Flăcările din clubul Colectiv, amplificate de şapte ori din cauza ventilaţiei defecte

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Flăcările din clubul Colectiv au fost de şapte ori mai violente decât în mod normal, arată cel mai recent raport făcut de Institutul Naţional de Criminalistică, citat de Mediafax.

Potrivit documentului, în clubul Colectiv funcţionau două sisteme de ventilaţie, unul aspirant, care scoatea substanţele în exteriorul clădirii, şi un altul care aducea aerul proaspăt. Acelaşi raport arată că pe 30 octombrie, imediat după izbucnirea incendiului, sistemul de ventilaţie a cedat. Sistemul rămas în funcţiune a adus oxigen care a alimentat flăcările.

„Sistemul de ventilaţie a avut un rol determinant în ceea ce priveşte regimul aerodinamic pe perioada desfăşurării procesului de ardere din incinta clubului Colectiv. Turbulenţele devin mult mai pronunţate în cazul utilizării doar a ventilatorului de introducere a aerului proaspăt, respectiv a prezenţei în interior a unei presiuni calorice”, au arătat experţii, potrivit sursei citate.

Sistemele de ventilaţie existau de mult în club

Documentul subliniază că flăcările s-au propagat cu o viteză de aproape şapte ori mai mare faţă de rezultatele obţinute la experimentele dispuse de procurori.

„Considerând valorile vitezelor de propagare a frontului de flacără, pe cele trei direcţii analizate, rezultă o viteză medie de propagare de 0.56 m/s. Având în vedere caracterul pulsatoriu al propagării frontului de flacără, pe anumite porţiuni din interior celulelor delimitate de grinzile principale şi secundare ale tavanului, vitezele frontului de flacără au depăşit valoarea medie arătată mai sus, ajungând temporar la valoarea de 3,5 m/s”, notează raportul.

De altfel, cei trei patroni au clubului au arătat, în faţa anchetatorilor, că sistemele de ventilaţie existau în club, ei preluând spaţiul cu utilităţile instalate.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite