VIDEO FOTO Ei sunt cei doi terorişti Al Qaeda care pregăteau un atentat în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adeel, unul dintre cei doi terorişti
Adeel, unul dintre cei doi terorişti

Cei doi tineri pakistanezi care ar fi urmat să comită mai multe atentate teroriste pe teritoriul României în perioada sărbătorilor de iarnă, reţinuţi miercuri de ofiţerii Serviciului Român de Informaţii (SRI), erau studenţi la Sibiu.

Ramzaan Muhammad era doctorand de patru ani în cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, pe domeniul alimentar. Adeel Muhammad venise la Sibiu în urmă cu două luni şi era student la Inginerie. Ambii au ajuns în România prin intermediul programului Erasmus Mundus.

„Aseară am aflat şi eu şi va trebui să am o informare din partea SRI. Din partea universităţii, nu avem nimic să declarăm, pentru că nu am avut niciun fel de evenimente cu aceşti studenţi. La fel, viza şi tot ce înseamnă selecţia. Sunt într-un proiect internaţional, vizele se dau de către ambasadă. Pe Ramzaan sigur îl ştiu, era un student normal, fără niciun fel de probleme, de asta mă surprinde ce s-a întâmplat. Mi s-a spus că au fost anchetaţide cei de la Oficiul de Imigrări şi există anumite legături cu familiile lor, în Pakistan, deci nicio activitate în Sibiu“, a declarat Ioan Bondrea, rectorul Universităţii „Lucian Blaga“.

Acuzaţi de terorism, studenţi model

Cei doi pakistanezi acuzaţi de terorism erau studenţi model, spun reprezentanţii universităţii sibiene. Ramzan, cel care era în anul IV la doctoreat, a stat în cămin până anul trecut, când s-a căsătorit şi s-a mutat cu soţia într-o locuinţă închiriată.

“Din informaţiile pe care le am nu locuiau în acest moment în cămin, Ramzan a locuit cred că trei ani în cămin iar acum s-a mutat în gazdă, şi-a găsit un apartament în care stătea cu soţia. Erau foarte normali, nişte studenţi model, extrem de implicaţi în actiunile pe care univesitatea le realiza pentru studenţii “Erasmus mundus”. Niciodată nu mi-a creat nicio suspiciune (Ramzan, n.r.)”, spune Ramona Todericiu, director general administraiv adjunct în cadrul ULBS.

Acesta spune că pakistanezii nu au fost nici pe departe nişte studenţi problemă, “dimpotrivă, erau niste studenţi extrem de serioşi, politicoşi, nu au creat absolut nicio problemă”, adaugă Ramona Todericiu.  

Universitatea a dat interdicţie presei în căminul în care au locuit cei doi

Insituţie de stat, finanţată de la bugetul de stat, Universitatea Lucian Blaga a interzis accesul presei în căminul care îi aparţine şi în care au locuit cei doi. În ciuda insistenţelor, încercarea jurnaliştilor de a intra în imobilul ridicat din bani publici, pentru a putea discuta cu colegii celor doi, a primit doar refuzuri repetate din partea reprezentanţilor ULBS.
 


„În contextul măsurilor întreprinse de autorităţile române competente în prevenirea şi combaterea terorismului, în cursul zilei de miercuri (5 decembrie - n.r.), Curtea de Apel Bucureşti a declarat indezirabili doi cetăţeni străini pentru o perioadă de 15 ani. SRI, în cooperare cu instituţiile din Sistemul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Terorismului (SNPCT), a întreprins măsuri complexe de documentare a unor activităţi pregătitoare pentru comiterea de acţiuni teroriste pe teritoriul României în perioada Sărbătorilor de iarnă de către o structură extremistă afiliată Al-Qaeda‟, a declarat purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Sava.

Potrivit sursei citate, SRI a monitorizat acţiunile întreprinse de membrii structurii care se aflau în România în condiţii de conspirativitate. Cei doi tineri, studenţi la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu, se aflau în ţară de mai bine de un an şi plănuiau să comită mai multe atentate.

Unul dintre ei era specializat în recrutarea altor potenţiali terorişti, iar celălalt, în conceperea bombelor. Cei doi aveau de gând să comită mai multe atentate în perioada sărbătorilor de iarnă în zone aglomerate din ţara noastră, cum ar fi la metrou, în aeroport sau la gară.

La propunerea SRI, potrivit lui Sorin Sava, pakistanezii au fost reţinuţi şi luaţi în custodie publică în vederea îndepărtării de pe teritoriul naţional.

Filmarea postată pe youtube a fost făcută la Sibiu anul trecut. La microfon vorbeşte unul dintre cei doi terorişti reţinuţi de SRI.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite