorilor;

f) să nu deţină, să nu folosească şi să nu poarte arme;

Acesteia i s-a atras atenţia că dacă încalcă cu rea-credinţă obligaţiile impuse de controlul judiciar, această măsură poate fi înlocuită cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

       

Dumitru Dragomit va fi dus, marţi, în faţa instanţei Tribunalului Bucureşti cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. 

În acest caz, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite