Forumul Judecătorilor, despre criticile Comisiei de la Veneţia: „Sunt 30 de pagini care explică ce trebuie îndreptat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia de la Veneţia a emis o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România
Comisia de la Veneţia a emis o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România

Dragoş Călin, copreşedinte al Forumului Judecătorilor din România, susţine că România nu-şi poate permite să nu ţină cont de recomandările Comisiei de la Veneţia, care a criticat modificările aduse legilor justiţiei.

”În situaţia în care se va trece peste ele, nu se va respecta, soluţia este una singură: România nu mai este un stat de drept şi România va fi probabil exclusă din Consiliul Europei. Eu sper ca acest aviz să ajute autorităţile române să înţeleagă pericolele pe care adoptarea acestor legi îl suscită cu privire la independenţa magistratilor. Inclusiv ministrul justiţiei, Tudorel Toader, şi dl Iordache tot cereau aspecte care să demonstreze afectarea independenţei magistraţilor. Domnilor, citiţi acest aviz al comisiei. Sunt 30 de pagini care explică negru pe alb ce lucruri aţi greşit şi ce trebuie să îndreptaţi”, a declarat Dragoş Călin pentru Digi24.ro.

Comisia de la Veneţia a emis o opinie preliminară în legătură cu modificările la cele trei legi ale justiţiei din România şi a formulat o serie de recomandări, între care menţinerea rolului preşedintelui României şi al CSM în numirea/revocarea procurorilor de rang înalt, renunţarea la schema de pensionare anticipată a procurorilor, eliminarea sau redefinirea prevederilor care le permit procurorilor şefi să invalideze, ca neîntemeiate, soluţiile procurorilor.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite